2020-04-09 03:54

Pe bune: Zbor deasupra unui cuib de DRONE

 |  00:32
Pe bune: Zbor deasupra unui cuib de DRONE

Au studiat aripile păsărilor într-un tunel aerodinamic. Și au remarcat că încheieturile le permit să îşi controleze cu mare precizie poziţia penelor şi anvergura aripilor. Cercetătorii care au realizat aceste teste încearcă să construiască “ceva” capabil să zboare la fel ca păsările.

Cercetătorii de la Universitatea Stanford din California au anunţat că au studiat cu minuţiozitate aripile porumbeilor pentru a crea PigeonBot - un fel de dronă cu aripi formată din 40 de pene reale (https://www.youtube.com/watch?v=YMKdfFL6Jf8&feature=emb_title). “Inginerii din sectorul aerospaţial şi din ştiinţa materialelor pot de acum să înceapă să se gândească la modul în care să conceapă şi să fabrice aripi şi materiale care se mişcă la fel de uşor ca cele ale păsărilor”, a declarat David Lentink, profesor de inginerie mecanică la Universitatea Stanford şi autorul articolelor pe tema acestei “invenții”, publicate în revistele Science şi Science Robotics.

Studiind aripile păsărilor într-un tunel aerodinamic, cercetătorii californieni au remarcat că încheieturile şi degetele lor le permit să îşi controleze cu mare precizie poziţia penelor şi anvergura aripilor. În timpul testelor de zbor, manevrarea încheieturilor şi a degetelor a declanşat viraje strânse şi precise. Aceasta fiind dovada faptului că păsările folosesc în principal acele degete pentru a-şi coordona direcţia în timpul zborului, potrivit cercetătorilor.

Cu excepția bufnițelor

Cercetătorii au descoperit şi modul în care păsările îşi adaptează aripile în timpul zborului: penele adiacente pot să se strângă împreună cu o microstructură ce funcţionează la fel ca o încheietoare cu arici tip Velcro, pentru a face zborul mai fluid. Acele pene se lipesc între ele când aripa se întinde şi se desfac din nou atunci când aripa se contractă, făcând-o mai rezistentă la turbulenţe. De asemenea, specialiștii de la Universitatea Stanford au remarcat că structuri similare există la numeroase specii de păsări, cu excepţia bufniţelor, care pot să zboare într-o manieră mai silenţioasă. Acele structuri ce imită încheietorile cu arici, cunoscute sub denumirea “lobate cilia”, ar putea avea o gamă largă de utilizări, din domeniul medical până la cel aerospaţial, fapt ce ar putea reprezenta, potrivit lui David Lentink, surse de inspiraţie pentru cercetări viitoare.

Foto: Zuzus Tech


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-23Parerea ta...

CUCUVEAUA ROZ-BOMBON
23 Feb 2020

"încearcă să construiască “ceva” capabil să zboare la fel ca păsările"...in realitate asemenea drone-pasari s-au facut si sunt folosite pentru a aduna imagini fara ca sa atraga atentia.nimeni nu ar banui ca o "pasare" este de fapt o drona cu camere
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine