2020-08-10 19:43

Lanţul cu slăbiciuni

 |  15:57

Cezar Pârlog

Vorbele zboară şi se umflă mai ceva ca un aluat cu drojdie în exces, pus la dospit sub vreun ştergar înflorat cu motive naţionale; se mai întîmplă, cînd bucătăreasa e începătoare. Ieri am fost nevoit să fac cinste grasă, masă mare, trei feluri, două „deserte” şi patru kile de vin la „Manuc”, unui amic căţărat mai bine decît mine în ierarhia de la slujbă. Pentru că, zice el, s-a chinuit mult în consiliul de administraţie să înlăture umbra de îndoială vizavi de sănătatea mea mintală; s-a auzit la director că vreau să mă sinucid.

Nu mi-e ciudă de cinsteală, aş minţi, chiar e cu temei; iar vinul, unul bun. Mi-a fost greu să aflu însă de unde a început totul, dar am descoperit. Cu vreo trei luni în urmă, vorbeam cu cineva privind lung prin gratiile unei ferestre etaj patru, birou cu regim special şi secrete multe, îi spuneam admirativ, privind de sus în jos la o duduie cu picior fin şi fustă scurtă, angajată de curînd, că aş fi în stare să fac gestul pentru a-i fura inima. Doar pentru o noapte-două, treburi normale şi bărbăteşti, nimic mai mult. Cuvintele au plecat uşor, dar au avut un drum lung, suişuri şi coborîşuri, clădirea n-are lift, nu-i ca la circuitul apei în natură, acolo merge uşor şi gravitaţional, iar într-un tîrziu au ajuns ele la urechi înalte şi cu puteri depline. Partea proastă şi cea mai grea a fost să îl conving şi pe amicul meu de netemeinicia celor auzite, atît erau de bine şi cu fundament construite: probleme financiare, de sănătate şi în familie, toate erau acolo, în discuţia întrunită la care a participat, şi-mi justificau pe deplin gestul. E drept că am fost puţin răcit, soţia a mai îmbătrînit cu juma’ de an şi am avut unele pierderi la buzunar, m-au prins ăia fără bilet în autobuz, dar parcă nici chiar aşa! Da, şi ăla micu’, care a tras o fetiţă de codiţe la grădi.

Acum fac un studiu cu cronometrul în mînă: i-am aruncat unui coleg cum că aş avea vreo două sute de milioane în dulapul din vestiar, fonduri secrete şi bărbăteşti, în teancuri de cîte-o sută. Mereu descuiat şi accesibil. Şi aştept ca vorba să ajungă la cineva de pe fir şi cu nevoi, care, într-un moment prielnic, să vină şi să se servească. E adevărat, nu pleacă chiar cu mîna goală: chiar am acolo ceva bani, însă sînt hîrtii de un leu, vreo cinşpe, într-un plic albastru cu un mesaj deconectant.

Hai, băieţi, am pus pariu că în weekendul ăsta se rezolvă, nu mă dezamăgiţi! Adevăru-i că a apărut deja o concurenţă aprigă la favorurile acelui picior fin...

*

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi publicate sînt „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte, 2016, „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte 2014, Premiul Naţional „Vasile Voiculescu”, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-15Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz