2020-08-10 21:14

„Fiți atenți la coliviile cu gratii de aur!”. Avertismentul unei scriitoare din România

 |  12:35
„Fiți atenți la coliviile cu gratii de aur!”. Avertismentul unei scriitoare din România

Poate fi de inters povestea unei scriitoare românce, din blogosferă, care a părăsit colivia de aur corporatistă pentru a-și recăpăta echilibrul și sănătatea? Vorbim despre radiografia lucidă a vieții de corporatist român, în prima carte scrisă de o fostă “fată din multinațională”.

69% dintre români simt din ce în ce mai mult nevoia de spațiu personal, deci de mai mult timp liber, arată un studiu Unlock Market Research. Angajaţii renunță sau au în plan să iasă din zona multinaționalelor din dorința de mai multă libertate. Această tendință creează un nou curent literar. Abordat, iată, curajos de o reprezentantă a generației de scriitoare românce din blogosferă: Raluca Mihăilă. Ea  descrie tabuurile socio-profesionale ale celor care lucrează în corporații.

Raluca este strateg de Marketing în creative boutique-ul Utopic Brain, blogger, scriitor, fotograf și ilustrator pentru propriile creațîi. Scriitura ei este profund reflexivă, incisivă, o introspecție sinceră asupra unui stil de viață pe care îl cunoaște foarte bine. Și din care a ieșit. Și s-a reinventat, tocmai pentru că nu se bazează pe valori autentice, ci mai degrabă pe propagandă, eficientizare și profitabilitate a sistemelor prin aproape orice mijloace.

Cartea manifest

„Etică este singurul contract pe care ar trebui să îl semnăm în viață. Căutând adevărul, dăm de dreptate și atunci ne bazăm pe dragoste. Scrieri despre viață. La singular”, spune scriitoarea, care descrie în carte tabuurile socio-profesionale ale celor care lucrează în corporații. “Glasvand - 35 de ore din viața unui copil mare” este o carte-manifest care reinstaurează din temelii valorile umane ale oricărui profesionist, în momente de criză identitară profesională și personală.

În contextul în care există o tendință ascendentă de „de-corporatizare” a angajaţilor multinaţionalelor, care se simt tot mai îngrădiți în manifestare și depersonalizați ca profesioniști prinși în capcană unor venituri mari și stabile, fosta corporatistă surprinde în carte realitatea necosmetizată a vieții de corporatist. Cu burnout cu tot.

O voce-avertisment a corporatiștilor

În mai 2019, Organizația Mondială a Sănătățîi (OMS) a recunoscut în mod oficial burnout-ul că boală și l-a adăugat în nouă clasificare internațională a bolilor, care va întră în vigoare în anul 2022. Potrivit OMS, burnout-ul, adică epuizarea prin muncă, are trei simptome cu ajutorul cărora poate fi recunoscut de angajatori: sentimentul de epuizare fizică și psihică, detașarea mentală de job, de sensul muncii (cinism) și performanțele slabe la serviciu. Raluca Mihăilă devine prin această carte vocea corporatiștilor aflăți în plină criză de identitate, care caută o ieșire din vortexul cotidian care îi acaparează. Cartea este o invitație la reflecție care pune în fața cititorului o oglindă incomodă în care mulți profesioniști se vor regăși în proporții mai mari sau mai mici.

Cauți o ieșire din vortexul cotidian care te acaparează? Faci eforturi să te atașezi emoțional mai puțin de oameni, branduri, lucruri și locuri de muncă: E clar: ești în colivie. Ieși cât mai poți…„Fiți atenți la coliviile cu gratii de aur!”, este îndemnul Ralucăi la a cântări cât mai bine confortul care înrobește.

Foto: GoodFon


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz