2020-08-12 15:40

La apel: Cum sunt DIRECTORII generali din România

 |  17:09
La apel: Cum sunt DIRECTORII generali din România

1.600 de directori generali din 83 de țări din întreaga lume (printre care și România) au fost chemați la apel, pentru a-și exprima părerile cu privire la “mersul lucrurilor” în 2020 și în viitor. Rezultatul în urma centralizării răspunsurilor pune semne de întrebare la adresa situației economice globale.

Respectiv, pesimismul directorilor generali față de evoluția economiei globale din acest an a atins un nivel record, potrivit unui raport PwC CEO Global Survey, lansat în cadrul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial de la Davos. Astfel, 53% estimează o scădere a ritmului de creștere economică față de 29% în 2019 și doar 5% în 2018. Pe regiuni, cei mai pesimiști sunt directorii din America de Nord, 63% estimând diminuarea ritmului de creștere economică globală, urmați de cei din Europa de Vest (59%) și Orientul Mijlociu (57%). La polul opus, cei mai optimiști sunt directorii generali din Europa Centrală și de Est (ECE), unde 43% prevăd o scădere a ratei de creștere.

Cum stau cei de la noi

”Directorii generali din România sunt mai pesimiști decât omologii lor din Europa Centrală și de Est și chiar decât la nivel global. Pentru 2020, 57% cred că avansul economiei globale va încetini, față de 38% în 2019. Îngrijorările directorilor cu privire la o creștere a economiei mondiale mai lentă se reflectă și în opiniile despre evoluția companiilor pe care le conduc, fiind mai puțin încrezători în perspectivele de creștere din acest an, comparativ cu 2019. Cauzele acestei schimbări de percepție vor fi analizate și prezentate în viitorul apropiat, când vom da publicității sondajul CEO Survey pentru România”, a declarat Ionuț Simion, Country Managing Partner al PwC România.

De asemenea, oamenii care îndeplinesc funcția de CEO sunt pesimiști față de perspectivele propriilor companii pentru 2020 și la nivel global. Doar 27% spun că sunt foarte încrezători în creșterea propriei organizații în următoarele 12 luni, cel mai scăzut nivel începând din 2009.

China și India nu se lasă

În timp ce nivelul de încredere este, în general, în scădere în întreaga lume, există o mare variație de la o țară la alta. China și India prezintă cel mai ridicat nivel de încredere în rândul marilor economii de 45% și 40%, urmate de SUA (36%), Canada (27%) și Marea Britanie (26%). Germania (20%), Franța (18%) și Japonia (11%) au cei mai puțini directori generali foarte încrezători în creșterea veniturilor în 2020. Analizând prognozele CEO din 2008 până în prezent, corelația dintre încrederea lor în creșterea veniturilor lor în următoarele 12 luni și creșterea reală realizată de economia globală a fost foarte strânsă. Dacă această corelație se menține în acest an, creșterea globală ar putea încetini chiar până la 2,4% în 2020.

Directorii generali sunt de două ori mai dispuși să „fie de acord”

În topul îngrijorărilor acestor oameni, în 2020, se află: 1. Reglementarea excesivă; 2. Conflictele comerciale; 3. Creșterea economică incertă. Pe următorul loc în topul ăngrijorărilor CEO se situează sectorul tehnologie, deoarece directorii generali prevăd schimbări semnificative în acest sector. Majoritatea directorilor generali (51%) prezic, de asemenea, că guvernele vor constrânge tot mai mult sectorul privat să compenseze financiar persoanele pentru datele personale pe care le colectează.

În timp ce deficitul de competențe cheie rămâne o provocare în top zece pentru CEO, fiind de acord că recalificarea/perfecționarea este cel mai bun mod de a combate decalajul de competențe, aceștia nu fac prea multe progrese în soluționarea problemei. Doar 18% dintre CEO spun că au făcut „progrese semnificative” în acest sens. Să trecem și la o problemă care a devansat #metoo: schimbările climatice. Deși schimbările climatice nu apar în primele zece amenințări pentru perspectivele de creștere, în opinia directorilor, totuși și-au exprimat intenția de a lua măsuri pentru a reduce amprenta de carbon. Comparativ cu acum 10 ani, directorii generali sunt în prezent de două ori mai dispuși să „fie de acord” că investițiile în inițiative pentru schimbările climatice vor stimula avantajul reputațional (30% în 2020 comparativ cu 16% în 2010) și vor aduce noi oportunități pentru produse și servicii pentru compania lor (25% în 2020, comparativ cu 13% în 2010).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz