2020-07-02 12:07

Mărire și decadență. Rapidă

 |  16:39

Cezar Pârlog

Iulie pe la jumătate. Paradoxal, gri, nor și destul de rece. Mă grăbesc spre metrou. Eroilor. Aproape că nu văd pe unde merg. Îmi apare în față coborîrea spre tren. Prima treaptă. O jună gureșă îmi iese în față și vrea să-mi dea un pliant colorat. Flyer, cum îi zice acum. Insistă. Îl iau. Timiditate, ori politețe?

N-am timp de analize introspective. „Pleacă, studiază, întoarce-te, schimbă!” „Cel mai mare tîrg internațional de universități din mai mult de douăzeci de țări, 16-17.07 Sala Palatului.” „Oferte de studiu în învățămîntul superior.” Hm, eu am terminat acu’ vreo cinșpe ani ș-a doua „facultă”, ș-al doilea masterat. Și-s mai aproape de cincizeci decît de orice altă vîrstă rotundă. Oare chiar par un potențial client? Ăsta-i un lucru bun; și cred că pieptul mi-a ieșit simțitor mai în față cu ceva centimetri; cam așa cum era el cu zeci de ani în urmă. Țin respirația și chiar mă simt bine. Stima personală în creștere bruscă. Oare crema de seară, cu Gerovital? Sau aftershave-ul ăla fără alcool de dimineață? Că despre masca săptămînală cu argilă, nu-i vorba, cu siguranță; n-am mai folosit-o de vreun an. Deși plicurile așteaptă cuminți, și ieșite din termen, pe undeva pe o poliță de la baie. Cîte gînduri în cîteva trepte de scară, pe milimetru pătrat de neuron mic și unic! Abia văd pe unde calc. Ridic capul din pliantul lucios. Surpriză! Toți aveau măcar pentru moment aceeași fițuică multicoloră între degete. Pentru cîțiva pași. Pînă la primul coș de gunoi. Hm, chiar toți! Fără deosebire! Și eu care credeam… Uff! Răsuflu îngreunat, împovărat și brusc îngrășat. Burta se prelinge cuminte pe deasupra curelei de la pantaloni, umerii își aduc aminte de legea gravitației, iar eu măresc pasul. Deși puțin mai încovoiat decît acum fix două minute.

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, lansat la „Bookfest 2016”.)

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-04Parerea ta...

CROCODILUL FLAMAND
05 Aug 2016

HA HA...PLEACA IN 1990..(CA SA NU VEZI MEGA-ESCROCHERIILE)...STUDIAZA(VEZI CUM PLATESTI TAXELE).....INTOARCE-TE SI SCHIMBA....ADICA PLEACA HIENELE DE LA MACELARIE DE BUNAVOIE....TREBUIE DOAR SA LE ZICI "PLEASE GO AWAY".......SAU SA FOLOSESTI METODE INOVATIV-RADICALE.......DE TIPUL SPRAY DE BUZUNAR CU NAPALM.....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz