2020-04-09 04:49

Omul empatic: Descoperirea care ar putea SCHIMBA istoria omenirii

 |  00:33
Omul empatic: Descoperirea care ar putea SCHIMBA istoria omenirii

A fost înmormântat pe un pat de flori si crengi. În niciun caz nu era o brută. Deocamdată nu se știe dacă e vorba despre o femeie sau un bărbat.

Într-o peștera din Kurdistan, arheologii găseau, în 1960, rămășițele incomplete ale unui om de Neanderthal. Descoperirea din 1960 a intrigat, la acele vremuri, comunitatea științifică. Printre oasele scheletului în poziție fetală (și chiar pe acesta) a fost găsit polen. Iar cercetătorii au tras concluzia că omul de Neanderthal fusese înmormântat pe un pat de flori și crengi. Unii chiar au considerat că avusese loc o înmormântare cu tot ritualul, de aici trăgând concluzia că specia avea clare abilități cognitive, emoții, empatie și în niciun caz nu era o brută, așa cum era zugrăvită adesea și cum a rămas, pe alocuri, în istoria omenirii, potrivit The Guardian.

Întoarcerea în peșteră

Antropologii au găsit dovezi în ultimii ani care sugerează o sofisticare considerabilă a omului de Neanderthal, nu numai în confecționarea uneltelor și în vânătoare, ci și în capacitatea de a simți. În virtutea acestor noi revelații din ultimul timp, iată că acum oamenii de știință s-au întors în peștera Shanidar. Și au avut surpriza de a descoperi scheletul cel mai complet de nenderthalian găsit în zeci de ani, după cum notează IFL Science. Primele analize ale oaselor arată că e vorba despre un individ care a trăit acum 70.000 de ani. Deocamdată nu se știe dacă e vorba despre o femeie sau un bărbat.

Urmează să fie determinate compoziția chimică a oaselor și dinților, ceea ce va furniza informații despre dietă și originile geografice. Există și posibilitatea de a se obține ADN al populației de Neanderthal din sud-vestul Asiei pentru prima oară. Până acum, nu s-a reușit acest lucru, pentru că clima caldă nu conservă prea bine materialul genetic.

A fost sau n-a fost înmormântare cu flori?

Acest schelet va aduce noi informații despre viața și comportamentul celor din această specie. Dar… Oamenii de știință de la Universitatea Cambridge doresc să clarifice dacă a avut sau nu o înmormântare cu flori! Urmându-se un ritual, așa cum s-a sugerat în urmă cu 60 de ani. „Ceea ce este esențial aici este intenționalitatea din spatele înmormântării. Atunci când aceasta depășește elementele practice, este important. Pentru că asta indică o gândire mai complexă, simbolică și abstractă, compasiune și grijă pentru morți și poate sentimente de jale și pierdere ”, a declarat paleoantropologul Universității din Cambridge Emma Pomeroy, autorul principal al cercetării cu privire la neanderthalianul “om empatic”, publicată în revista Antiquity.

Funeraliile sunt considerate specifice oamenilor moderni, o dovadă a compasiunii membrilor unui grup, grijă pentru cel dispărut, spiritualitate, poate chiar ideea unei vieți după moarte. Dar dacă și această specie avea toate aceste noțiuni?


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine