2020-07-02 13:47

Moment liric

 |  17:48

Cezar Pârlog

Pe-un picior de plai, într-o parcare cu alai, exact în fața blocului 38B, scara A, Miorița Calomfirescu, Mio, cum a descoperit că-i place să fie alintată, de profesie domnișoară, și-a descoperit în Ilie Moromete, brusc, într-o zi pe la doișpe fără un sfert și la nici 48 de ani, prima iubire. E adevărat, el știa doar de 37, așa scria și pe profilul ei de pe Sentimente.ro, și nu-i vina lui, Mio chiar se ținea bine. Meteoroloagă la INMH, undeva pe la Băneasa, profă de geologie după program, la Universitate, în clădirea aia roz din spatele Teatrului Național, stătea cu coana-mare, octogenară, și cu o pisică pe care o vedea ca pe copilul ei, la ultimul etaj al unui bloc-turn din Militari. Fără stres, copii sau nopți pierdute. E adevărat, mai avea și o relație personală cu Dumnezeu, cu care se întîlnea de cîteva ori zilnic. Și săptămînal, la slujbă, duminica, fix patru ore la Biserica Sfîntul Anton. Ăl’ de Sus i-a ascultat atent rugămințile, a notat în agendă, apoi, cu competența recunoscută, i-a luat toate măsurile necesare și a deghizat-o rapid în mireasă.

Totul mergea conform planificării socrului mare, care ținea bine-n frîu evenimentul și rezolva rapid orice problemă, de parc-avea nu două, ci chiar trei perechi de mîini. Încă puțin și va fi „doamnă”, visul ei de cînd avea opt ani, era premiantă și își cosea singură ciorapii. Nuntașii erau fericiți și relaxați. În mașini, cu geamurile coborîte, era un început cald de noiembrie, și n-avea rost să consume curentu’, așteptau semnalul pentru încolonare. Urmau să plece în cîteva minute.

Ilie a trîntit fericit ușa, a băgăt cheia în contact și a vrut să aprindă farurile: „Așa să cade, bre, să vadă toată lumea din stradă ievenimentu’.” Dar nu se știe cum, deși își cunoștea bine mașina, de nouăsprezece ani, de cînd o luase de nouă, din fabrică, se dusese chiar el cu RATA la Pitești, n-a apăsat pe butonul roșu pentru lumini, ci a claxonat. Un sunet gros, ca de vapor, și toată lumea a încremenit.

După cîteva secunde de derută, Mio se lovește cu palma stîngă de frunte și strigă din toți bojocii:

— Anvelopele! N-avem anvelope de iarnă!...

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, lansat la „Bookfest 2016”.)

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-18Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz