2020-07-06 23:51

Revoltă și zbucium. Mărturisirile neașteptate ale lui Bill Gates

 |  14:50
Revoltă și zbucium. Mărturisirile neașteptate ale lui Bill Gates

Bill Gates nu încetează să uimească pe toată lumea, mai ales când scrie pe blogul său. Dar cu siguranță a uimit când și-a expus…câteva gânduri, mărturisiri, etc., chiar înainte să înceapă noul an. Puțin spus gânduri și mărturisiri…

„Mă aștept să petrec miezul nopții anul acesta în același loc în care l-am petrecut și  anul trecut: în pat. Totuși, asta nu înseamnă că voi lăsa vacanța la întâmplare. Melinda (n.r. - soția lui Gates) și cu mine folosim această perioadă a anului pentru a reflecta. Cum au trecut ultimele luni? Și ce sperăm să realizăm în anii următori?”, a scris Gates, cu o zi înainte de Revelion, pe blogul său. 

„Am avut norocul să călătoresc în lumea întreagă în acest an. Am întâlnit oameni uimitori și am văzut inovații incredibile, care sper să facă viața mai bună pentru milioane de alți oameni. Pe măsură ce decembrie se încheie, mă simt mai optimist ca niciodată în legătură cu progresele pe care le realizăm. În același timp, sunt de asemenea conștient că inegalitățile continuă să separe norocul de ghinionul din întreaga lume”, a mai adăugat Gates. Care a ținut să evidențieze, de asemenea, că vrea să se concentreze și pe o problemă particulară “care a ieșit în prim plan în 2019 și care va fi de vârf pentru mulți în 2020: sistemul fiscal al Americii. Acesta nu este tocmai cel mai festiv subiect de abordat în perioada sărbătorilor, dar este unul dintre cele mai importante dezbateri din țara noastră în acest moment. Pe măsură ce anul se încheie, mă gândesc la modul în care putem face sistemul nostru fiscal mai echitabil…”.

„Cred că bogații ar trebui să plătească mai mult”

Gates mai spune că, deși îți petrece timpul în mare parte vorbind despre problemele pe care se concentrează cu adevărat – respectiv sănătate globală, educație și schimbări climatice, e foarte des întrebat despre taxe. “Adevărul este că militez pentru un sistem fiscal mai echitabil de ani de zile. În urmă cu mult timp,  tata și cu mine am început să solicităm o majorare a impozitului federal pe proprietăți. Statul nostru de origine, Washington, are cel mai regresiv sistem fiscal din țară. În 2010, tata și cu mine am susținut o inițiativă a alegătorilor care, dacă ar fi trecut, ar fi creat un impozit pe venit (tata chiar a scris o carte despre motivul pentru care trebuie să impozităm averi acumulate)”, mai continuă Gates, pe un ton destul de revoltat și chiar zbuciumat.  

Și adaugă că înțelege faptul că guvernul american pur și simplu nu aduce bani suficienți pentru a-și îndeplini obligațiile. “Guvernul colectează aproximativ 20 la sută din PIB în impozite, în timp ce cheltuiește aproximativ 24 la sută. Și costurile angajamentelor sunt în creștere. Între timp, diferența de avere crește. Distanța dintre veniturile de sus și de jos în Statele Unite este mult mai mare decât era acum 50 de ani. Cred că bogații ar trebui să plătească mai mult decât fac în prezent, iar asta ne include pe Melinda și pe mine”.

Sistemul nu e corect

El spune că, deși nu e un expert în codul fiscal, poate indica pași despre care crede că ar trebui să facă sistemul fiscal al Americii mai echitabil.

În primul rând, Gates crede că ar trebui transferat mai mult din povara fiscală pe capital, inclusiv prin majorarea impozitului pe câștigurile de capital, probabil la același nivel cu impozitele pe muncă. “Astăzi, guvernul american depinde copleșitor de impozitarea forței de muncă - aproximativ trei sferturi din veniturile sale provin din impozitele pe salarii. Majoritatea oamenilor obțin aproape toți veniturile lor din salariu și muncă impozitată la maximum 37%. Dar cei mai bogați obțin, în general, doar un procent mic din veniturile lor dintr-un salariu. Cea mai mare parte provine din profituri din investiții, cum ar fi acțiuni sau imobiliare, impozitate cu 20% dacă sunt păstrate mai mult de un an. Aceasta este cea mai clară dovadă că sistemul nu este corect. Nu văd niciun motiv pentru a favoriza bogăția, așa cum facem astăzi”.

Toată bogăția să fie a societății

De asemenea, Gates mai adaugă că e în favoarea creșterii impozitului pe proprietate de care profită mulți oameni înstăriți. “Un sistem dinastic prin care poți transmite bogății vaste copiilor tăi nu este bun pentru nimeni; următoarea generație nu va sfârși cu același stimulent pentru a munci din greu și a contribui la economie. Este unul dintre numeroasele motive pentru care Melinda și cu mine redăm aproape toată bogăția societății prin intermediul fundației noastre, mai degrabă decât să o transmitem tuturor copiilor noștri”.

Și uite așa mai aflăm și noi câte ceva care, pe alocuri, sună oarecum asemănător cu problemele unei țări numită România…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz