2020-04-05 20:15

“Panica. Ai văzut vreodată un oraș în panică?”. Filmul Explozia - exercițiul românesc de MOBILIZARE a populației civile?

 |  13:15
“Panica. Ai văzut vreodată un oraș în panică?”. Filmul Explozia - exercițiul românesc de MOBILIZARE a populației civile?

Incendiul unei nave înregistrată sub pavilion panamez, ce transporta 4.000 de tone de azotat de amoniu s-a petrecut pe teritoriul românesc, în anii ‘70. Această navă amenința, prin explozie, cu distrugerea orașului Galați și a Combinatului Siderurgic!

E o “poveste” reală poate uitată, dar care prezintă unele coordonate actuale...Filmul “Explozia”, ce are ca subiect acest  incident, reprezintă pe alocuri un real exercițiu de mobilizare a populației civile în situații ca aceasta. Filmul integral aici - https://www.youtube.com/watch?v=RDxP0KOASK8

Incendiul navei Vrachos, eșuată pe teritoriul românesc, reprezintă subiectul fimului “Explozia” (în film nava poartă numele “Poseidon”) - film românesc din 1973 realizat de Mircea Drăgan după un scenariu scris de Ioan Grigorescu. Unele dintre faptele prezentate, precum și unele dintre dialogurile filmului (care are în distribuție o pleiadă de actori români valoroși, printre care: Toma Caragiu – genial în rolul lui Corbea, secretar de partid, Colea Răutu, Gheorghe Dinică, Dem Rădulescu, Draga Olteanu-Matei ș.a) sună, privite printr-o perspectivă ce elimină contextul comunist al perioadei realizării filmului, extrem de actual…“Panica. Ai văzut vreodată un oraș în panică?” – e numai una dintre frazele memorabile din acest film, rostită de Toma Caragiu, al cărui personaj se zbate între birocrație și salvarea populației unui oraș întreg!

“Aceast dramă cinematografică, ce poate fi considerată ca un film de propagandă politică și de slăvire a moralei socialiste, prezintă totuși o realitate ce se poate produce oricând, datorită unei erori umane, unui incident de ordin tehnic sau, pur și simplu, unui accident, indiferent de conjunctură, orânduire sau orientare politică în trecut, în prezent sau chiar și-n viitor” (Wikipedia). Potrivit aceleiași surse, în fim nu s-au folosit trucaje: exploziile, explozibilul folosit (dinamita/TNT), elicopterele IAR-Ghimbav ale Armatei, mașinile Pompierilor, toate au fost reale.

Relatarea unei posibile catastrofe

„(…)În apele portului Galați este semnalat un vas fantomă, fără echipaj, navigând în derivă și aruncând flăcări. Aflate la bord, baloane de oxigen pot exploda în orice moment, aruncând întregul oraș în aer (...)” – astfel titra, la acea vreme, presa locală a Galațiului dar și cea națională.

În  "Viața nouă" din 2004 a fost realizat un reportaj cu acest subiect și iată mai jos spicuiri din articolul realizat cu Iancu Mărgărit, ofițer de marină, în 1970 șeful Căpitaniei Portului Galați, unul dintre cei citați în ziarul local, ca participant direct la acțiune.

“Numit șef al Căpitaniei la numai 33 de ani, a fost martor la multe dezastre: scufundarea vasului "Transilvania", ancorat la mal, a navei "Randa", înghițită de timp și nisipuri, incendiul lui "Vrachos", catastrofă "Mogoșoaia"... Fostul căpitan, care și-a dat cuvântul că nimeni nu a murit în timpul operațiunilor de stingere a incendiului, își amintește emoțiile trăite acum 33 de ani: . Vrachos era trasă la mal în Portul Docuri, la dana 27, și era în plină operațiune de încărcare. Sacii cu azotat de amoniu erau transbordati în ultimele două magazii, de la pupă. Deja fuseseră încărcate 3.700 tone de azotat la bord, la o capacitate totală de 4.000 de tone. (…) <În timpul descărcării, oamenii de la mașină profitau de răgaz să repare instalația de produs abur pe navă - caldarinele, niște vase mari sub presiune în care se injectează combustibil. Caldarinele erau atunci oprite, ca să le curețe. Când să aprindă una, au băgat șomoioage muiate în motorină și au dat foc. Din neglijență, că n-au avut nici stingătoare, focul s-a întins. S-a alarmat tot portul.

Primii care au venit au fost oamenii de la Securitate. Și, orice s-ar spune, ei au fost cei care au urcat și au scos buteliile de oxigen de la bord, care erau în pericol să explodeze! Echipajul fugise pe mal, rămăsese numai secundul, pe care l-am ținut apoi la Galați o lună...>", povestește fostul căpitan în articolul menționat. “Pompierii purtau măști, pentru că gazele toxice emanau din sacii <răscopți> de căldură. ”, mai povestea Mărgărit în reportajul realizat de “Viața nouă“ în 2004.

Iancu Mărgărit - jucat în film de Colea Răutu

Potrivit articolului, după câteva ore, nava a fost scoasă la remorcă și dusă tocmai la jumătatea distanței între Galați și satul-insula Pisica, la vreo cinci kilometri, unde s-au lăsat ancorele. Umplută cu apă, nava ajunsese cu pupa pe fundul Dunării. Aproape trei zile, cei implicați în acțiune au ațipit doar, pe navele care înconjurau "Vrachos". Filmările pentru "Explozia" s-au făcut chiar pe epava care a fost adusă în dreptul Turnului de Televiziune din Galați. Iancu Mărgărit - jucat în film de Colea Răutu, a fost consilier pentru regizorul filmului, Mircea Drăgan. Căpitanul își amintește cum Draga Olteanu Matei și-a făcut cruce atunci când s-a cățărat la bord: "Doamne, n-am să mai fac un film că ăsta!". Scenariul, intitulat inițial "Pericol", a aparținut lui Ioan Grigorescu - cunoscutul autor al seriei tip documentar "Spectacolul lumii". La gala filmului, care a avut loc la Galați, la Cinema "Central", căpitanul a fost invitat cu familia. "Când am văzut că face explozie șalupa mea (a Căpitaniei, n.red.), condusă de Dem Rădulescu, nevastă-mea s-a speriat". În timpul filmărilor, s-au petrecut în lume două accidente mari din pricina exploziei azotaților, din care un caz chiar in SUA. Căpitanul mai spune că "în film apare și cam ce s-ar fi putut întâmpla... A fost un film comercial, care a ieșit foarte bine"…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-22Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine