2020-07-16 19:32

S-au organizat atât de bine, că le-a ieșit! ENIGMA din țara orezului

 |  14:25
S-au organizat atât de bine, că le-a ieșit! ENIGMA din țara orezului

Este o țară cu 93 de milioane de locuitori. Despre care aproape nimeni nu a vorbit prea mult de la începutul crizei generate de noul coronavirus. Orezul este cel mai important ingredient de aici și este cultivat suficient de mult pentru a hrăni întreaga populație. Nu e o țară mare, dar își împarte granițele cu China, Laos și Cambodgia. Colonizarea franceză, care a început în secolul al XVIII-lea și a durat până în 1954, și-a lăsat amprenta asupra acestei țări…

Care a fost printre primele ce au înregistrat, oficial, un caz de Covid-19, pe 23 ianuarie. Un caz importat din China vecină. Mai departe? Mai departe reprezintă o enigmă ceea ce s-a întâmplat. Are frontieră comună cu China, dar nimeni nu a murit de Covid-19 și doar 268 de persoane au fost contaminate. Iar potrivit analiștilor nu e o statistică manipulată, chiar dacă la conducere este regimul comunist.

La 22 aprilie, Vietnamul număra doar 268 de cazuri de coronavirus în total și  niciun mort, iar 223 dintre aceste cazuri erau deja declarate vindecate. “E aproape ca și cum țara n-ar fi fost atinsă de coronavirus. Este o veritabilă enigmă”, spune un epidemiolog de la Institutul Pasteur din Franța, citat de Ouest-France, potrivit digi24. ro. Arnaud Fontanet nu crede nici în ipoteza unei manipulări a statisticilor, de care ar putea fi bănuită această țară condusă în continuare cu mână de fier de un partid comunist.

Au fost anumiți pași

„Fără îndoială, sunt ceva mai multe cazuri, poate că sunt și morți, la țară, de care nu știm. Dar dacă ar fi fost oameni care să umple masiv camerele la Urgență, am fi știut. Nu există o acțiune guvernamentală pentru a masca situația”, a declarat o sursă din interiorul țării. Mai ales că rețelele sociale sunt foarte utilizate în Vietnam, ar fi fost și imposibil.

Potrivit celor care au analizat situația, par să fie câteva “secrete ale Vietnamului în lupta cu Covid-19”. În primul rând, în Vietnam, școlile sunt închise din 20 ianuarie din cauza Noului An și așa au rămas de atunci! Europa a luat măsura aceasta în martie. Granița cu China a fost închisă de la 1 februarie. De asemenea, măsurile de interzicere a adunărilor cu mai mult de 20 de persoane, apoi a celor cu mai mult de 10 persoane și decizia de a închide magazinele neesențiale au fost luate mult mai devreme decât în alte țări. Din punct de vedere politic, într-un regim democratic ar fi fost imposibil de luat asemenea măsuri, în condițiile în care nu existau dovezi că virusul circulă pe scară largă. Populația occidentală nu le-ar fi acceptat cu siguranță.

În al doilea rând, populația vietnameză a acceptat o strategie extrem de bine țintită în privința izolării. Cazurile dovedite sau suspiciunile au fost sistematic documentate, potrivit unui proces epidemiologic bine rodat, care nu a fost contestat nicio clipă.

De îndată ce era depistat un caz pozitiv, el era declarat F0 și plasat în izolare la spital. Persoanele care au fost în contact cu el, desemnate cu numele de cod F1, erau testate și puse în carantină, în centre speciale administrate de armată sau la spital. Iar contactele acestor contacți, desemnate ca F2, erau  plasate în izolare la domiciliu pentru 14 zile. Dacă cineva ieșea neautorizat din casă, imediat era denunțat, pentru că există un control social foarte riguros în această țară. Și dacă un contact F1 la un moment dat devenea pozitiv la coronavirus, el era declarat F0, iar cei care până atunci erau F2 deveneau F1.

Orez gratuit și tehnologie 

În prezent, Vietnamul are cam 70.000 de persoane în carantină, fiind vorba de persoane F1 sau F2. Printre aceste persoane sunt sute de străini, mai ales după ce un pilot britanic contaminat a mers la Buddha Bar, un loc foarte frecventat de străini la Hô Chi Minh.

Pentru o urmărire atât de riguroasă a contactelor, autoritățile au făcut apel la tehnologie: din 10 martie, toți vietnamezii trebuie să completeze o declarație sanitară online. Și urmează să fie pusă la punct în curând și o aplicație pentru depistarea contactelor. Nu în ultimul rând, autorităţile din Vietnam au pus orez gratuit la dispoziţia oamenilor rămaşi fără surse de venit în urma acestor măsuri. Mai multe „bancomate de orez” au fost instalate pe teritoriul statului asiatic.

Apoi, comunități întregi au fost plasate în carantină, mai ales în nordul țării, atunci când situația a cerut-o. Comunitatea din Son Loi a fost plasată în carantină timp de 20 de zile, începând cu 13 februarie. Strada Bach Truc din Hanoi a stat închisă 13 zile, începând cu 6 martie. La fel și o altă stradă, în 2 aprilie, apoi un întreg cartier din Hanoi, la 7 aprilie. Purtarea măștii de protecție în public este obligatorie, ieșirile din casă se pot face numai din motive bine întemeiate și toate adunările au fost interzise. În plus, vânzătorii și muncitorii din piețe, de exemplu, au fost testați în masă. Cam atât, deocamdată…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-04-25Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz