2020-07-04 16:06

Raluca Chișu: "Mă bucur că această perioadă dificilă a pus lumina reflectoarelor pe IGIENĂ"

 |  15:49
Raluca Chișu: "Mă bucur că această perioadă dificilă a pus lumina reflectoarelor pe IGIENĂ"

Kinetoterapia este o terapie realizată cu ajutorul mișcării prin care se ȋncearcă restabilirea anumitor funcții ale corpului. Această terapie nu este sinonimă cu gimnastica medicală, deși o ȋnglobează, ci utilizează mișcarea pentru a regla dezechilibrul prezent la nivelul organismului, tulburare care poate duce la apariția anumitor boli.

Raluca Chișu este fondatoarea singurei asociații non-profit din România, dedicată recuperării motorii și cognitive a copiilor, KinetoBebe. Vă dați seama că perioada pandemiei de coronavirus înseamnă și faptul că cei mici nu fac atâta mișcare câtă trebuie. Tocmai de aceea asociaţia a venit în sprijinul părinţilor şi copiilor cu exerciţii zilnice, predate online, care pot fi uşor făcute de părinţi alături de cei mici, pentru a preveni sedentarismul şi efectele negative ale statului excesiv în faţa ecranelor. Asociația este lider de piaţă în zona de recuperare pediatrică, oferind servicii de kinetoterapie, logopedie și psihologie celor fără posibilități material și  terapie gratuită. Cum a reușit Raluca Chișu să traverseze o asemenea perioadă complexă, funcționând într-un domeniu deloc facil, am aflat chiar de la ea.

Raluca, ai închis toată activitatea în martie, motivul fiind binecunoscut. Cum ai reușit să mergi mai departe într-o asemenea situație? Și într-un asemenea domeniu în care activezi și care nu este ușor deloc.

Ce ne-a ajutat să mergem mai departe a fost în primul rând misiunea pe care noi o avem. Responsabilitatea și promisiunea noastră pentru pacienții Centrelor de Recuperare ale asociației este abordarea corectă și în maximă siguranță a terapiei pacienților și în momentul în care cerința autorităților  a fost să limităm contactul pe cât se poate de mult, am decis închiderea centrelor.

Am rămas în legătură atât cu pacienții, prin Grupul de Suport KinetoBebe, oferind consiliere și suport, cât și cu familiile care au copii și care au dorit să desfășoare activități de dezvoltare neuro-motorie și sportive în perioada de carantină. Fișe de sport personalizate pe grupe de vârstă, webinarii pentru părinți, programe de sport online, KinetoTel, toate aceste programe desfășurate sub umbrela proiectului #facemsportacasă a adunat peste 20.000 de beneficiari. De asemenea, respectul față de beneficiari ne-a obligat a lua atitudine vehementă asupra a ce servicii terapeutice se pot face online și cât de mult se poate considera obiectivul terapiei online un obiectiv real de obținut în această perioada. Astfel, programele întreprinse de noi au însemnat în mare parte consilierea parintiilor în a desfășura activități de dezvoltare neuro-motorie a celor mici și suport în această perioadă dificilă. Nu am considerat că este etică supunerea terapeuților sau a beneficiarilor la un risc mare de îmbolnăvire și  nu numai prin desfășurarea terapiilor la domiciliu sau oferirea de servicii de terapie online, știind că obiectivele de terapie nu pot să fie atent urmărite.

Cum ți-ai motivat echipa să ajute voluntar copiii izolați în casă?

Un voluntar nu se motivează, el se hrănește din bucuria și satisfacția și liniștea oamenilor pe care îi ajută. Din cadrul echipei KinetoBebe, terapeuții sau personalul auxiliar care a dorit să se implice în proiecte s-a oferit în momentul în care prezentăm proiectele echipei. Satisfacția colegilor mei a fost încununată de răspunsul pozitiv al beneficiarilor, din de dorința de a participa în număr cât mai mare la programele propuse de noi.

S-ar putea spune că acum te strădui să renasti în condiții de maximă siguranță?

De două săptămâni planificăm reîntoarecerea în Centrele de terapie a pacienților. Am elaborat protocoale de igienă pe baza consultărilor cu Rețeaua de Solidaritate, rețea formată din medici români din toate colțurile lumii și apoi am validat-o cu reglementările care au apărut în această privința în România.

Nu o văd ca pe o renaștere și acest lucru, mai ales pentru că în toată această perioadă am fost activi, și poate mai activi că niciodată. Am rămas în legătură cu pacienții, colegii mei au citit și au adus un aport adăugat formării lor profesionale și am fost în permanentă legătură cu tot ce s-a întâmplat în acest domeniu, atât în România, cât și în afara țării. Procedurile de igienă de care spuneam că le-am completat cu reglementări specifice împotriva infestării COVID19, sunt proceduri pe care noi le urmăream în Centrele KinetoBebe oricum, nu sunt noutăți. Mă bucur în schimb că această perioadă dificilă a pus lumina reflectoarelor pe igienă, respectarea mormelor de siguranță, responsabilitatea cetățenilor asupra acestor proceduri și obligativitatea respectării lor! De multe ori păream exagerați când nu primeam copii cu semen de răceală în centre sau rugăm pacienții să încalțe protecție de încălțăminte chiar de la intrarea în centru, acum aceste reguli sunt recomandări naționale, și ne bucurăm pentru acest lucru.

Ce ați propus părinților, tu și echipa ta, pe tot parcursul acestei perioade dificile,  încă din primele zile de izolare acasă?

În primul rând le-am propus să rămână conectați la rețeaua de support a asociației și am fost foarte activi și prezenți în social media, noul loc de întâlnire al tuturor. Deasemenea, le-am promis că preocuparea noastră principala este redeschiderea centrelor cât mai repede, în condițiile în care din punct de vedere administrativ se va putea acest lucru.

Ce sfat ai pentru părinți pe viitor și mai ales în noul context creat?

Sfatul meu este să fie responsabili, să cântarească foarte bine utilitatea și siguranța activităților pe care le întreprind cu cei mici în această perioadă și să nu uite că este esențială atenția acordată dezvoltării neuromotorii și cognitive a celor mici. În perioada în care educația și sănătatea s-au mutat acasă, trebuie să înțelegem că informațiile pe care le luăm trebuie să fie din surse coerente, avizate și care au răspundere asupra a ceea ce spun.

Relaxarea măsurilor după 15 mai ne pune din nou în fața unei decizii: ce activități decidem să facem și să oferim copiilor. La această întrebare trebuie să cântărim foarte mult oferta și modul în care se oferă. Să fim atenți la măsurile de igienă și siguranță din toate locurile în care mergem cu copii și să nu încercăm să le înlocuim cu soluții commode, dar neprofesionale.

Cum vezi viitorul domeniului în care activezi, acum, pe fondul acestei crize? Va fi mai greu?

Recuperarea pediatrică este un domeniu aparte și cu mare încărcătură emoțională din partea terapeuților. Consider că această perioadă ne-a deschis anumite oportunități de informare și conectare cu terapeuți din alte țări, urmând a forma o rețea de suport profesional. Apoi webinariile pentru părinți le-am considerat foarte utile în a informa un număr foarte mare de părinți asupra dezvoltării motorii și cognitive a copiilor. Se deschid ferestre noi de posibilități de a fi cât mai aproape copiilor, dar depinde foarte mult de etica meseriei  de terapeut, în a decide cât de mult online-ul poate să înlocuiască off-lineul.

Cum vei face față noilor provocări? Ai un plan?

Vom face față noilor provocări sanitar-sociale prin foarte multă responsabilitate și mai ales prin responsabilitate reciprocă. Ca ONG ne vom dezvolta mai mult latura socială și vom organiza foarte multe activități caritabile, pentru a putea să adunăm fonduri și să susținem bursele de terapie, formarea profesională a terapeutiilor și dotarea centrelor.

Ce recomazi și copiilor, totodată, pe lângă parinți? Să încerce să facă mai mult sport căci asta le dezvoltă imunitatea?

Copiilor le recomand să se bucure de fiecare clipă petrecută în aer liber, să facă mișcare și să joace cât mai mult. Compensăm astfel orele petrecute în fața calculatorului cu multă mișcare în aer liber.

Câștigăm imunitate prin sport?

Da, câștigăm! Dar pe lângă imunitate, ne câștigăm dreptul la o viață sănătoasă atât din punct de vedere fizic cât și emoțional.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz