2020-07-02 13:51

Fraier de București

 |  17:35

Cezar Pârlog

Da, știu cum e cînd cumperi fel de fel de chestii pe care nu le vrei și de care nici nu ai nevoie, doar pentru că vînzătorul te-a citit dintr-o privire, ți-a simțit slăbiciunea ori a insistat, pentru că-n ziua aia nu a avut cine știe ce dever. Iar tu, ca un fraier, ai pus ochii în pămînt rușinat, ai îngăimat ceva, mai mult pe dinăuntru, și ai dus rapid mîna spre portofel, ca să plătești. Sau cînd, la aprozar, ceri niște roșii și, încă de cînd ți se umple pe jumate punga, vezi că-s borșite, iar unele necoapte, dar nu le dai înapoi, ți-e jenă de cel care le vinde. Cînd te duci la frizerie, de data asta la alta, una găsită la întîmplare, simpatia ta care te rezolvă de zece ani și după care te-ai mutat prin tot orașul s-a oprit puțin din activitate și așteaptă zilele astea un copil, deși ai oroare să folosească briciul, taci și înghiți, sperînd să nu iei SIDA, hepatită sau alte porcării, negăsindu-ți puterea și energia să te ridici și să pleci. Cînd cauți nu știu ce, întrebi și nu are, dar ți se oferă ceva deloc asemănător, vă vine peeer-fect, îți zice gagica aia faină de la tejghea, nu-i și părerea ta, cobori privirea, nu poți să te uiți în ochii ei nesfîrșit de albaștri și bîjbîi după bani să achiți, în timp ce te gîndești dacă să lași în magazin ce tocmai ai luat, să arunci nervos la primul coș apărut ori, deja calmat, să le dai la primul cerșetor. Ori cînd, la piață, după ce încerci doi pepeni și nu-s chiar ce vrei, al treilea parcă nici nu-i pepene, dar îl iei de teama unei agresiuni cel puțin verbale; da, nu-ți place scandalul.

E adevărat că ai și tu micile tale momente de mîndrie, ce dracu’! Puține, totuși, mici victorii. Cum ar fi cele din fiecare dimineață cînd, în drum spre slujbă, aduni un pumn-doi de zmeură, băgînd mîna prin gardul unei case, zicîndu-i apoi omului, în gînd și-n contrapartidă, de sănătate; din educație, cei șase ani jumate de-acasă. Deci nu ești chiar ultimul fraier și te bucuri în sinea ta pentru mica victorie. Chiar dacă ieri se pare că proprietarul chiar te-a văzut, era prin curte: dar n-a avut curajul să-ți zică nimic, deși nu arăți deloc de speriat la cele nici cinșcinci de kile ale tale.

Surpriza a venit azi, ba chiar te-ai văzut pe un ditamai soclul înalt și strălucitor (marmură neagră), cînd, căutîndu-ți în virtutea obișnuinței desertul micului dejun servit în mișcare, n-ai dat de el, ba ai și constatat că omul a tăiat toți rugii de zmeur: se poate deci și mai rău, de’, un fraier!

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI. şi al volumului „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, lansat la „Bookfest 2016”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-30Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC:
02 Iul 2016

Heheee…cui pe cui se scoate, nu? Așa rămânând scândura mutilată, găurită…precum pământul devenit sterp, fără rugii de zmeur ale proprietarului cu prea mult bun-simț (sau lașitate?!) care fugea de un eventual scandal, precum dracul de tămâie, numai pentru că refuza să atragă atenția asupra încălcării regulilor de bun-simț manifestat pe față (dis-de-dimineață), dar și-al lăcomiei (care n-are lecuire) de la fiecare răsărit ori apus de soare.
CREIONUL CHIMIC
02 Iul 2016

Păi ce? Numai tu să fii prostit? Las s-o simtă și alții! Poate se duc ei să-ți facă dreptate, dându-le cu rugii smulși cu ciudă din pămînt peste față, atât damei ”faine”, meșteră la-îmbrobodit clienți de parcă ar avea altă meserie (veche, de când lumea) , ori a aprozaristului…pentru că te-au sedus și te-au abandonat din propria-ți (de)lăsare morală….lăsându-te ȘI nemâncat, ȘI dezbrăcat…dar și cu banii luați din buzunar, dați parcă pe Apa Sâmbetei!
CREIONUL CHIMIC
02 Iul 2016

Apropos, ”treaba” se întâmplă numa’ Sâmbăta, de ziua morților, sau e vorba de orice zi din săptămână? Pentru că și-ntr-un caz, și-n altul…dacă răspunsul este DA, e grav! Morții cer de pomană…dar nu roșii borșite, nici haine șuchii, pe care o să le mănânce și or să le poarte ca trofeu nesimțiții ăia tupeiști! Sfatul meu: treceți pe la MEGA! Acolo alegeți de voie, mai e și răcoare….da?
CEZAR PARLOG
07 Iul 2016

zimbind... ;-)
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz