2020-07-11 18:08

Omenirea încotro? Primul proiect italian care vizează “brățara DE URMĂRIRE”

 |  00:26
Omenirea încotro? Primul proiect italian care vizează “brățara DE URMĂRIRE”

În Liguria există un proiect italian care a dezvoltat brățara I Feel-You. „Este un prototip de brățară inteligentă. Dacă două persoane care o poartă se apropie prea mult, vibrează și se luminează”…

Aceasta explică managerul proiectului Daniele Pucci, coordonatorul Dynamic Interaction Control Lab din cadrul Institutului Italian de Tehnologie (IIT), potrivit ilfattoquotidiano.it. Motivul fiind acela că infectarea cu coronavirus poate fi combătută prin folosirea de brățări care emit o alarmă atunci când distanța de siguranță nu este respectată. La această soluție concepută pentru lupta cu virusul lucrează Institutul Italian de Tehnologie din Genova și start-up-ul 0 din Bari. Temperatura corpului este, de asemenea, detectată de brățară: dacă depășește 37,5 grade Celsius, dispozitivul emite o vibrație specială.

„Nu există nici o modalitate de a înțelege…”

Utilizarea sa nu este destinată tuturor celor 60 de milioane de italieni, ci este specifică în anumite contexte, după cum mai specifică Pucci: „Întreprinderi publice, activități comerciale, locuri de muncă. Acolo unde există deja o intrare controlată, cu bilet sau ecuson. Ideea este să fie asociate cu brățara, care poate fi dată la intrare și, apoi, restituită la ieșire”. Ca și cum ar fi fost un fel de ecuson suplimentar. Atunci când distanța de siguranță nu este respectată, dispozitivul emite un semnal și urmărește identificarea celeilalte brățări. Funcționează prin aceleași frecvențe ca Bluetooth. Dar nu înregistrează poziția absolută: indică faptul că două persoane, ambele echipate cu I Feel-You, au intrat în contact strâns într-un loc în care brățara I Feel-You a fost distribuită. „Dar nu există nici o modalitate de a înțelege în ce loc exact a avut loc întâlnirea. Poate fi și o zonă privată, nu vom ști niciodată. Nu folosim GPS-ul doar pentru a proteja confidențialitatea”, subliniază Pucci, după cum notează Radio România Actualități. „Dacă utilizarea brățării rămâne limitată la un loc de muncă, ne putem imagina sisteme care respectă Regulamentul General pentru Protecția Datelor (GDPR). Dacă, în schimb, este nevoie să fie trimise la un organism central, cum ar fi Ministerul Sănătății, va trebui să așteptăm ca Guvernul să stabilească indicațiile necesare”, continuă Pucci.

Oricum, brățara poate fi oprită sau instruită: „De exemplu, putem lucra astfel încât să recunoască contactele intenționate. Ca și în cazul membrilor familiei”. De asemenea, se pot face unele modificări: „Pentru moment am ales să nu introducem niciun sunet, care ar putea fi deranjant mai ales în unele medii de lucru. În plus, lucrăm pentru ca brățara să reziste la temperaturi extreme și la apă. Este un prototip și continuăm procesul de inginerie”.

Funcționează ca și cum ar fi o cameră video cu circuit închis

Tocmai de la apă, în schimb, pornește proiectul Labby Light, brățara inteligentă dezvoltată la Bari de start-up-ul MetaWellness, specializat în realizarea de tehnologii pentru sport. Brățara este deja în comerț și a crescut interesul în special din partea companiilor și stabilimentelor balneare. O școală din Castellanza, în apropiere de Varese, a cerut să poată dispune de brățară la reluarea anului școlar. La fel ca și I Feel-You, brățara inventată la Bari, în sudul Italiei, emite un semnal de alertă atunci când două persoane care o poartă depășesc limita de un metru: se aprind luminile LED și vibrează. Este deja posibil să se creeze subgrupuri – de exemplu, familie, clasă și așa mai departe - față de care să se gestioneze alarma (la primul contact, niciodată etc.). Inițial a fost proiectată pentru a monitoriza distanța și alți parametri ai corpului în timpul antrenamentelor în apă, în contextul sporturilor nautice. În timpul crizei sanitare, a fost adaptată ca un instrument util pentru reglarea distanței de siguranță. „Funcționează ca și cum ar fi o cameră video cu circuit închis, care încadrează numai pe cel care o poartă. Doar în cazul pozitivității la COVID-19 putem vedea ce se filmează. De asemenea, are un buton care permite dezactivarea ei”, explică Antonio Barracane, administrator la MetaWellness. Nu folosește GPS, nici Wifi și nici Bluetooth, dar funcționează printr-un protocol radio privat brevetat. Urmărește întâlnirea dintre două dispozitive aflate la mai puțin de un metru distanță, memorând numărul de identificare, ziua, ora și timpul de contact pentru fiecare caz în parte. Face acest lucru pentru o perioadă fixă ​​de 21 de zile: „Se actualizează progresiv: a 22-a zi o anulează pe prima, a 23-a pe a doua și așa mai departe, în așa fel încât timpul monitorizat să nu depășească niciodată această limită”, mai spune Barracane. Datele rămân în interiorul brățării. Potrivit unora dintre analiști, rămâne de văzut dacă utilitatea “de bază” a brățărilor nu cumva pune în discuție și alte “utilizări“. 


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-18Parerea ta...

PăMâNTUL GALBEN
18 Mai 2020

Foarte bine ! Rebuturile umane indiferent ca ești bogat sau sărac... trebuie controlate și educate de la distanta într-un mod civilizat până la acel nivel robotizat. Ce este greu de înțeles ? Ca unii dictatorii mai mor asta este o alta mâncare picanta cu boabe de fasole.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz