2020-04-05 11:25

Să avem grijă să nu ne îmbolnăvim de altceva…Cum să-i zicem bolii care ne ucide LIBERTATEA?

 |  19:14
Să avem grijă să nu ne îmbolnăvim de altceva…Cum să-i zicem bolii care ne ucide LIBERTATEA?

“În epoci de , cum i-a spus Donald Trump, mult mai grele sunt, vorba zicalei, hainele bătrâneții. Ale bolnavilor. Și, mai cu seamă, ale medicilor, asistentelor, infirmierilor și îngrijitoarelor. Mai nou, și ale ziariștilor”…

Astfel notează Deutsche Welle, comentând incisiv că trebuie să avem grijă spre ce ne îndreptăm în aceste vremuri de pandemie. “Cum să-i zicem bolii care ne omoară bătrânii, închide granițe, ne ucide libertatea și pune pe butuci economia planetei? Virusul chinez? Vom fi certați sever. Și pentru jurnaliști viața devine din ce în ce mai grea”. Publicația mai adaugă că, responsabilitatea ziariștilor crește parcă, în epoci de criză și de război cu pandemia, exponențial. Nu puțini le amintesc ziariștilor nu atât de datoria, firească de a-și verifica riguros sursele de informare ca nu cumva să fie prilej de dezinformare, cât, mai degrabă, le cer să nu-ndrăznească să submineze, în vremuri de criză, autoritatea șefului, suspendându-și judecata critică”.

Distanțarea trebuie să fie de de conspiraționism și minciună

Într-un asemenea caz, notează Petre M. Iancu în articolul său din Deutsche Welle, ce "jurnalism" responsabil ar fi, oare, acela? Ce l-ar deosebi de propaganda regimurilor totalitare? Si oare ce ne trebuie în starea de urgență în care ne aflăm? O suspendare a libertății de gândire, de exprimare și de opinie, ca în China comunistă, ai cărei diplomați (nu jurnaliști) răspândesc de zor, la ordin, ca spre a distrage atenția de la nefăcutele regimului, o campanie dezinformatoare, potrivit căreia coronavirusul ar fi ajuns la Wuhan importat fiind de militari americani? – întreabă autorul.

Articolul din DW punctează un moment important al istoriei omenirii. Și anume cel al invaziei ciumei: “În epoca Hoardei de Aur, în debutul morții negre, care avea să devasteze și să depopuleze continentul la mijlocul veacului al XIV-lea, asediatorii tătari și-au catapultat cadavrele ciumate pe străzile asediatului oraș genovez Caffa, din Crimeea, pentru a îmbolnăvi urbea și a-i forță capitularea. Răspândită de bolnavii răvășiți de febră și frisoane și de păduchii transportați de șobolani, agenții patogeni aveau să parvină din Asia în Italia și apoi să cotropească mai toate târgurile Europei”.

Reapropierea de bătrâna, eterna omenie…

De la acest trecut bubonic, autorul articolului face trecerea în actualitatea dură: “Azi, ciumații și buboanele lor pline de puroi sunt iresponsabilii care nu înțeleg decât să profite de pe urmă vremurilor de restriște. Sunt traficanții de măști, de aparatură medicală, de echipamente de protecție și de medicamente care nu lecuiesc ci îmbogățesc escroci. Sunt speculanții cu dezinfectante.

Sunt conspirationistii. Sunt regimurile care dezinformează, dictaturile care suprimă, precum China, vocea unor medici-martiri, că Li Wenliang, cel arestat de miliția lui Xi Jinping pentru că trăsese primul semnalul de alarmă, în decembrie, când regimul comunist mai credea că poate să pună batista pe țambal”. Finalul articolului este pe măsură și apoteotic: “A învinge în acest război contra coronei presupune nu doar suficiente paturi, secții de terapie intensivă, măști, echipamente și aparatură de ventilație, combaterea speculantilor, închideri de granițe și restrangeri de libertăți consimțite și responsabil asumate. Ori distanță numită "socială". Ci și o oarecare distanțare informațională. Distanțarea de conspirationism și minciună, că mortal virus al tiraniei. Și reapropierea de bătrâna, de eternă omenie”…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-24Parerea ta...

COMISARUL PARAIPAN
24 Mar 2020

de ce cenzurati rusine
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine