2020-04-05 20:15

În mijlocul dificultăţilor: Aţi merge într-un loc unde toți sunt FERICIȚI sau ați alege unul cu negativiști?

 |  16:58
În mijlocul dificultăţilor: Aţi merge într-un loc unde toți sunt FERICIȚI sau ați alege unul cu negativiști?

Viitorul este bătut în cuie sau îl creăm pe măsură ce îl trăim? Ce rol joacă liberul-arbitru în conturarea destinului? Acestea și multe altele sunt întrebări pe care ni le punem cu toţii. Dar e greu să trecem peste ipoteze sau instincte pentru a găsi răspunsuri categorice.

“Viața nu este o pânză goală pe care o pictăm noi cum dorim. Este programată pentru noi din anumite puncte de vedere”, spune, printre multe altele, Dr. David R.Hamilton, în cartea „Viața ne este programată?  Între destin și liberul arbitru”. Atunci când omul de știință David Hamilton și-a dat seama că lipsa iubirii de sine îl sabota pur și simplu, s-a gândit la un proiect în care„cobaiul” era propria persoană. Timp de un an de zile, David a analizat cele mai recente studii în chimia creierului, în neuroștiințe, precum și tehnici de psihoterapie si dezvoltare personală. Apoi a scris cartea cu titlul „ I Love Me. Calea spre iubirea de sine” – oricum ar suna acest titlu pe care i l-a dat.  

Copacul vieții probabile

Când a scris „Viața ne este programată?  Între destin și liberul arbitru”, Hamilton a  exxplorat studii științifice noi, avansate, privind natura timpului și bazându-se pe fizica cuantică, epigenetică, ciclurile solare și chiar pe experiențele unor oameni care au fost la un pas de moarte. El a analizat cum, în loc să se afle în antiteză, destinul și liberul-arbitru pot, de fapt, să acționeze simultan, în această nouă teorie fascinantă, cea a copacului vieții probabile. „Îmi place să folosesc metafora copacului pentru a explica acest lucru. Viaţa începe cu naşterea dumneavoastră la baza copacului. Întrucât nu aveţi prea multe alegeri la începutul vieţii, deoarece părinţii aleg pentru dumneavoastră, viaţa este ca trunchiul copacului, îndreptându-se într-o anumită direcţie. Dar, pe măsură ce începeţi să faceţi propriile alegeri, în copac încep să crească ramuri care reprezintă variantele probabile de viitor pe care le-ar antrena fiecare alegere. Şi, pe fiecare ramură sunt alte alegeri, care generează mai multe ramuri etc. Îl numesc . Acesta planifică drumurile cele mai probabile pe care o poate lua viaţa dumneavoastră. Aşadar, în loc să avem un singur destin - o cale specifică pe care trebuie să o ia viaţa - există mai multe posibilităţi”, spune autorul în cartea sa (apărută la Editura Niculescu - niculescu.ro).

Hamilton ne arată cum, în cele din urmă, putem să ne creăm multe dintre condițiile propriilor noastre vieți și ne oferă câteva principii puternice și practice, care pot da rezultate incredibile. „Uneori mă întreb de ce o mare parte a naturii arată la fel, de la copaci, la vase de sânge (uitaţi-vă la vasele de sânge din ochi), la deltele râurilor şi multe alte forme din natură. Poate că regulile de creştere a copacilor, vaselor de sânge şi râurilor reflectă natura şi creşterea conştiinţei şi faptul că există mereu o liberă alegere în cadrul creşterii”, mai spune el în carte.

A predat chimie şi ecologie

Hamilton a lucrat timp de patru ani în industria farmaceutică, dezvoltând medicamente pentru cancer şi boli cardiovasculare. În paralel, a lucrat ca antrenor de atletism şi manager al celui mai mare club de atletism din Marea Britanie. După ce a părăsit industria farmaceutică, David a fondat organizaţia internaţională de caritate Spirit Aid Foundation, pe care a condus- vreme de doi ani. În timp ce îşi scria prima carte, David a predat chimie şi ecologie la James Watt College şi la Universitatea din Glasgow. În prezent, David este autorul a 6 cărţi de succes, susţine prelegeri şi seminare ştiinţifice şi scrie pentru blogul Huffington Post. În ceea ce privește “Viața ne este programată?  Între destin și liberul arbitru”, este clar că autorul propune crearea unei punți între știință și spiritualitate. Cronobiologia, Scris în stele, Scris în gene, Presimțirea viitorului - sunt doar câteva dintre titlurile capitolelor cărții, titluri revelatoare pentru mesajul volumului.

O întrebare-citat din Hamilton poate fi cea mai potrivită încheiere, deoarece lasă loc la și mai multe întrebări, la și mai multe teorii și, poate, la puține răspunsuri, dar esențiale: “Dacă aţi dori să vă dezvoltaţi optimismul, chiar în mijlocul dificultăţilor, aţi merge într-un loc unde toată lumea este fericită sau aţi încerca unul în care puteţi întâlni oameni încăpăţânaţi şi negativişti?”...


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine