2020-07-16 20:29

Până la sfârșit? Jurnalista care s-a luptat cu dușmanul nevăzut. Mărturii aproape DE NECREZUT

 |  00:54
Până la sfârșit? Jurnalista care s-a luptat cu dușmanul nevăzut. Mărturii aproape DE NECREZUT

„Astăzi ar fi trebuit să fie prima mea zi de vacanță”, a scris Anastasia Petrova pe pagina sa de Facebook în după-amiaza zilei de 23 martie. „Dar, în schimb, este prima mea zi de concediu de boală”…

Postările Anastasiei Petrova pe rețelele sociale și mesajele scrise prietenilor au lăsat în urmă mărturii emoționante despre singurătatea ei în ultimele clipe de viață. În opinia lui Valeri Mazanov, jurnalist din Perm, cazul Anastasiei Petrova arată că autoritățile încearcă să ascundă numărul real de îmbolnăviri în Rusia cu noul tip de virus, acest "dușman nevăzut".

La 31 martie, în orașul rusesc Perm, situat la o distanță de 1.500 km nord-est de Moscova, s-a stins din viață jurnalista Anastasia Petrova, redactor-șef al ziarului „Delovoi interes”. Autoritățile au anunțat că decesul Anastasiei a survenit din cauza pneumoniei bilaterale. La 2 aprilie, o prietenă a publicat mesaje din corespondența purtată cu Anastasia, mesaje care demonstrează că jurnalista a fost depistată pozitiv la Covid-19. Abia peste câteva ore, autoritățile au confirmat oficial informațiile: rezultatul celui de-al doilea test a arătat că Anastasia Petrova este infectată cu Covid-19, potrivit moldova.europalibera.org. Scriitoare, pictoriță și o mamă care își creștea singură cei doi fii, Anastasia Petrova era alergică la penicilină și a suferit de-a lungul anilor de mai multe forme severe de pneumonie, ceea ce i-a deterionat plămânii.

„Nimeni nu a mai venit să-mi facă testul”

Iată ce mai nota pe 23 martie: „Noaptea, a crescut brusc febra, au apărut dureri în gât și o tuse aspră. Am sunat medicul și am raportat despre toate contactele avute direct cu persoane care s-au întors din străinătate (trei la număr, dar toate au revenit cu mai mult de 14 zile în urmă)”, continua să noteze jurnalista în vârstă de 36 de ani. În aceeași postare, Anastasia menționează că are febră 38,4 grade Celsius și că folosește ibuprofen pentru scăderea temperaturii. O jumătate de oră mai târziu, ea a scris pe Facebook că a fost vizitată de medicul de familie. „Nu a intrat în interior. M-a întrebat despre simptome de la o distanță de un metru. Mi-a promis că va veni cineva pe parcursul zilei să-mi facă testul la infecția cu noul tip de coronavirus și că rezultatul testului va veni în 24 de ore. M-a rugat să nu ies din apartament în următoarele 14 zile, adăugând: „Nu vă faceți griji. Nimeni nu a anulat sezonul gripal din acest an”.

În noaptea de 23 spre 24 martie, Petrova a mai scris pe Facebook că are febră 39 de grade Clesius și că niciun medicament nu o ajută la scăderea febrei. „Nimeni nu a mai venit să-mi facă testul pentru Covid-19 și, desigur, nimeni nu m-a mai sunat. Scurgeri nazale nu am, dar tușesc.” Petrova a menționat că a modificat setările de confidențialitate pentru ca postările ei să nu poată fi văzute de mama sa, deoarece „nu vreau să-și facă griji”. Ea a mai scris că a chemat ambulanța și că a fost dusă la spital cu suspiciune de Covid-19.

În următoarea sa postare de pe Facebook, datată cu 24 martie, Petrova a scris că, odată ajunsă la spitalul de boli infecțioase, a așteptat mult timp în ambulanță, având febră 39 de grade Celsius, iar paramedicii se certau între ei la telefon, deoarece nimeni nu știa ce să facă cu ea. „Nu există instrucțiuni. Nimeni nu știe clar unde trebuie să fie internați asemenea pacienți”, a scris Anastasia. În cele din urmă, ea a fost dusă la un alt spital, unde medicii i-au înjurat pe colegii de la primul spital pentru faptul că nu au primit-o la ei. Petrova a plasată într-un salon cu trei paturi, menționând că, din câte știa, multe dintre celelalte saloane ale spitalului erau deja pline, mai notează moldova.europalibera.org.

Oamenii cu măști pentru snorkeling

„Mi-au dat medicamente pentru scăderea febrei, un set standard de medicamente pentru tratarea infecțiilor respiratorii acute și mi-au pus masca facială pentru oxigen, din cauza dificultăților mele de respirație. Acum trebuie să stau izolată două săptămâni sau să obțin două teste negative la Covid-19”, a mai scris jurnalista.

La scurt timp, ea a fost vizitată de doi medici de la Terapie intensivă care au decis să o conecteze la ventilator. „Foarte drăguți. Profesioniști. Poartă măști pentru snorkeling. Mi-au spus că rămân în continuare să fiu ajutată să respir cu masca de oxigen, că ei sunt în preajmă și, dacă mă voi simți rău, vor fi aici în cinci minute. Au înjurat, atunci când s-au referit la echipajele de ambulanță, deoarece medicii nu sunt suficient de protejați. De fapt, când un medic se uită îngândurat în fișa dumneavostră medicală, este destul de înfricoșător”. În dimineața zilei de 24 martie, i-au fost prelvate probe pentru un testul de gripă și pentru test la Covid-19, dar și pentru „întreg setul tradițional de analize”. Mai târziu, în acea zi, în timp ce încă aștepta rezultatele testului la Covid-19, Petrova i-a scris unui prieten că „nici doctorii, nici eu nu cred că am coronavirus. Nu este cazul să închideți nimic sau să intrați în carantină generală din cauza mea. Sunt sigură că nu este coronavirus, ci o infecție respiratorie obișnuită”. După efectuarea examenului radiologic, ea a fost diagnosticată oficial cu pneumonie.

„Mă simt de parcă mă scufund într-o masă gelatinoasă”

La 25 martie, Petrova notează că, de mai bine de o zi, temperatura a rămas constantă în jurul cifrei 38, adăugând: „Mă simt de parcă mă scufund într-o masă gelatinoasă. Iată de ce nu răspund nimănui la mesaje. Nu am puteri. Dorm 90% din timp. Mereu mi-e sete. Rezultatele încă nu au venit.”

La 26 martie, mesajul postat pe Facebook e deja altceva…„Asistentele medicale de aici sunt o rușine. Una mi-a spus că sunt o ticăloasă grasă, alta a strigat de pe hol că nu va intra în salonul meu pentru nimic în lume. Aștept deja de 40 de minute să vină cineva să-mi schimbe lenjeria de pat. Nimic! Febra între 38,5 și 39. Iată limitele existenței mele”. În după-amiaza zilei de 26 martie, ea a anunțat că primul ei test la Covid-19 este negativ. Trei zile mai târziu, ea reiterează că a fost depistată negativ, atunci când cineva o întreabă despre rezultatul testului, adăugând, ulterior, că nu mai are forțe pentru a scrie mesaje și că febra nu cedează.

„Vă vom informa imediat ce vom identifica agentul patogen”

La 31 martie, Anastasia moare, fiind conectată, în ultimele zile, la un ventilator care pompa oxigen în plămâni. Autoritățile negă mai întâi, iar apoi confirmă infecția cu Covid-19.

Într-o conferință de presă, susținută în data de 1 aprilie, ministrul Sănătății din regiunea Permi, Oxana Melihova, declară că Petrova a fost diagnosticată cu pneumonie bilaterală și autoritățile sunt în așteptarea rezultatelor celui de-al doilea test la Covid-19. „Vă vom informa imediat ce vom identifica agentul patogen. Anastasia s-a aflat sub supravegherea medicilor în calitate de pacientă revenită dintr-o țară europeană. Toate persoanele care au intrat în contact direct cu ea au fost identificate și izolate. Avem nevoie de timp”, a spus Melihova. Pe 2 aprilie, Iulia Balabanova, o prietenă de-a Anastasiei Petrova, a făcut screeshort-uri ale conversației din data 29 martie în care Petrova scrie că „al doilea test este pozitiv” și că ea se simte „foarte slăbită”. „Public acest fragment din corespondența noastră”, a scris Balabanova într-o postare pe Facebook, care însă, mai târziu, a fost ștersă. „Nastya știa că cel de-al doilea test la Covid-19 este pozitiv. Nu pot să înțeleg de ce medicii ei nu vor să spună asta. Consider că este important acum să existe o transparență maximă și informații complete din partea ambelor părți.”

Balabanova s-a abținut să ofere și alte comentarii. Solicitată de serviciul de limba rusă al Europei Libere – Radio Svoboda, Balabanova a spus că distribuit deja toate informațiile pe care le deține. Câteva ore mai târziu, Ministerul Sănătății din regiunea Perm a confirmat că Anastasia Petrova a murit din cauza unei pneumonii bilaterale cauzate de infecția Covid-19.

Sub tăcere

„Prin ascunderea unor asemenea informații, acești oameni iresponsabili pun în pericol viețile a zeci, sute sau chiar mii de oameni. Pentru că, în cazul în care un om a murit de penumonie, nimeni nu mai verifică persoanele care au fost în contact direct”, a subliniat Valeri Mazanov, jurnalistul din Perm, într-o discuție cu RFE/RL.

Numărul cazurilor de pneumonie înregistrate de la începutul anului este unul dintre multiplii factori care alimentează îngrijorarea referitoare la faptul că autoritățile au ascuns amploarea pandemiei în Rusia și că datele oficiale nu corespund, potrivit moldova.europalibera.org. Dmitri Mahonin, guvernatorul interimar al regiunii Perm, a recunoscut că oficialii au preferat să treacă sub tăcere cauza morții jurnalistei, dar a subliniat că „oamenilor trebuie să li se spună adevărul”…

Foto: moldova.europalibera.org.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz