2020-07-03 13:45

Reclamă

 |  16:07

Cezar Pârlog

N-apuci să deschizi uşa de la intrarea în bloc că, lumina de pe casa scării se stinge rapid; mda, iar s-a dereglat porcăria aia de senzor. Ieşi din clădire. Cam întuneric, frate, ce Dumnezeu?! Bagi mîna în buzunar, cotrobăi puţin, scoţi o legătură de chei, dai la o parte batista de hîrtie parţial folosită, o alegi pe cea mai mare şi încui uşa; neapărat trebuie interfon, da’ cine are timp să se ocupe?!

Întuneric tare! Griul ăla cunoscut, cu miros de gîndaci de bucătărie storciţi cu papucul şi toate depresiile incluse la pachet.

E unu’ aplecat prin stratul de flori. Nu-i moş Uilăcan, bătrînu’ ăla, băiat bun, cu care mai trageai cîte un şnaps cînd urca pe la tine cu paharele lui de cristal primite de la Korhonen. A fost cu delegaţia lui Ceaşcă în Finlanda şi prima dată ai crezut că îţi spune povestea lor doar ca să mărească valoarea sentimentală a cadoului de care se desparte cu greu şi pe care ţi l-a adus la ziua ta; dar omu’ pleca mereu cu ele înapoi. Ia uite, bă, ăsta fură regina-nopţii! Nici n-a apucat să înflorească. Te apropii tiptil, individul te-a simţit, se ridică. Ai mîna dreaptă pe spray-ul din buzunar; aşa, preventiv. Aaa, e unchiaşu’ ăla bătrîn şi cam surd de la scara vecină; stă la doi. Fie, treacă, îl laşi în pace, dă-l în brînză, îi dai voie, azi eşti generos; sigur le duce la baba lui, ca să-i facă cine ştie ce musaca.

Iei o mutră binevoitoare şi-l saluţi politicos:

- Bună seara!

Nici o reacţie. Se uită la tine tîmp şi cu gura deschisă.

- Bună seara!, zici şi mai tare şi-l saluţi cu mîna în care ţii spray-ul.

Îţi răspunde cu acelaşi gest. Te întorci şi-ţi vezi de drum; eşti în întîrziere.

Cum dracu’ bună seara, e abia zece jumate, la unşpe începe conferinţa de la Naţional, cred că şi ajung. M-am tîmpit, doar n-am dat în vreun Alzheimer precoce!... Ce-o zice omu’ ăla, că fac mişto de el?!...

Te deştepţi rapid, te scuturi discret şi-ţi îndrepţi spatele cu o jenă maximă, drace, ieri mi-am luat din talciocul de la Valea Cascadelor nişte ochelari; lentile heliomate, trei straturi de... , minus doi la dioptrii, lentile sferice şi heliomate, cinşpe lei, „...la reducere, mă duc şi io acasă”, cam mult, ăsta-i adevărul, dar ce nu face omul pentru sănătatea lui!

„Ia ochelaru’, neamule. Ieften mă, îţi dau ieften!”

Mîine o să-i iei din nou pe cei vechi, cu lentilele julite de cînd ai fost la munte cu o fată faină, ai intrat în reclama aia de rahat...

Prima zi de toamnă-i abia la început.

*

Cezar Pârlog este publicist și scriitor. Cele mai recente cărți: „Flori, fete, fițe sau băieți”, 2014, „Life stuff sau Învățături pentru Andreea”, 2016.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-09-01Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz