2020-07-16 21:01

Lumea pe care nu o știm: Frumosul LOC cu depozit de virusuri

 |  00:46
Lumea pe care nu o știm: Frumosul LOC cu depozit de virusuri

Flora și fauna de aici uimesc de multă vreme și continua să uimească. Dar, acest loc considerat fabulos poate fi, de fapt, ca un măr frumos și găunos…

Diversitatea florei şi faunei amazoniene ar putea face din această regiune „cel mai mare depozit de coronavirus din lume”, spune cercetătorul David Lapola de la Universitatea din Campinas (Unicamp), Brazilia, într-un interviu acordat AFP. Lapola se referă la coronavirusuri în general, nu la noul coronavirus. Intervenţia umană în zonele cu faună şi floră autohtonă poate provoca dezechilibre ecologice şi poate conduce la răspândirea de boli din inima junglei. În condiţiile defrişărilor din Amazonia următoarea pandemie ar putea avea origine braziliană, după cum avertizează cercetătorul. „Suntem pe cale să ne jucăm cu focul”, a adăugat el.

Sunt încă ravagii pe glob

Cea mai mare junglă tropicală din lume deţină încă zone vaste conservate, „însă există mai multe despăduriri, distrugeri (…). Când provocăm astfel de dezechilibre ecologice (…) se poate produce o transmitere a virusului (de la animale la oameni)”, a explicat el. Specialist în domeniul mediului fiind, David Lapola a amintit că HIV, Ebola şi febra dengue au făcut sau mai fac încă ravagii pe glob. „Este istoric, toate acestea au fost virusuri care s-au răspândit pe scară largă pornind de la dezechilibrele ecologice”, a subliniat el.

Cercetătorul a precizat că, potrivit studiilor, aceste transmisii au loc mai frecvent în Asia de Sud şi Africa, unde trăiesc anumite familii de lilieci.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz