2020-07-03 19:34

Lume rea. Conspiraţie. Complot, mă!

 |  17:50

Cezar Pârlog

Nori şi ploaie de vreo trei săptămîni. Nu prea-i clar cu primăvara asta. Destul de cenuşie toată treaba. Bălţi şi depresii în devenire. Plec spre dinţar. E o fată faină, am toată încrederea. S-a măritat; mda, poate că nici avansurile mele nu au fost suficient de evidente. Trebuie să-mi pun un dinte, un implant. În spatele meu, uşa blocului se închide doar pe jumate, o opreşte un preş: cineva vrea să se mai aerisească scara.

Lume rea. Conspiraţie. Complot, mă!
zoom

Merg spre metrou, gîndind alene, pe o stradă vecină şi cu multe case vechi. „Aici au trăit şi au creat începînd cu anul 1948 compozitorul Ion Dumitru 1913-1996 şi poeta Mariana Dumitru 1934-1967.” Ce dracu’, plăcuţa asta nu era, doar trec p-aici de-atîţia ani! O fi pus-o zilele astea. Ce puţin a trăit! I-o fi fost soţie, sau fiică? Poetă? N-am auzit de ea. Sigur o fi scris şi ea cîteva strofe în vreun caiet de amintiri prin şcoala generală. În rest, au umflat-o puţin şi părinţii ăia neconsolaţi, e normal, şi oricum, despre morţi… Oare la mine ce-o să scrie? „Scriitor”? Cine mai ştie dacă, pentru o carte şi patru-cinci articole în cîteva reviste necunoscute, eventual pentru cele două premii mărunte, dintre care unul şmecherit... Va fi ceva scurt, cu litere aurite, „doctor în ştiinţe”. Deşi peste cîţiva ani, cînd tot românul va avea trei doctorate şi patru MBA-uri, clar că o să fiu cel mai fraier. Oricum o să se ia rapid şi bronzul, după cîteva ploi, sigur o să scrie cu din ăla ieftin, turcesc. E adevărat, am mai citit şi pe la nişte cenacluri. Pînă cînd am devenit prea bun şi am adunat nişte lauri, aprecieri şi distincţii onorifice. Am început să deranjez; de, concurenţa! Nu m-au nominalizat nici la premiul ăla de zece mii de „coco”! Mi-au dat doar laude verbale. Cred că şi copacul ăla din faţa geamului tot ei mi l-au rupt. Era frumos, n-a rezistat decît o săptămînă… era un Albizzia julbrissin, două milioane, direct de la pepinieră.

Deja prin jur; se apropie...

Da, e clar, nu-mi mai fac nici un implant, cine ştie ce se mai întîmplă; dacă-şi bagă coada şi pe-acolo? S-au mai văzut eliminări fizice în lumea literară, unii zic că şi Labiş…

În fond, moartea nu este decît o continuare a vieţii, iar oamenii s-au cam obişnuit să moară, mai devreme ori mai tîrziu.

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea. Carte recomandată de Puterea.)

*

Lansarea cărţii va avea loc pe 3 iunie 2016, ora 18.30 la standul editurii Tracus Arte, în cadrul Tîrgului internaţional de carte „Bookfest”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-06-01Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
01 Iun 2016

BAI FRATE......VA TOT PLANGETI CA AIA NU MERGE AIA NU E BINE.....DA DE CE NU SCRIETI NONSTOP DESPRE EI.......MACAR SA STIE LUMEA TOT ADEVARUL...ASA O SA CITESTI PE UN HOTEL DIN MANHATTAN.....AICI E HOTELUL DE LUX AL LUI IZMENARUL....UN TERORIST-ACOPERIT CARE A CIOMAGIT OAMENII LA MINERIADA SI ILIESCU L-A FACUT MILIARDAR DE CUMETRIE...SI ALTA DATA PRIN DUBAI.....AICI E HOTELUL LUI UDREA...O CURVA DIN PLESHKOI CARE A PLIMBAT GEAMANTANELE CU SPAGA PRIN DUBAI PANA APIERDUT VREO DOUA LA PARIS...SI SI-A CUMPARAT CU ELE 3HOTELURI,10PENSIUNI,CATEVA PARTI DE SKI SI VREO DOUA TARI MAI MICI PRIN AFRICA....E VECINA CU MAZARE CARE A CUMPARAT BRAZILIA SI MADAGASCAR...TOTUL DIN BANII VOSTRI...STUPID PEOPLE....AVETI GRIJA SA APLAUDATI LA URMATOAREA POMANA ELECTORALA PE MARELE STADION ARENA-KIM-JONG-PROSTEA-MONGOLEZUL-ISLAMIST-DIN-TARTASESTI
CREIONUL CHIMIC
01 Iun 2016

Mda…tre’ să-ți faci dantura ca să te poți pune cu toată lumea, care-i mai rea ca ploaia-ntinsă cu zilele, de aproape-ți intră-n casă, dărâmă pomi, inundă străzi și te udă când mergi pe stradă, pân’ mai sus de glezne! Normal că tre’să-ți rezolvi dintele...poate incisivul ?! -:) că deh! E COD GALBEN -de furtună, de invidie, de gelozie....und’se-arată la orizont, pe lângă urși, lupi, mistreți sau vulpi ... și alte ”animale” flămânde, devoratoare, cu multe rânduri de dinți (mici , mărunți dar ascuțiți...sus, în formă de stalactite, jos, în formă de stalagmite) care-nfașcă cu poftă și tare...numa’ implantul incisivului pus de mândra măritată, înșurubat măiestru unde trebuie, de calibrul lui Dracula, chiar ieșind ușor-provocator din gură, cu sclipiri de dentină albă, sănătoasă (dar falsă) asemănătoare diamantului... mai poate face față la atâta ”răutate”!
CREIONUL CHIMIC
01 Iun 2016

Plăcuțețe memorative-s precum fotografiile funerare de pe crucile din cimitir în care musai toți sunt tineri, arătoși, iar după țoale…cu mulți bani (nu și-n ani -, tămâiați din când în când de câte-o babă sau înconjurați (la lună plină) de o fantomă geloasă care, când trăia în trup era urâtă tare, zicându-și acum întru sine, privind nestingherit la poze…”tiii…ce frumuseță de ficior! Da’ ce uitătură are...nu-i scapă nika din vedere! Parcă privește până dincolo de părete cu ochi negrii, de tăciune...când s-o prăpădit oare? A, după ani, la bătrânețe! Și ce dă flori, ca o plapumă să-i țină de cald…însemnează c-a fost TARE! Numa’urme de pantofi de dame are pe lângă, și...cam toate mărimile! Da’ stai, parcă-l știu de undeva! Aaaa...gata! nepoată-mea-l citea până târziu în noapte...ori direct din buchie sau dupe tabletă! Da, da,da...să nu-i stric somnu’, nici candela care-i străjuie-a lumină până-n veșnicie, că n-o fost fitecine ci, OM CU CARTE! Așa că, să n-aud vorbe de șagă proastă la adresa ficiorului ăsta, că vă bântui până deveniți ca mine, da?
CEZAR
05 Iun 2016

"...fantoma geloasa, cindva urita tare..." ;-) si nu e vorba de Iulia Hasdeu..
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz