2020-04-10 00:33

Noi unde suntem? Se poate ca Universul să aibă mai MULTE dimensiuni

 |  00:06
Noi unde suntem? Se poate ca Universul să aibă mai MULTE dimensiuni

Teoria Coardelor sau String Theory este un domeniu de frontieră al fizicii teoretice. „Când cineva studiază proprietățile atomilor descoperă că realitatea este mai stranie decât și-ar fi închipuit oricine. Particulele au într-adevăr posibilitatea, într-un anumit sens, de a se afla simultan în mai multe locuri”.

Aceasta spunea Alan Guth, profesor la Institutul de Tehnologie al Massachusetts. Care mai adăuga că „în esență, tot ceea ce se poate întâmpla se întâmplă în una dintre alternative, ceea ce înseamnă că suprapus peste universul cunoscut există un univers alternativ, unde Al Gore este președinte și Elvis Presley este încă în viață”!

Oamenii de ştiinţă au teoretizat faptul că Universul nostru, particulele şi forţele care îl guvernează, reprezintă produsul interacţiunilor a mai mult de patru dimensiuni, notează Space. Cercetătorii sunt de părere că fiecare astfel de dimensiune - coardă, poate fi definită drept un punct, dar vibraţiile acestora sunt cele care dau naştere particulelor şi forţelor pe care le experimentăm. Cea mai la îndemână comparaţie pe care ne-o oferă fizicienii este cea cu o chitară, unde corzile acesteia reprezintă una din dimensiunile Universului. Astfel, atunci când ciupim o coardă, vibraţia acesteia produce o virbraţie sau un sunet, în Teoria Coardelor, vibraţia unei dimensiuni produce o particulă.

Doar universul 4-dimensional cu care suntem obișnuiți

Teoria stringurilor trebuie înţeleasă ca un cumul de abordări, acestea explicând faptul că un Univers cu doar patru dimensiuni nu este îndeajuns de „încăpător” pentru ca vibraţiile să formeze toate forţele şi particulele. În prezent, o versiune a teoriei care include posibilitatea existenţei a zece corzi pare a se bucura de un sprijin extins în domeniu. Totuşi, unii cercetători aleg o versiune care include 11 coarde, cunoscută şi ca Teoria M, după cum notează și descoperă.ro.

Teoria M este o teorie supersimetrică care este consistentă într-un spațiu cu 11 dimensiuni. Limita de energii joase a Teoriei M este Supergravitația unsprezece-dimensională. Teoria M este cea mai recentă versiune a teoriei coardelor din anul 2008. Conform vechii teorii, șase din cele zece dimensiuni sunt „înfășurate”, noi putând observa doar universul 4-dimensional cu care suntem obișnuiți. Extradimensiunile sunt „strânse” într-o regiune a spațiului (spațiul Calabi-Yau), prea mică pentru a putea fi observabilă. Potrivit Teoriei M, unele din aceste dimensiuni ar putea fi foarte mari, chiar infinite.

Pornind de la o singură coardă

În mod obişnuit putem observa trei dimensiuni spaţiale şi timpul, aşa că ne putem întreba dacă pot exista celelalte şase dimensiuni. În 1919, Albert Einstein propunea Teoria Relativităţii Generale; ale cărei ecuaţii, modificate de către fizicianul Theodor Kaluza, a adăugat o a cincea dimensiune, care este cilindrică, a putut demonstra valabilitatea acestora, dar a şi putut să explice spectrul electromagnetic.

Calculele şi simulările efectuate de către fizicieni de-a lungul timpului au oferit indicii legate de numărul de dimensiuni şi de forma acestora; majoritatea fiind descrise ca închise în ele; forma şi mărimea fiind cele care inflenţează modul în care acestea vibrează. În prezent, munca depusă în domeniul teoriilor coardelor nu este definitivă. Oamenii de ştiinţă având de depus o multitudine de eforturi pentru a putea dovedi sau infirma anumite premise şi consecinţe ale acesteia. Cercetătorii încearcă să dezvolte un mecanism matematic prin care, pornind de la o singură coardă, să poată înţelege efectele acesteia asupra fundamentelor universale. Și asupra noastră.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine