2020-04-07 22:47

Mergi la BISERICĂ? Cu ce te poate ajuta acest lucru

 |  00:14
Mergi la BISERICĂ? Cu ce te poate ajuta acest lucru

Religia, indiferent de realitatea credințelor propovăduite, are o utilitate socială importantă, potrivit analiștilor. Aceasta este însă o teorie cunoscută. Se pare că participarea la activități religioase constituie încă ceva, la care nu s-ar fi gândit nimeni, dacă nu s-ar fi efectuat studii și analize în acest sens.

Un studiu realizat de către cercetătorii de la Universitatea Harvard sugerează că prezența regulată la slujbele bisericești poate ajuta la prelungirea speranței de viață. Cercetătorii au analizat datele a aproximativ 75.000 de asistente medicale de vârstă medie din Statele Unite, care au completat un chestionar cu diferite întrebări la fiecare patru ani. Acest studiu, efectuat în perioada 1992-2016, al cărui obiectiv era stadiul de sănătate al asistentelor medicale, pe lângă diversele aspecte ale vieții, a cuprins și întrebări legate de prezența la biserică. Astfel s-a descoperit ceva uimitor. Și anume că femeile care au frecventat biserica mai mult de o dată pe săptămână, au prezentat un risc de 33 % mai mic de a muri în perioada efectuării studiului, în comparație cu celelalte, care au declarat că nu au fost la biserică niciodată.

Politica sau “chestiile” comunitare cresc depresia

Iată că și cercetătorii olandezi și britanici de la Facultatea de Medicină Erasmus din Rotterdam au realizat un studiu, potrivit căruia, participarea la activitățile unui lăcaș de cult poate fi un factor pentru „fericirea susținută”. Mersul  la biserică fiind un antidepresiv mult mai eficient pentru europenii de peste 50 de ani, decât participarea la activități sportive, educaționale sau politice, conform studiului realizat în 2015. Peste 9.000 de europeni peste 50 de ani au fost urmăriți de cercetători de-a lungul a patru ani, singura activitate asociată consistent cu o stare de bine fiind mersul la biserică, moschee sau sinagogă. În schimb participarea la activități politice sau comunitare are un efect doar pe termen scurt, pe termen lung ducând la creșterea simptomelor depresive. Iar activitățile sportive sau alte activități sociale nu au niciun efect benefic.

E vorba despre izolare?

“Biserica pare să joace un rol social foarte important în scăderea frecvenței depresiei la vârsta a treia”, spune dr. Mauricio Avendano, unul dintre autorii studiului celor de la Erasmus și epidemiolog la The London School of Economics and Political Science (LSE). “Nu e clar dacă asta se datorează religiei în sine sau dacă e vorba mai degrabă de faptul că oamenii nu se simț izolați social aparținând de o comunitate”. Europenii, în general, sunt mai puțin religioși decât oamenii din alte părți ale lumii, potrivit unei alte analize, realizată de către Centrul de Cercetare Pew în 34 de țări. Poate tocmai de aceea persoanele vârstnice europene sunt mai susceptibile să cadă în depresie decât cele care trăiesc în țările nordice sau chiar în cele occidentale… În Europa, există, uneori, diferențe considerabile în ceea ce privește nivelul angajamentului religios, potrivit tot analizei marca Pew.   

A treia mare renaștere

Și iarăși în altă ordine de idei, dar pe aceeași temă, numarul americanilor care merg regulat la biserică a scazut dramatic de-a lungul ultimilor ani. Potrivit unui studiu al companiei Taylor&Francis Group, în anul 2013 s-a inregistrat un minim al credincioșilor practicanți în Statele Unite, conform etologului britanic Richard Dawkins.

Analiza s-a bazat pe informaț privind asistența la slujbele religioase, membrii congregațiilor, rugăciunile și sentimentele religioase. În era boom-ului din anii '50 a existat o renaștere a religiei. Atunci momentul a fost considerat o a treia mare renaștere, potrivit analiștilor. Au venit apoi schimbarile sociale din anii '60, iar declinul în relația cu Biserica s-a oprit la finele anilor '70. Dar acum declinul este mult mai mare decât cel din anii '60 și '70.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine