2020-02-27 07:31

Hai, noroc!

 |  11:37

Cezar Pârlog

Mereu la cîte-o aniversare, cînd era de ciocnit cîte un pahar, am urat mai întîi cu „Noroc!”. Şi am adăugat imediat alte cîteva vorbe de bine, și mai mereu sincere, într-o înşiruire scurtă: sănătate, linişte şi, dacă se poate, ceva bani. Că pînă la urmă ei sînt baza. Unii m-au corectat rapid, zîmbind: „Sănătate, în primul rînd”. În funcţie de dispoziţia mea de moment, mă lansam într-un scurt expozeu, în care ideea principală era că tot norocu-i de bază, că doar şi ăia de pe Titanic, degeaba or fi fost ei sănătoşi bine mersi, dacă n-au avut noroc să prindă o barcă..., oamenii se uitau puţin uimiţi, procesau fără zgomot de rotiţe, începeau timid să îmi dea dreptate, apoi, încurajîndu-se din priviri, prindeau viaţă, culoare în obraji şi erau mîndri că s-au mai deşteptat puţin, confirmîndu-mi cele zise. Au fost însă şi cazuri în care am fost nevoit să mai dau un exemplu, le spuneam că poate fi şi situaţia cînd nişte analize uzuale ies foarte prost, iar spectrul finalului carierei de pămîntean devine vizibil cu ochiul liber, cel mult cu ochelarii: «Dior» ori «Davidoff», după caz. Omul se duce acasă, se interesează care este programul băncilor pentru a-şi lichida depozitele, se uită după vreo excursie în jurul lumii, sau, după puteri, măcar al judeţelor învecinate, cînd, cineva bate cu delicateţe în uşă; nu-i arde să răspundă din prima, se încumetă la a treia bătaie, de’! , cei şapte ani de acasă mor ultimii, şi deschide. În prag, o «ea» subţire, în fustă scurtă, ciorapi de plasă, proaspăt coafată şi cu lacrimi stricîndu-i iremediabil machiajul, spunînd pe nerăsuflate: „Mă iertaţi, domnule, sînt de la laboratorul unde v-aţi făcut analizele, îmi cer scuze şi vă rog eu să nu-mi faceţi reclamaţie, am un soţ şomer, pe părinţii lui şi trei fraţi mai mici în întreţinere, s-a produs o încurcătură: rezultatele dumneavoastră sînt acestea, şi sînt perfecte!, vă rog să mă scuzaţi”. Surprins, scapi ciorna cu excursiile scrise pe o foaie de matematică, o cîntăreşti puţin din priviri, hm, nu  rea!, şi, chiar dacă la piciorul drept are un fir dus, brusc îţi vine o poftă nebună de viaţă. După acest al doilea exemplu, deja toţi sînt convinşi, sprijină alegerea ordinii mele şi subscriu sută la sută.

            Problema este că luni trebuie să merg să refac nişte analize, nu prea au ieșit în regulă, oare nu o fi înţeles cum am completat formularul, e adevărat nu mai am antrenament cu scrisul de mînă, ori nu s-a descurcat fata aia prin cartier, fir-ar, mama lor să le fie la ăştia cu numerotarea lor ciudată de blocuri!

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă  Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-10Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine