2020-05-26 13:36

Nu se mai mișcă? Ceva ULUITOR se întâmplă cu Pământul

 |  00:27
Nu se mai mișcă? Ceva ULUITOR se întâmplă cu Pământul

Ați observat? Liniștea, o liniște aproape stranie pe alocuri și care, se pare, nu se datorează numai faptului că activitățile au fost restrânse și oamenii izolați, pe fondul pandemiei. Cât timp omenirea trece prin acest lucru incalificabil, un fenomen uluitor se întâmplă…

Zborurile s-au redus drastic, trenurile abia mai circulă, iar ora de vârf a traficului a dispărut. Lumea s-a schimbat drastic din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit seismologilor, această reducere drastică a circulației oamenilor a determinat Pământul să vibreze substanțial mai puțin. Planeta nu se mai mișcă, nu se mai zguduie, efectiv.  Thomas Lecocq, geolog și seismolog la Observatorul Regal din Belgia, a observat că Bruxelles se confruntă cu o reducere de 30 până la 50 la sută a zgomotului seismic ambiental de când a început starea de izolare din cazuza coronavirusului, după cum relatează CNN. Lecocq mai adaugă că valorile actuale sunt comparabile cu cele înregistrate cel mai des pe 25 decembrie, când o mare parte a populației de pe glob sărbătorește Crăciunul. De asemenea, echipa de seismologie a British Geological Survey a realizat un grafic care a arătat o scădere uriașă a „zgomotului seismic” înregistrat în apropierea aeroportului Gatwick între data de 24 februarie (înainte de implementarea măsurilor de restricție a circulației) și 30 martie (după implementarea lor).

Vibrațiile Pământului înainte și după

Paula Koelemeijer, cercetătoare la University College Oxford, a notat că același fenomen a putut fi observat și la Londra: “Mișcările la sol la frecvențele de 1-20 Hz, datorate în principal activității umane (mașini, trenuri, industrii...) sunt mult mai mici de la punerea în aplicare a măsurilor de izolare de către guvern”. Fenomenul de scădere a vibrațiilor a fost observat și de oamenii de știință elvețieni din Berna, Geneva și Zurich. Frédérick Massin a prezentat un grafic și mai elocvent, care arată vibrațiile pământului înainte de măsurile de izolare, după interzicerea aglomerațiilor mai mari de 100 de persoane și, în final, după interzicerea grupurilor mai mari de cinci persoane. În această din urmă condiție, reducerea vibrației seismice înregistrate a avut cea mai spectaculoasă scădere.

Ce înseamnă mai exact acest lucru? Înseamnă că datele colectate de seismologi devin mai exacte, capabile să detecteze chiar și cele mai mici vibrații, în ciuda faptului că multe dintre instrumentele științifice utilizate astăzi sunt în apropierea centrelor orașelor. „Se primește un semnal cu mai puțin zgomot, care permite obținerea unor  informații  mai precise din aceste evenimente”, a declarat Andy Frassetto, un seismolog din cadrul Instituțiilor de Cercetare Incorporate pentru Seismologie din Washington DC. Cercetătorii din Los Angeles și din Londra, Marea Britanie, au observat o tendință similară.

“Liniștirea” Mamei Terra

Cu toate acestea, seismologii care colectează date de la stații spațiale îndepărtate s-ar putea să nu sesiseze încă o schimbare, potrivit Nature. Important este că, potrivit specialiștilor, o scădere semnificativă a zgomotului seismic arată că facem cel puțin un lucru bun în timpul pandemiei actuale: faptul că rămânem în case în timp ce așteptăm ca puterea pandemiei să scadă.

 Ce se întâmplă acum cu Pământul reprezintă o consecință a faptului că aproape jumătate din populația lumii - aproximativ două miliarde de oameni – „s-a oprit în loc” pentru a rezista în fața pandemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă o activitate mult redusă. Circulația a mai puține vehicule grele, trenuri și avioane au contribuit la această schimbare. Astfel, a sta în casă nu a însemnat doar reducerea riscului de transmitere a virusului, ci și “liniștirea“ Mamei Terra.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine