2020-04-05 16:46

Povestea celui care a anunțat venirea Mântuitorului pe pământ

 |  10:08
Povestea celui care a anunțat venirea Mântuitorului pe pământ

Este considerat cel mai mare dintre profeţi, glasul care a strigat în pustie "gătiţi calea Domnului: este vorba despre Sfântul Ioan Botezătorul şi Înaintemergătorul Domnului. Sărbătorit azi, pe 7 ianuarie, e considerat cel mai mare și important între sfinți, după Fecioara Maria. El fiind cel care a anunțat și pregătit timpul mesianic – cel care a anunțat venirea Mântuitorului pe pământ.

Tocmai din acest motiv este considerat și numit în religie Înaintemergătorul Domnului. Iar sărbătoarea în sine este cunoscută și sub denumirea de “Sânt-Ion” sau “Soborul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul”.

Cel care propovăduia în pustiu

Naşterea lui Ioan s-a petrecut cu şase luni înaintea naşterii lui Iisus. Și a fost vestită de către îngerul Gavriil lui Zaharia, în timp ce acesta slujea la templu. Pentru că a dat crezare celor vestite de îngerul Gavriil, Zaharia a rămas mut până la punerea numelui fiului său.

Ioan, cel care îşi închinase viaţa Domnului, a propovăduit în pustiul Iordanului rugăciunea şi postul, pocăinţa şi mărturisirea greşelilor, la îndemnul lui botezându-se, spre iertarea păcatelor, mulţimi de iudei. Acest prooroc vestea că “Cel ce vine după mine este mai mare decât mine” şi că nu va mai boteza ca el, doar cu apă, ci “cu Duh Sfânt”. În vremea când Ioan propovăduia acestea, Galileea era condusă de Irod Antipa, căsătorit cu fiica emirului Arabiei şi care o luase la sine şi pe Irodiada, soţia fratelui său, Filip. Sfântul Ioan nu s-a sfiit să-l înfrunte pe rege, spunându-i: “Nu îţi este îngăduit să iei pe femeia fratelui tău”.

Biserica i-a hărăzit mai multe sărbători

Dată fiind influenţa Botezătorului asupra mulţimilor, Irod îi pune gând rău, mai ales că proorocul condamna în auzul tuturor legătura nelegiuită dintre cei doi. Temându-se totuşi de furia pe care ar fi putut-o isca în rândul mulţimii uciderea lui, tiranul se mulţumeşte doar cu întemniţarea lui Ioan. În ziua aniversării sale, Irod dă o petrecere stropită din belşug cu vin. După ce mesenii s-au ameţit, Irodiada o pune pe fiica ei, Salomeea, să danseze în faţa invitaţilor. Pentru aceasta, Irod îi oferă un mare dar: să-şi aleagă până la jumătate din împărăţie. Ea refuză, la sugestia mamei sale, şi cere să i se dea, pe tipsie, capul lui Ioan Botezătorul.

Astfel, pentru a-şi putea ţine promisiunea, regele porunceşte tăierea capului Sfântului Ioan, pe care Salomeea îl oferă mamei sale. Amintirea omorului îl va chinui pe Irod toată viaţa. Pentru că a proorocit venirea lui Iisus, Ioan este considerat cel mai mare dintre prooroci, Biserica hărăzindu-i mai multe sărbători: a naşterii, la 24 iunie (numită în popor Sânziene sau Drăgaica, a Soborului său, la 7 ianuarie, şi a tăierii capului, la 29 august.

Trei tradiții

Se crede că în ziua se Sfântul Ion este bine să te speli pe față cu agheasmă luată de la Bobotează, denumită și agheasmă mare, pentru a fi ferit tot anul de boli și necazuri. Sfântul Ioan Botezătorul este ocrotitorul pruncilor și credința străveche spune că femeile care-și doresc să devină mame trebuie să se roage la Sfântul Ion pentru a naște copii sănătoși. Începând cu Sfântul Ion se zice că femeile își reiau muncile, această zi de 7 ianuarie reprezentând, în tradiția populară Ziua Furcii.

Tot de Sfântul Ion au loc trei tradiții respectate cu strictețe chiar și în ziua de azi: Iordănitul, Iordăneala și Vergelul. Iordănitul, cunoscut și sub denumirea de Torontoi sau Țonțoroi, presupunea ca femeile măritate să ia pe sus bărbații sau fetele tinere și să le ducă la râu pentru a le stropi cu apă, iar apoi se strâng la cineva acasă și se ospătează și dansează până dimineața.

Ce spun legendele

În popor exista numeroase legende despre Sfântul Ioan Botezătorul. Una dintre ele îl înfățișează ca pe un singuratic, care se refugiază într-o pădure pentru reculegere și răscumpararea păcatelor.

De aici pleca uneori, cu crucea în mână, în lume și așa s-a întâlnit cu Iisus. Într-o altă legendă, Dumnezeu îl îndrăgește nespus, datorită modului extrem de simplu în care-și făcea rugaciunea și tocmai de aceea îl alege să-i boteze fiul. În zonele de sud ale României se crede că Ioan Botezătorul este unul dintre sfinții cei mai apropiați de Dumnezeu, în timp ce bucovinenii îl consideră - alături de Sfântul Nicolae - patronul pruncilor, cel ce are grijă ca aceștia să nu moară nebotezați.

Medmorabil rămâne faptul că, Sfântul Ioan a propovăduit înaintea Domnului, și a făcut-o atât de bine încât mulți se întrebau dacă nu cumva el este Mesia cel așteptat! A trebuit să le spună însă, celor ce veneau la el, că este doar un Înaintemergător, că el doar pregătea terenul pentru cel ce avea să vină după el…

La mulți ani celor care sărbătoresc marți ziua numelui!


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine