2020-07-02 13:48

Quod erat demonstrandum

 |  15:11

Cezar Pârlog

„...Cît despre frumusețe, mă gîndesc că ar trebui să fiu printre cei mai frumoși cetățeni din tagma lui Adam. Nu neapărat privind spre oglindă, aș fi extrem de subiectiv, ci dintr-un considerent cu mult mai mult fundament, științific și logic, aș putea-o spune. Și anume pentru că, luînd ca exemplu unul dintre multele cazuri din lumea vie (Darwin să trăiască, hai, noroc, bătrîne!), adică fenomenul prin care pasărea flamingo, de la natură și de la mama ei, cu penele de culoare albă, devine, după ce mănîncă niște ciudate alge rozalii, tot așa, adică se colorează în roz, la fel s-ar putea întîmpla și cu mine.

Adică, după același raționament, respectînd pe deplin prevederile și recomandațiile medicului meu oculist, o autoritate în domeniu, cu ani buni de studii și cercetări, rezidențiate, doctorate, primariate, cursuri de specializare, om citit, ce mama mă-sii, prescripții subliniate cu roșu pe rețetă (ba chiar și scrise citeț pe spate, să-nțeleagă tot românu’, l-am rugat la un whisky mic să mi le traducă) – ziceri și scrieri care îmi trasează linia directoare pentru repararea vederii mele cam obosite, în ciuda purtării de ochelari încă de acum vreo patruj’de ani – adică recomandația cum că trebuie și sînt imperios nevoit ca să urmăresc cu privirea, ochii și sufletul, la nevoie întorcînd și capul, tot ce înseamnă suflare feminină reprezentativă pentru regnul uman, de preferat în limitele unei constituții de Miss, și mai ales de este biiiine acoperită cu ceva mulat...”

— Hai, bă, ’năuntru, că-ngheți acolo pe bordură, am rezolvat! Au program de la 11, da’ am aranjat, e băiat bun, a deschis special pentru noi, deja ți-am comandat o cafea și o votculiță mare, de-aia de patru lei, pentru oase. ...Ia-ți, bă, și șalopeta, cui crezi că-i treb’e?

*

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, lansat la „Bookfest 2016”.)

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-07-07Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
10 Iul 2016

Doamne! Ce turnură în literatură…narcisism curat nene Cezare, mai ales pentru obiceiul uităturii în oglinda magică care te arată nu neapărat gras sau slab (pentru că nu e cazul matale -:) ca să-ți ridici astfel de probleme ”cu/de greutate” ci, mai degrabă cât de spiritualiza(n)t poți fi/deveni...un fel de ”to be or not to be”! Oricum, nu-ți va răspunde oglinda vrăjită prin ”oglinjoară, oglinjoară...cine-i mai isteț în afară de mine, cu un pic de roz pe mine, pe la pene?”, ea transmițând doar adevărul reflectat din apele sale, în privința celor care știu prea bine despre sine cam câte parale fac!
CREIONUL CHIMIC
10 Iul 2016

Sau...NU?! Fiindcă cel cu nume de-mpărat, îi ridică brusc un ”Ave” nu sieși, ci bătrânului sărit de pe ax - Darwin, dând hlamida roșie, pe o pelerină din pene roz...apropos, ce mai ”model” pentru exemplificarea de la ora biologie fu cules (ales -bules), între noi fie vorba -:) din partea unuia care a fost considerat aproape ZEU(s)...adică dintre cei care-s nemuritori, necurgându-le sânge pe nas, cel mult pe venă, că altfel n-ar mai fi considerați zei, no?! Și, întreb și eu obsesiv- de ce atâta roz? Chiar dacă veni vara, în afară de pepene ROZ în interior, d-ăla cu coajă groasă, tare și cam fad, nu prea dulce, de obicei dat la porci spre delectare, altă fructă sau algă autohtonă ROZ, n-am auzitără, nici văzutără!
CREIONUL CHIMIC
10 Iul 2016

Hahaha…n-am prea înțeles faza cu medicul oculist, stând la vrăjeală cu el la un whisky mic care să TRADUCĂ, ce?! Defectul de vedere ce-a necesitat purtarea de ochelari nu mai puțin de ”vreo patruj’de ani”? Păi dac-a necesitat, unde-i baiul? Bașca că dă un aer de intelectual, ceea ce și este perfect real, adevărat…no? Aaaa…că-i din ce în ce mai greu să te-ntorci cu totul, precum lupul după pradă, cănd ”ochii văd, inima cere” nu prea știe ce…din pricină de vedere nu prea ageră, pentru a nu sări Doamne ferește peste STASS-ul sau standardul limitativ, musai mulat, aproape ștrangulat ca un cârnat…fără a încerca (totuși) JENA de-a te uita nerușinat, făcând astfel să fugă eventualul ”vânat”, poate încântat? Niște lentile de contact, ceva…care să înlocuiască ochelarii care șed bine la locul lor, dă un anumit aer (interesant), plus că mărește forma ochilor de după…sesizându-le culoarea, irisul (mărit, care spune CEVA…), starea de spirit – furie, mulțumire, bucurie, etc…
CEZAR PARLOG
10 Iul 2016

Multumesc pentru aprecierea de din ultima zicere. Pentru asta sint nevoit sa achit si eu nota de plata si raspund: ce sa traduca ocul(t)istul? pai cuneiformele celea cu cu care toti medicii ne rasfata de pe reteta, facindu ne sa ne intrebam ce o fi fost cu invatatoarea mnealor, la vremea respectiva.... si, fiindca i rindul sa dati si dvs sama, ia-n de ziceti, pr unde va faceti veacul din cei fo' 237.500 de km ai nostrii, de nu s or fi mai adaugat ceva de cind cu Insula cu serpi. ca pare mi se ca nu sintem chiar concetateni nestiind dvs, mai an, de cind cu un anume text cu aritmetichii, adica 13 X 5... nu ati i(n)dentificat un anume cartier, zis si Brincusi....
CREIONUL CHIMIC
10 Iul 2016

1. Văz că numai sunteți așa de scump la vorbă ca alte dăți, ci chiar provocator aș spune- cu toate că nici măcar 13 nu e, vreo marțe neagră precum codul penal al ăstora din parlament ori vreun Vineri 13, cu accente de horror! E bine totuși…altminteri trebuia să m-aștept să vină cineva alergând cu satârul dupe mine…hehehe! 2. În privința cuneiformelor medicilor cred…că ar reprezenta o măsură de precauție ca să numai înțeleagă tot fraierul ce-ar scrie-acolo și să se intereseze DIRECT de pe net și nu de la ”sursă”, cu toate că acum, ei folosesc coduri aferente bolilor (afecțiunilor) ca să protejeze (chipurile) pe eventualii pacienți care-ar suferi de boli rușinoase ori de cele ce țin ”de mansardă”, înțeles?! 3. La ultima f(r)ază…nu mă bag, din pricină de nepricepere a aluziei spusă succint, ca să nu zic truncheat, ușor alambicat…din care n-am înțeles decât de ceva șerpi, niște km, plus o neidentificare de cartier bucureștean, e?
CREIONUL CHIMIC
10 Iul 2016

Apropos de Insula Șerpilor…nu mai e a românilor de pe vremea altui TRĂDĂTOR ORDINAR DE ȚARĂ, zis și Constantinescu care-a dat-o MOCA, de parcă a fost a mă-sii de-acasă! Așa că, nu mă claustrați pe o insulă care nici măcar a noastră numai e, da? Da-ți-o pe Brâncuși mai bine, ca e de-al nostru și, conform jocului din copilărie CALD/RECE când, pe măsură ce te-apropiai de cuvântul sau obiectul căutat, spuneai RECE sau FRIGE, mai țineți minte?
CEZAR PARLOG
14 Iul 2016

1. Ei, "scump la vorba"!?!... Veti afla totusi miine una dintre..."motivatiuni"... 2. Hehe, ba mai degraba, secretele bransei trebuie sa ramina pe veci accesibile doar unei caste, a celor 'indreptatiti"... 3. acolo era doar intrebarea mea novice si curioasa, voind a afla din ce zona etnofolclorica, europeana, mioritica sau doar... mitica faceti citirea unor anume prezente rinduri... personale.
CREIONUL CHIMIC
14 Iul 2016

În primul rând, cine e CURIOS, moare REPEDE, aşa se spune! 1. Niciun ”ei”...cam scurt și scump la vorbă, puțin superficial și-n citirea comentariilor, și-n redactarea răspunsului lor! NA, c-am zis-o! Și, de ce mâine va apara motivațiunea și nu azi? Că doar e JOI! Se schimbă ziua de apariție a editorialului? 2. întrebare ”novice” din partea CUIVA care are anumite studii, de un anumit fel,calibru?! hehehe... credeți NAIV Creionul, d-le! Din ce zonă fac citirea unor ”anume prezente rânduri ”personale”?! Poate din zona crepusculară, că din cea personală, NU CRED s-o fi făcut. Sau, știe CEZAR-împărat ceva ce eu nu știu despre asta?! E?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz