2020-03-28 18:02

O viaţă FĂRĂ TATUAJE ar putea deveni curând realitate. Cum e posibil?

 |  00:00
O viaţă FĂRĂ TATUAJE ar putea deveni curând realitate. Cum e posibil?

Tatuajele au devenit un accesoriu la modă, odată cu afișarea lor de către celebrităţi precum Angelina Jolie, David Beckham sau Rihanna. Motivele “imprimării” definitive sunt nenumărate. Extrem de şic şi neconvenţionale, tatuajele capătă uneori accente puternice, dramatice, ironice, senzuale, misterioase, pline de erotism și multe altele. Depinde de cei sau cele care le “poartă”.

De la un simbol discret, finuţ, tatuat într-un punct “strategic”, ori un simbol mare şi “alungit” pe tot corpul, tatuajul a devenit mesaj și atitudine. Deși… Scriitorii Romei, precum Vergilius, Seneca şi Galenus notau că mulţi sclavi şi criminali erau tatuaţi. Iată că, în prezent, Comisia Europeană propune interzicerea substanţelor chimice dăunătoare din cerneala pentru tatuaje şi din cerneala pentru machiaj permanent, printre care pigmenţii albastru şi verde, utilizaţi pe scară largă.

Restricţii care vizează peste 4.000 de substanţe

''Uniunea Europeană restricţionează substanţele chimice periculoase conţinute în cerneala de tatuaje şi în cerneala pentru machiaj permanent, pentru a spori nivelul de protecţie prin garantarea faptului că ele sunt sigure pentru injectarea sub piele'', a declarat o sursă din Comisia Europeană, potrivit DPA. Restricţiile, care vizează peste 4.000 de substanţe folosite în cerneala pentru tatuaje şi cerneala pentru machiaj permanent, au fost propuse de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (ECHA), ce are sediul la Helsinki.

Statele membre ale UE urmează să se pronunţe asupra acestei propuneri în luna februarie. O petiţie deschisă zilele trecute în Germania de artistul tatuator Jorn Elsenbruch împotriva unei astfel de interdicţii a strâns deja 100.000 de semnături. Inclusiv din partea unor jucători de fotbal cunoscuţi. Petiţia cere parlamentului federal german să împiedice intrarea în vigoare a planificatei interdicţii europene.

Spre piața ilegală

''O viaţă fără tatuaje ar putea deveni în curând realitate'', a afirmat Jorn Elsenbruch, care a subliniat că interdicţia ar viza majoritatea culorilor folosite în tatuaje şi ar putea forţa saloanele de tatuaj să se orienteze spre piaţa ilegală. Aceste substanţe, printre care pigmenţii blue-15 şi green-7, sunt deja supuse unor restricţii în conformitate cu regulile UE privind produsele cosmetice, a explicat un purtător de cuvânt al ECHA. ''Dacă ele nu sunt autorizate pentru a fi folosite pe piele, ele nu ar trebui să fie permise pentru a fi utilizate nici sub piele'', a adăugat acesta. ECHA a menţionat că pigmenţii folosiţi în cerneala de tatuaje nu sunt produşi în mod specific în acest scop, au adesea o puritate scăzută şi pot conţine substanţe periculoase.

Ce materie primă au avut tatuajele lui Ötzi

Dacă tatuajele zilelor noastre nu mai prezintă încredere, atunci din ce erau “fabricate” tatuajele lui Ötzi? În 1991, descoperirea lui Ötzi - "omul zăpezilor", lângă granița Italiei cu Austria, a însemnat și descoperirea unor tatuaje incredibile. Astfel, se presupune că cel mai interesant om tatuat din istorie este Ötzi, care a murit acum mai bine de 5.000 de ani. Trupul său, păstrat aproape perfect, este acoperit de 57 de tatuaje sub formă de linii. După ce au analizat aceste tatuaje, în 2009, oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Medicina din Graz (Austria) au ajuns la concluzia că ele au fost create cu ajutorul funinginii. Mai mult, în unele dintre tatuaje s-au găsit cristale de siliciu şi cenuşă, motiv pentru care oamenii de ştiinţă au concluzionat că materia primă pentru realizarea tatuajelor ar fi provenit din focurile domestice.

Din cauza faptului că tatuajele lui Ötzi sunt dispuse în părţile corpului „cele mai uzate”, precum gleznele, zona lombară, tendonul lui Achile, genunchi şi încheieturi, specialiştii presupun că ele nu aveau funcţie decorativă, ci mai curând terapeutică!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine