2019-10-14 01:45

Normalitate

 |  15:35

Cezar Pârlog

Mda, recunoşti că ai avut o dezvoltare cam întîrziată. Şi-ţi aminteşti cum, prin copilărie, cînd ăl bătrîn mai trăgea cîte-un pahar pe la masa de seară, sau cînd în iernile alea fără program la TV de pe vremea lui Ceaşcă, îşi făcea nişte vin fiert, te duceai tiptil pînă la uşa bucătăriei, îi strigai „Beatule!” şi fugeai înapoi. Bine, nimeni nu se-nvrednicea să te prindă, şi după mai multe ture, obosit, adormeai împăcat ca un adevărat cavaler al dreptăţii.

Acum ai crescut şi te-ai mai maturizat, iar cînd te uiţi în oglindă vezi pe unu’ în maiou alb, uşor îngălbenit la subraţ, despre care ai băga mîna în foc că e un poet în vremuri de mizerie, şi asta doar pentru că o viitoare mare iubire a ta te vrea pletos şi nebărbierit. E adevărat, te-ai gîndit că poate te va trimite şi la şedinţa cu părinţii elevilor din clasa a XII-a C, de-asta ţi-ai şi luat deja un ceas de buzunar, au avut ăştia cu „Gazeta sporturilor” săptămîna trecută; iar prima impresie chiar contează.

Problema e că îngeraşul tău te vrea un personaj ireproşabil şi cu drepturi depline. Adică o dată pe an ai voie cîte-un degetar de „uischiu”, însă doar dacă e la masa de pomenire a unchiuleţului care i-a lăsat vila; recte pe 23. Cît despre un pahar mic de vin, nu are nimic împotrivă, însă numai atunci cînd ia Oţelul campionatul, taică-su a lucrat un an şi aproape cinci luni pe-acolo, iar prima dragoste nu se uită; iar tu îi înţelegi pe nostalgici. Ţigărici mai tragi cîte două-trei cînd mergi prin delegaţii; însă numai la început şi dacă sînt mai lungi de o săptămînă, zice că simte tutunul şi după patru zile. N-ai nimic împotrivă, iar ea o să crească. Şi oricum serviciile de curăţătorie la hoteluri sînt gratuite.

Fireşte că o să mergi la şedinţa aia, pînă la urmă directoarea, femeie matură şi la casa ei, e chiar o bucată faină!

*

Cezar Pârlog este publicist şi scriitor. Ultimele cărţi publicate sînt „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, Editura Tracus Arte, 2014, „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, Editura Tracus Arte 2016.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-15Parerea ta...

Doresc sa comentezMAI VECHI...

Circuitul apei în natură Era o perioadă nasoală de pe vremea lui Ceaşcă. Nu se găsea nimic, întuneric, lume supărată şi două ore de program la TV. Eram printr-a opta, începusem să iau gustul tăriilor şi trăgeam cîte una cînd veneau băieţii pe la mine, la un pocheraş, ca să mi ia banii. De regulă pierdeam, veneau în echipă, mă făceau frumos şi cu stil; abia după cîţiva ani mi-am dat seama. Totuşi, odată, nu se ştie cum şi prin ce minune divină, după ce am pierdut tot, ba chiar eram aproape gata şi cu ce mai furasem din monedele de 3 lei pe care bătrînii le economiseau într-o sticlă de lapte, am început să cîştig. De bucuria ineditului, sau poate în urma vreunui pariu, asta nu mai ştiu, am considerat că sînt bun de cinste şi am sacrificat sticla de whisky pe care ai mei o aveau în sufragerie, pusă bine la vedere, în vitrină
10 Dec 2015 |

PUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray