2020-07-02 13:49

Manufactura cu dragoste

 |  17:43

Cezar Pârlog

A fost o zi interesantă ieri. Băiatu’ ăla dintr-a noua cu care m-am întîlnit pentru un deal a fost o surpriză plăcută. Mi-am depăşit rapid reticenţele şi am avut un dialog care chiar m-a solicitat. Am vorbit cu el de la egal la egal, cum din păcate nu mi se întîmplă cu o cohortă de universitari ori şefuleţi de pe la slujbă. E adevărat că şi juniorul a recunoscut cu modestie că puţini dintre colegii lui sînt aşa. Că regula e să fie superficiali, plini de miştouri şi de preocupări puerile. M-am trezit puţin sesizînd diferenţa de vîrstă cînd mi-a povestit despre prietena lui dintr-a 8-a împreună cu care a scris o poezie. Plăcută surpriză.

Dup-aia seara în care o fată mişto de pe Fb îţi dă ok-ul şi te face prieten, te bucuri, aşteptai de cîteva zile, şi după două-trei rînduri schimbate te întreabă dacă puteţi vorbi la telefon. Asta după ce va mînca mărul pe care o să il aducă „mami”, pe-o farfurioară şi tăiat în patru. Apreciezi inocenţa chiar dacă ţi pare studiată şi cu efect urmărit. Încerci s-o fentezi, e drept că pentru tine-i faină chiar dacă simţi complexul datorat unei urîţenii care, paradoxal, te atrage şi mai mult. Gîndeşti rece şi raţional: scenarii, costuri ascunse, videochaturi, cuverturi roşii şi înregistrări-întîmplări jenant-şantajiste. Dar te hotărăşti în cîteva minute, consimţi, îi scrii numărul şi te sună. O voce superbă, o iertată naivitate, o situaţie puţin încordată p-acolo, şi un dorit pas mare în viaţa ei „fizică”, te-au convins să laşi garda jos: calul troian e binevenit! Cel spre o nouă categorie socială, cea de femeie. Îţi explică argumentele, îţi e greu să o laşi să calce strîmb, deja ţi-e apropiată, şi-ţi pui toată experienţa şi puterea de convingere doar în folosul ei. Şi nu încerci să i-o răpeşti omului.

Vorbeşte cu candoare, inocenţa e cît casa, venită poate de la cărţile Sandrei Brown ori din poveştile bunicilor despre care recunoştea că au crescut-o. Admiţi că înţelegi şi chiar că îl invidiezi pe personajul ei principal. Vorbeşte despre un viitor construit frumos. După ce ia-i studiat pozele, profilul moral şi notele la admiterile ratate, te-ai mutat în fotoliu. Deja apropiaţi, după fix două ore telefonul se întrerupe. Sună din nou. Te întreabă şi admiţi cu surprinzătoare inocenţă că te-ai îndrăgostit de ea. O ai în faţă deşi nu mai eşti la calculator: magnolia, rochia ei cu flori şi altele care o înconjoară, îi spui că vrei doar să o ocroteşti, aproape că aşa şi e, face uşor o voltă şi te prinde în plasă închizînd apoi capcana: „vezi, aşa e şi cu el; nu e nici un pericol...”

N-ai încotro şi îţi trimiţi gîndurile bune să o însoţească. Atît se poate. Ceri veşti viitoare şi te surprinde spunîndu-ţi că nu le vei primi, că vor veni cosmetizate, că indiferent cum îi va fi nu vei afla despre ea decît de bine. Pentru că nu vrea să te rănească cu un eventual rateu.

Îţi repetă că în ciuda aparenţelor nu e un înger, că are fantezii, te întreabă, eşti de acord, şi primeşti şi gemete. Faceţi rapid treaba aia în părţi diferite şi fiecare la casa lui. Nu mai vrei încă o tură, ţi-e ruşine de moment şi fugi la duş. Revine teama că ai beneficiat un serviciu telefonic cu suprataxă. Totuşi o dată parcă ai sunat şi tu. Apelezi 415. La ora 22.23 mai aveaţi..., cost suplimentar 0,20 EUR. Contorul nu e actualizat.

Ieşi de sub duş prelung şi după o oră formezi din nou. E ok, nu-s probleme.

E deja 3 şi 14. O zi faină poate să înceapă.

*

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi publicate sînt „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte, 2016, „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte 2014, Premiul Naţional „Vasile Voiculescu”, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-12-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz