2020-07-02 12:15

Mircea Cărtărescu: «Facebook m-a vindecat de DEPRESIE, dar...»

 |  10:36
Mircea Cărtărescu: «Facebook m-a vindecat de DEPRESIE, dar...»

Mircea Cărtărescu nu se defineşte scriitor, nu explică ce este poezia, scrie zilnic în Jurnal, acum trei ani a ieşit din depresie datorită Facebook-ului, iar de întrebarea despre câştigarea Nobelului s-a plictisit spunând că lumea este obsedată de această chestiune mai mult decât el, sunt câteva dintre subiectele despre care a vorbit la prima ediţie a "Intersecţiilor de miercuri" din acest sezon.

"Nu mi-am zis niciodată scriitor. Nu mă definesc scriitor, mi-am zis întotdeauna un om care scrie literatură. Aşa mă consider şi astăzi. În ceea ce mă priveşte, definiţia a ceea ce fac eu seamănă cu ce-i scria într-o scrisoare Franz Kafka logodnicei sale Felice Bauer: În definitiv eu sunt numai şi numai literatură, sunt nimic altceva decât literatură".

Foarte mult timp m-a obsedat acea frază. Cum poate un om să spună despre el însuşi că este nimic altceva decât literatură, adică literatură fără rest? (...) Kafka a rămas pentru mine ca o stea polară, ca un fel de ideal de neatins pentru că este de neatins, de asta este şi atât de venerat, mulţi considerându-l cel mai important scriitor al modernităţii, deşi nici el nu s-a numit vreodată scriitor", i-a mărturisit Mircea Cărtărescu Svetlanei Cârstean în debutul dialogului.

Mircea Cărtărescu a dezvăluit câteva detalii despre obiceiurile scriitorului. Scrie zilnic o oră şi jumătate, de mână. "Scriu cu senzaţiile mele". 

De la 17 ani, din 15 septembrie 1973, Mircea Cărtărescu scrie în Jurnalul său. "Jurnalul meu este ca un fel de sită care are găuri mici înconjurate de găuri mari, în sensul că scriu aproape zilnic, alteori fac pauze. Însă în acele perioade sufăr cumplit. Jurnalul meu este a doua mea piele. Nu-mi seamănă cu adevărat, acolo este un personaj", a povestit scriitorul, care publică fragmente de jurnal pe Facebook. 

"Textele pe care le-am pus foarte rar pe Facebook sunt copiate din Jurnal. Ăsta e sensul Facebook-ului, e un fel de jurnal. Am faţă de Facebook o atitudine foarte ambiguă, pe de o parte îmi place. Acum trei ani m-a lovit o depresie foarte puternică, cu o jale continuă. Şi pentru că niciodată în viaţa mea nu am luat o pastilă, m-am gândit să intru pe Facebook despre care prietenii îmi spuseseră că e Sodoma şi Gomora. Am intrat pe Facebook şi într-o săptămână nu mai aveam depresia. M-a distrat atât de tare... Îmi lipseau prietenii, contactele, de asta aveam depresie. Mă şi enervează în fiecare zi, cumplit. Un lucru pe care l-am învăţat de pe Facebook a fost să-mi ţin gura. Am învăţat să nu reacţionez la fiecare lucru care nu-mi place. De câte ori vedeam ceva, o idioţenie, mă duceam şi spuneam: "nu-i frumos ce faceţi!". Nu mai reacţionez negativ la nimic. Dar la toată stupiditatea lumii să reacţionezi, ajungi la pepeni. Intru în fiecare zi, nu sunt adictiv, din orice lucru ies foarte uşor, dar mă şi supără foarte tare (...) Îmi gâdilă orgoliul, pentru că am aproape 70.000 de urmăritori, ceea ce pentru stima mea de sine nu e rău deloc".


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2017-11-03Parerea ta...

LEVST.
03 Noi 2017

-cont- "...se implica si o spune public, in si despre drepturile omului. Iar acest cartarescu, era deja matur in ultimii 15 ani ai comunismului, iar daca tovarasii nu I-au dat sansa sa pupe si el in koor pe cineva, s-a razbunat cu noii tovarosi, din greu, iar cand acestia l-au impins la o parte, a inceput sa tipe ca s-a facut mierea agurida, desi el si cei ca el sunt vinovati de dezastrul actual al tarii, girand cu 'scrierile" lor nenorocitii care "conduc " Romania.(Acest comentariu a fost trimis -2 zile in urma- la Revista 22, dar nu a fost postat, asa cum nici comentariile la articolul Lidiei Moise si al Caterinei S.(despre Chile) nu au fost postate.Nu stiu cine este cerberul care cenzureaza aceste comentarii, daca sunt autorii articolelor, e vai de capul lor, daca sunt editorii de la pagina, atunci autorii ar trebui sa ceara ca , comentariile la articolele lor sa fie puse in pagina. Altfel unde mai este sensul"dialogului social"?)
LEVST.
03 Noi 2017

2013-06-20 Dupa cum se noteaza , comentariul meu nu este insultativ, insa foarte grafic-comparativ(cele doua "poezea"/poezie) , in schimb pe pagina sunt binevenite comentarii mizerabile si din greu voit insultative la adresa lui A.Paunescu si a celor care nu-l sustin pe cartarescu. Iar -ca profil psihologic- acest cartarescu sufera de mania grandorii dublata de cea a persecutiei:in primul caz este evident ca el se crede vreo stea internationala (daca nu intergalactica) loveste in cel mai mare poet national (contemporan si nr 2 , dupa Eminescu) si, in deraiajul etic al mintii sale, il ataca pe J.Lennon, cel mai cunoscut om de pe pamant, al tuturor timpurilor, chiar mai cunoscut (si regretat, plans) decata insasi Christos...Nu este nici o exagerare ! Asta dovedeste ca individul este in mare suferinta, de unde orice punere obiectiva la punct, i se pare "lovitura securista", cea ce probeaza ca sufera si de mania persecutiei, cea ce mi se pare ca este "normal" , in conjunctura cu prima manie obsesiva.Individul este practic de o hipocrizie crunta, el a facut exact ce a facut Paunescu, insa deosebirea este ca Paunescu si noi toti ceilalti eram fara termen de comparatie, dupa "89 toti am avut acces la acel termen de comparatie (si -banuiesc- mult mai intim si complet, indivizi ca si cartarescu, cu bani) insa cartarescu s-a transformat in lacheu de curte din bunavointa, el si cei ca el ar fi trebuit sa faca diferenta asteptata, insa ei au ales de fapt pe noii ceausesti, de care-vezi doamne!- il acuza pe Paunescu ca i-a cantat osanale, insa ei au facut -la modul cel mai practic- acelasi lucru, in fapt distrugand singura sansa de reabilitare a tarii...Iar acum, cand si cei pe care-i laudau, i-au scuipat din gura, se simt victimizati...Too bad!
LEVST.
03 Noi 2017

Pentru conformitate:2013-06-20/ Mircea Cartarescu -------------------------- La o artista:" prieteno, dormi linistita cu capul pe perna mea iar eu voi sta să ma uit la tine ne-am jucat mult timp unul cu altul sticla de vodca e la jumatate iar noaptea e-n toi... ...am prins zile misto si am facut multa dragoste dar totul e ca un anotimp incheiat tu vei mai uimi şi pe altii cu clasa ta eu voi mai scrie alte poezele." ------------------------------------------ Adrian Paunescu - Cine iese ultimul din tara ? Saracia noastra ne omoara, De atîta mars ne doare splina, Cine iese ultimul din tara E rugat sa stinga si lumina..." ___________-----------__________ Se pare ca aici avem un castigator! Plus lingaii de servici, care in loc sa-l besteleasca pe Paunescu (pentru a fi pe placul lui cartarescu) sau sa-l laude pe cartarescu (pentru a fi si mai pe placul sau) ei fac ce au in consemn, ataca comentatorii onesti, care isi spun parerea fara a lua in seama omul politic, ci doar artistul (cum zice insasi subiectul comentariilor), pentru ca daca punem in ecuatie omul politic, vom avea surpriza sa constatam ca chiar si geniile omenirii ar trebui radiate din orice statistica , pentru ca -deobicei- au fost homofobi, xenofobi, etc., asa cum este cazul cu N.Paulescu, cu "cei 3 prieteni", cu Schopenhauer (care btw, spunea ca "universul nu este un loc rational") si chiar marii artisiti ai renasterii, politic, erau afiliati catolicismului timpului, care sub privirea lor a comis cele mai intinse genociduri din istoria omenirii. Insa vom mai putea sta de vorba peste 8-10 ani, cand si m. cartarescu va fi la 3 -4 ani dupa trecerea 'in lumea dreptilor" si vom vedea cine este ramas in mintea si inima opiniei publice, pentru ca (un citat aprox. din Dr. Jivago), "poporul isi iubeste poetii" si le iarta orice, cam acesta este adevarul, oamenii dintotdeauna au fost fascinati de abilitatea poetilor(reali) de a pune in RIME, idei frumoase sau nastrusnice cat si adevaruri verifi
ANONIM
03 Noi 2017

.......DAR DE PROSTIE .INFATUARE SI IPCRIZIE CAND SI CINE TE VA VINDECA?
LEVST.
03 Noi 2017

Gunoaielor, voi sunteti cei mari perfizi vanzatori de tara..
MIKIM
06 Noi 2017

Te-a vindecat de depresie si te-a imbolnavit de JIGODIE.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz