2020-07-10 04:08

„La mulți ani cu sănătate, să vă dea Domnul tot ce doriți!”

 |  17:24
„La mulți ani cu sănătate, să vă dea Domnul tot ce doriți!”

Se spune că acum e momentul să ne gândim la trecerea dintre ani ca la o poartă. Poți să treci prin aceasta poartă în Noul An și să iei cu tine numai lucrurile bune. Și apoi să închizi poarta în urma ta, astfel încât grijile și supărările să nu îți poată lua urma!

Toţi oamenii de pe glob îşi doresc cele bune de Anul Nou. Dacă nu știați, pentru creștini, urarea “La Mulți Ani!” are o semnificație extinsă. Potrivit studiilor în domeniul tradițiilor și spiritualității românești, această urare  reprezintă reacția firească la observarea curgerii timpului: “a mai trecut un an” - cu referința la ziua de naștere sau alte tipuri de convenții în funcție de contextul cultural. De asemenea, reprezintă o contracarare psihologică, instinctivă, a efemerității, potrivit crestinortodox.ro. Anul care a trecut trebuie compensat în înțelegerea lăuntrică de alți “mulți” ani. Urarea este și aspirație către veșnicie, dar și un mesaj profund îndreptat către ceilalți. „La mulţi ani!” stă de asemenea la baza unui cuvânt căruia mulţi îi conferă o semnificaţie specială: „mulţumesc”. Constantin Noica este cel care ştia că expresia arhaică „mulţi ani ire” s-a concentrat în cuvântul pe care astăzi îl folosim atât de des.

Pentru creștini, cele doua coordonate ale lui „La Mulți Ani” - aspirația la veșnicie și afecțiunea- au conotații profunde. Probabil mulți dintre voi apreciază cântecul „La Mulți Ani cu sănătate, Să vă dea Domnul tot ce doriți!”, care se poate auzi atât în biserici, cât și la colindători.

Textul, așa cum se cântă în biserică și pe care vi-l dedicăm, ca urare, cu ocazia Anului Nou 2020, este următorul:

„La Mulți Ani cu sănătate,

Să vă dea Domnul tot ce doriți!

Zile senine și fericire,

La Mulți Ani să trăiți!

Vă fie viața numai lumină,

Ca în lumină să dăinuiți!

Pentru credință și mântuire,

La Mulți Ani să trăiți!

Mulţi Ani, La Mulţi Ani!

La Mulţi Ani fericiţi,

La Mulţi Ani să trăiţi!

Mulţi Ani, La Mulţi Ani!

La Mulţi Ani fericiţi să trăiţi!”.

 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-31Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz