2020-07-14 07:53

"Războiul" sexelor: Bărbați sau femei? Care sunt mai EXPUȘI la pandemie și de ce

 |  16:17
"Războiul" sexelor: Bărbați sau femei? Care sunt mai EXPUȘI la pandemie și de ce

Cercetătorii din întreaga lume încearcă să înțeleagă: Care sunt persoanele cele mai expuse la noul coronavirus? Răspunsurile sunt diverse, dar unul dintre ele rămâne constant în părerile specialiștilor.

Răspunsul care vine generalizat, pe măsură ce datele sosite din diversele țări ale lumii sunt colectate, este acela că, dintre cei decedați, bărbații sunt mai numeroși decât femeile, după cum arată o analiză publicată de France24.

”Există țări unde numărul bărbaților decedați este cu 10% mai mare decât cel al femeilor decedate, dar sunt și țări unde numărul acestora este de două ori mai mare decât al femeilor”, spune directorul Institutului de gen și sănătate globală din UK, Sarah Hawkes, implicată în proiectul global de cercetare Global Health 50/50 initiative. Prima data China a evidențiat această diferență: 64% dintre decedați erau bărbați. Apoi datele sosite din Franța, Germania, Italia, Coreea de Sud și Spania au confirmat tendința. În cele mai afectate țări europene situația este următoarea: în Italia 71% dintre decedați sunt bărbați, în timp ce în Spania numărul bărbaților decedați este aproape dublu față de cel al femeilor decedate.

Care e cauza?

”Fără îndoială una dintre explicații constă în comportamentul tipic masculin, cu mai multe țigări fumate și mai multe băuturi alcoolice consumate”, spune Sarah Hawkes. Apoi, mai spun cercetătorii, bărbații sunt mai puțin înclinați să apeleze la serviciile medicale la primul semn de boală, sau să urmeze sfaturile referitoare la sănătatea publică. De asemenea, există studii care arată că bărbații își spală mai rar mâinile cu săpun decât femeile.

În plus e vorba de factorii biologici, respectiv hormonii. Estrogenul de exemplu joacă un rol în întărirea reacției antivirale la femei. În plus, există și motive genetice pentru aceste diferențe, după cum a explicat virologul molecular german Thomas Pietschmann, pentru Deutsche Welle: "Unele dintre genele relevante pentru sistemul imunitar, de pildă cele care recunosc agenții patogeni, sunt codate pe cromozomul X. Pentru că femeile au doi cromozomi X și bărbații doar unul, ele au un avantaj în lupta împotriva bolilor."

Contează foarte mult și stilul de viață: adesea, femeile trăiesc mai sănătos decât bărbații. În China fumează 52 la sută dintre bărbați și mai puțin de 3 la sută dintre femei. Când plămânii sunt deja afectați de consumul de nicotină, orice boală a căilor respiratorii evoluează mai grav - nu doar infecția cauzată de coronavirus.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz