2020-02-27 07:45

Petițiune (Cea ma rea)

 |  15:31

Cezar Pârlog

„Mă cheamă Dea şi am cinci ani şi şapte luni şi cînd o să mă fac mare o să-mi fac un soţ chipeş, înalt şi cu barbă ca tati meu, el e cel mai deştept dintre toţi taţii de la grădi şi el m-a învăţat de furnici. Furnica e harnică cînd laşi firimituri şi cînd mănînci ceva pe afară ea vine şi le strînge le pune pentru la iarnă. Ea vine după miros simte cu antenele cum îi miroase ceva dulce se duce la alte furnici şi le adună. Îşi face din nisip sau din pămînt un muşuroi şi stau multe furnici şi strîng firimiturile pentru iarnă le ţin şi le duc cu mîinile. Tati munceşte ca o furnicuţă la servici să-mi cumpere mîncare mie nu munceşte că-i place. Tati meu care este cel mai bun din lume şi-mi ia jucării şi acadele mi-a spus că casa furnicii arată mică şi are formă de piramidă. Prima dată faraonii s-au gîndit să facă piramide furnica a văzut şi repede s-a dus şi ea să facă o căsuţă aşa, toate mă învaţă tati. Da acum sînt supărată tati meu este bun şi mami rea mă duc la cumpărături cu mami şi spun să-mi ia ou Kinder şi hănuţe ea nu vrea zice că nu are bani la ia. Da eu ştiu că dacă te duci cu mami la bancă îţi dă bani fără să ai servici şi dacă vrei îi poţi scoate din perete mami mă păcăleşte. Cînd eu vreau să mă ducă mami la piscină ea nu vrea, face cumpărături nu se joacă cu mine stau singură în camera mea. Vreau să-i spun că nu mă mai joc cu ea niciodată că nu o mai duc nicăieri că eu vroiam să o duc la piscină şi ea nu vrea. Nu-i nimic, cînd o să cresc o să fiu mare o să fac ce vreau, mă duc la piaţă singură fără mami. Mami a mea e vrăjitoare şi n-o mai iubesc, nici căţeluş nu a vrut să-mi ia. Mie îmi e greu, viaţa e grea cînd plîng. Mami îmi face viaţa grea şi eu plîng. Un copil are viaţa grea cînd mami a lui îl bate cînd el face fel şi fel de prostii. Mami îmi spune că are şi ea greutăţi. Şi că eu o inervez şi se supără cu nervii la maxim. Cea mai rea mami din lume. O să-i spun lui tati să-mi ia alta bună şi care să mă iubească. Nu cred că-i posibil acest lucru şi ştiu că nu-i deloc posibil şi dacă nu, o să merg la casa de copii şi o să-mi iau o mami bună. Asta e.”

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, Premiul Național „Vasile Voiculescu” la secțiunea proză, ediția XXVI, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-17Parerea ta...

SăRACA DEA...
17 Oct 2015

învață de la furnici că e bine SĂ ADUNI...ca să ai ce culege dupa... dacă ai semănat la tinerețe, ca să ai la bătrânețe! O să-nvețe repede Dea și că la bătrânețe o să culeagă ceea ce-a semănat...cu bune și rele... Învață iarăși...că tati e bun fiindcă-i frumos, înalt și deștept pentru că o învață despre furnici și că-i dă jucării și acadele...mami este în schimb REA pentru că o strunește, inversând rolurile – mama ”rea” că n-o răsfață, tatăl bun.... pentru că o prințesă mică are, nu?! Treaba haioasă este că după ce Dea va avea 10 ani peste... va înțelege (poate...) lipsa posibilităților materiale, iar peste alți 10...după ce-și va fi luat de soț după asemănarea morală a tatălui...va începe și ea s-adune precum furnica, invitând greierele (tatăl) și furnica-mamă la piscină, după și-a făcut singurică cumpărăturile....așa cum și-a promis în bărbia sa mică și voluntară, pe când era mică...cât o furnică!
O Să MAI îNVEțE
17 Oct 2015

mica Dea că afacerea cu Banca nu e-a bună...te lasă uitându-te năuc după banii dispăruți, urlând prelung a pagubă, la Lună! Banii din părete sunt de la alte furnicuțe care-s prostite să facă împrumuturi, ca apoi să te lase-n pielea goală și cu probleme la lingurică...la fel ca greierele care-a cântat la soare-ncrezător și-acuma tremură firav...în prag de faliment, indiferent de e iarnă, toamnă, vară sau primăvară...rămânând un amărât de boschetar care cântă-a jale, la balalaică!
SE VA MAI UITA CU MILă
17 Oct 2015

Furnica la bietul greierel?! Dar a sa progenitură? Poate da, poate ba...duna de nisip sub formă de piramidă le mai rămâne la-ndemână, dacă ar fi în Egipt sau în altă țară arabă...dar cum se prevede o invazie de-a lor înspre iarba verde de-aici...furnicuțele vor trebui să-și schimbe pielea, dar și năravul totodată...din cele mici, simple, modeste, obișnuite...în cele roșii, ucigașe, mărindu-se, transformându-se-n TERMITE, precum Făt-Frumos ca să lupte cu Căpcăunul din poveste...într-o singură zi , ca să aibă timp s-alunge noaptea care vine peste munții noștri, peste câmpiile vaste, peste întregi mușuroaie de furnici, tocmai pentru a alunga o altfel de NOAPTE... ce-a minții care-i mai rea decât toate cele...
MORALA PENTRU FURNICI:
17 Oct 2015

fii bun și generos, lăsând și pe-alții să adune chiar și de pe jos... ceea ce ție nu-ți mai trebuiește...probând astfel vorba din popor că ”darul din dar se face RAR, iar uneori - RAI”. Iar pentru cei care-și bagă neinvitați și nepermis botul...scoate taică, sabia din teacă!
ȘI DA....
17 Oct 2015

mă-sa Deei a fost O VRĂJITOARE care l-a vrăjit pe domn' Greier ca s-o ieie...dând naștere pentru asigurarea viitorului mușuroi, o altă vrăjitoare mică DAR în (de)venire...mai deșteaptă și mai curajoasă, chiar având un creier mic, de furnică :)
CEZAR PARLOG
18 Oct 2015

Se pare ca ati deprins cu usurinta intelesurile, mai mult sau mai putin ascunse din rindurile mele: o psudofabula in fapt. Ceea ce nu are decit sa ma bucure.
HMM....
18 Oct 2015

Nu voi mai comenta de zor, dacă nu văd venind în zbor…cușma de la  din A...ca să știu că am de-a face cu unul și-același șugubăț Maestru-n vorbe...care nu-i temător de-o recidivă, ori - supărăcios! La asemenea-ndrăzneală, parcă-l văd cum își ridică-n unghi sprânceana, uitându-se pe deasupra ochelarilor fumurii, la ce mâzgălii în ceas de seară...gândindu-se apoi serios, dacă nu e chiar grațios ca propriul nume să-i fie întreg, precum capul acoperit haios, cu șapca...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine