2020-03-29 04:16

Priviți Luna! Ce veți vedea PE CER luni, de Mucenici

 |  21:14
Priviți Luna! Ce veți vedea PE CER luni, de Mucenici

Vreme de trei zile, Luna plină va apărea cu aproximativ 14% mai mare și cu 30% mai luminoasă decât în mod obișnuit. Deși va începe să fie vizibilă de duminică seară şi va dispărea marţi seară, această Super Lună îşi va atinge maximul luni seară, la ora locală 20.48. Aşa că priviţi Luna, dacă va fi cer senin!

În seara de luni, 9 martie, vom putea admira cu ochiul liber „Luna Râmelor“, eveniment astronomic ce este descris drept cel mai mare şi mai luminos al anului. Cei din Statele Unite au numit acest eveniment „Luna Râmelor”, după denumirea dată de unele triburi nativ-americane, semnificând perioada în care apar aceste viețuitoare.

Pe 9 martie, în credința populară românească, odată cu ziua Mucenicilor, se spune că se deschid porțile Raiului și mormintele, iar gospodinele obișnuiesc să pregătească bucate alese, de unde nu lipsesc colacii numiți Mucenici, Brădoși, Măcinici, Moșii de Mărțișor sau Sfințișori, denumiri diferite în funcție de zonele țării. Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă sărbătoreşte pe cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte.

De asemenea, în credinţa populară, în această zi s-au suprapus două sărbători de înnoire sezonieră a timpului: ultima zi a Babei Dochia când, conform tradiţiei, moare şi se preface în stană de piatră şi prima zi a Moşilor, jertfiţi şi transformaţi în cenuşă pe rugul funerar pentru dreapta lor credinţă. Sunt respectate mai multe tradiţii și obiceiuri, în funcție de diferitele regiuni ale țării.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine