2020-02-27 07:24

Şcoală, dom-le!

 |  11:54

Cezar Pârlog

Ştiu pe mulţi care pun la colţ învăţămîntul de pe aici, şi poate cu temei. Dar nu am expertiza necesară şi nu mă pot pronunţa. Cert e că, silit de împrejurări potrivnice evoluţiei mele profesionale, am fost nevoit să-mi şlefuiesc pregătirea personală cu un master adiacent atribuţiilor din fişa postului. Cursuri, ore şi materii ca la prima tinereţe. Dovleacul, îmbătrînit în rele, ani şi rutine zilnice, a început, scîrţîind din toate încheieturile, să-şi facă, încet-încet, treaba pentru care a fost făcut. Metode moderne, dezbateri, dialog, slide-uri, referate, şi conferinţe, ce mai, solicitare maximă.

Doar că în folclorul instituţiei există un prof la care s-a dărîmat căruţa cu conştiinţă în ogradă, şi care, o ştiu toţi, şi-a ţinut cursul chiar şi cu un singur student. Ăsta era un nene de vreo 75 de ani şi îşi completa ceva studii vitregite de alegerile de juneţe; se îndrăgostise de vreo şapte ori, a avut şase neveste şi opt copii şi care, la un seminar cu iminente pericole în fişa matricolă, pînă să-şi adune lucrurile şi să o şteargă ca şi colegii lui de grupă mai tineri, a căzut prizonier în mîna duşmanului tocmai intrat pe uşă. Ce mai, s-a sacrificat pe altarul cunoaşterii.

Problema e că acum am şi eu ore cu profu’ ăsta, şi că sîntem doar doi oameni în faţa lui. Iar el e conştiincios. Şi dă-i şi participă, răspunde la întrebări, susţine dialogul cu priviri şi argumente ştiinţifice, notează; solicitare, tată! Iar sandviciul meu cu somon stă neatins în bancă, era pregătit pentru ora asta, n-am mai apucat să mănînc nimic acasă, pisica a vărsat borcanul cu murături, şi pînă cînd am curăţat... Treaba se putea rezolva uşor, însă în alt decor, cu prezenţă şi acoperire suficientă. De cafea nici nu m-am atins, tot din politeţe. Ioc Facebook şi alte sms-uri, chiar dacă Vio, ultima cucerire, s-a trezit, e morocănoasă, o înţeleg, griul de afară, şi aşteaptă încurajări ca să coboare din pat. Dar există un Dumnezeu, omu’ a primit un telefon, sigur unul important, s-a scuzat, a continuat convorbirea şi trebuie profitat; măcar un sms, sper să nu mă vadă:

„Te cam iubesc Ochi Verzi”

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă Flori, fete, fiţe sau băieţi, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-17Parerea ta...

NU Vă PLâNGEțI
13 Oct 2015

de dovleac, vă rog frumos...dacă nu mai folosește pe post de radar, poate fi întrebuințat frumos, la o plăcintă zdravănă chiar dacă-i zemos... mai ales că-i copt gata! Profu’ de 75 de anișori trebuie să recunoașteți - păstrează din miasma gărzilor de pionieri-cercetași care tot copilărește, făcând copii la xerox sau pe bune, noaptea sau când e stinsă lumina, adică atunci când ”oamenii fac oameni noi”..vorba Deliei!
DE NU SE SCHIMBă
13 Oct 2015

ceva în bine, mai ales pen’că nu ”iese” nik la afacere...recunoașteți privind introspectiv si retro spre profu’ cel fertil, dacă merită el oare...din plin – gumă de șters DOAR pen’ că se pune bine post-mortem cu Nea Ceașcă, care i-a înșurubat bine-n țeastă stilul spumos, de venire pe bandă rulantă (adică pe lume) la modul nesecretos, a altor și-a altor ”decreței”... întrecând pe unul care se maimuțărea-n tinerețe în oglindă să vadă cât îl mai prinde turnura chipului (fost frumos), dar și structura fiziologică în propagarea de ADN propriu, la copii proveniți din neveste multiple! Și-acuma se mai dă în stambă, d-aia gonește nebulos, pe motocicletă!
P.S.
13 Oct 2015

Să mai amintim de unul care înfierbântat.....spălat, parfumat, bine înmiresmat, gata de ATAC prin ograda proprie.... s-a spăriat primind brusc de la consoartă semn de revenire intempestivă.... gonind apoi pe fugă și contra-cronometru dragul pintenos, din a sa cameră pe cea-naripată, iar odată cu ea și dorința nebună de-a-o avea... îndreptată acum brusc spre a sa consoartă, posedând-o total și înfocat! Ce-a urmat?! O mândrețe de copilă care râde azi de-al său tată, după-așa ispravă!
CEZAR PâRLOG
14 Oct 2015

Fain ziceți, domnule; și maestrul păreți a fi dvs. Cît despre învățămînt, cum am spus, expertiza mea în domeniu lasă într-atît de dorit încît îmi impune o tăcere, măcare de bun-simț. Da, multe ar fi de schimbat, acolo ca și prin întreaga societate autohtonă. Schimbări în bine s-au mai făcut, însă ritmul este prea lent. Ne legăm de motivul banilor, iar fondurile au importanța lor în ecuație. Totuși, aș îndrăzni să blamez eterna schimbare și inconsecvență, în tot și în toate.
CEZAR PâRLOG
14 Oct 2015

O plăcintă rece și bună de dovleac este binevenită mereu, și mi-aș trăda simțurile de nu aș subscrie. Cît despre personajul meu de 75 de ani, cu scuzele de rigoare, dar trebuie să vă corectez: el „juca” rolul de student, fiindu-i profului de mai sus, la un moment dat, întreg auditoriul. Dar totuși, o întrebare: cîn” să fie Delia?
CEZAR PâRLOG
14 Oct 2015

Hehehe, cu bucurie descopăr că încă vă este proaspătă prima mea descălecare cu un text aici. Ceea ce mă bucură și onorează. Însă nu trebuie să cădeți atît de ușor în păcatul de a considera că tot ceea ce pare real și este scris la persoana întîi, este ceva cu adevărat întîmplat în realitate. Nu este decît auto-ficțiune. Iar dacă pentru dvs a părut ceva realmente întîmplat, este doar meritul scriitorului care a reușit această iluzie...
MAESTRE....
14 Oct 2015

Iertare! Încurca-i borcanele...mă luași se domn student de 75 de anișori care, din lipsă de preocupări fu singurul auditor, la așa profesor! Cin’să fie Delia întrebă măestru, curiosul de Maestru :) Mai copilăriți Maestre pe posturi de muzici românești în care se dezlănțuie oleac’ din adevărurile lumești cântate bine și întoarse haios, din condei:
VERSURI "CARLA'S DREAMS
14 Oct 2015

feat Delia - Cum ne noi": Te-am invatat sa scuipi ca in Titanic / Avem acelasi stil in multe lucruri chiar si-n haine /Ne stim din anii de liceu, ba chiar mai mult / Nu ma crezi, da’ tu mi-ai dat primul sarut / Si tot ce-a fost de spus, s-a spus de mult /Mai asteptam doar sa-nceapa sa vorbeasca papagalul nostru mut / Si cred ca nimeni nu te-ar cum te eu… /Vrei un pariu? 10 mii contra unui singur leu /Vai, vai, ce prostii, ca doar 3 ani dureaza dragostea / Si-as vrea, as vrea sa stii, cum te eu nimeni nu te va…./Vai, vai, ce prostii c-as putea fi cu-altcineva /Crede-ma, chiar nu stiu cum ma tu…, nimeni nu ma va…./Daca cineva ar putea sa te cum te eu… /Si altcineva ar putea sa ma cum ma tu.. /Ai pleca la el, ai pleca la ea, Si n-am fi noi…//Dar suntem aici si ne place cum ne noi….Iti va aduce flori si ciocolata/Si-ti va promite ca nu va mai iubi niciodata, pe nimeni/Si doar pe tine te vrea, nu rade, crezi ca nu ar fi asa?/N ai vrea sa stai din nou sub stele/Sa-ti povesteasca un Romeo cum te vede-n ele/Sa te tina de mana, sa te cuprinda din greseala,/Cum te-am cuprins si eu candva, pe banca, langa scoala/Vai, vai, ce prostii, ca doar 3 ani dureaza dragostea/Si-as vrea, as vrea sa stii cum te eu nimeni nu te va…/Vai, vai, ce prostii c-as putea fi cu-altcineva /Crede-ma ca eu chiar nu stiu cum ma tu nimeni nu ma va… /Daca cineva ar putea sa te cum te eu…/Si altcineva ar putea sa ma cum ma tu…/Ai pleca la el, ai pleca la ea,/Si n-am fi noi/Dar suntem aici si ne place cum ne noi. Undeva, in alta lume, cineva poate spune ca iubim ca nebunii/Ce simtim cand ne-atingem, cum iubim si de ce plangem/Cand lumina se stinge, oamenii fac oameni noi./Vai, vai, ce prostii, ca doar 3 ani dureaza dragostea/Si-as vrea, as vrea sa stii, cum te eu nimeni nu te va…/Vai, vai, ce prostii c-as putea fi cu-altcineva/Crede-ma, chiar nu stiu, cum ma tu nimeni nu ma va… /Daca cineva ar putea sa te cum te eu../Si altcineva ar putea sa ma cum ma tu…/Ai
AI PLECA LA EL,
14 Oct 2015

ai pleca la ea,/Si n-am fi noi/Dar suntem aici si ne place cum ne noi. Undeva, in alta lume, cineva poate spune ca iubim ca nebunii/Ce simtim cand ne-atingem, cum iubim si de ce plangem/Cand lumina se stinge, oamenii fac oameni noi./Vai, vai, ce prostii, ca doar 3 ani dureaza dragostea/Si-as vrea, as vrea sa stii, cum te eu nimeni nu te va…/Vai, vai, ce prostii c-as putea fi cu-altcineva/Crede-ma, chiar nu stiu, cum ma tu nimeni nu ma va…/Daca cineva ar putea sa te cum te eu../Si altcineva ar putea sa ma cum ma tu…/Ai pleca la el, ai pleca la ea,/Si n-am fi noi/Dar suntem aici si ne place cum ne noï...P.S. Extrapolând, societatea în întregul ei, învățământul, clica politică generatoare de astfel de IDEI împreună cu societatea prostită parcă cântă la unison: Dar suntem aici si ne place cum ne noï...până crapă unul de la ei, și-o mie de la noi!
P.S.
14 Oct 2015

În privința eventualului păcat lumesc nedus pân’ la cap, dorit în tinerețe…știu bine că n-ați fi fost, dar am intrat în JOC….altfel cum ar mai fi scris CEZAR nume de-mpărat roman povești (chiar și haioase) și cum ar mai fi avut zile bune, în PÂRLOG?!
CEZAR PARLOG
14 Oct 2015

Chiar asa, cum ar mai fi scris?... Multumiri pentru cintarea de Delie. Si pentru consecventa cu care-mi cititi crochiurile. O zi cu soare dvs!
MAESTRE....
15 Oct 2015

Acu' mi-am dat seama de gafa comisă...folosindu-mă de un joc de cuvinte ca să rimeze...v-am umbrit numele de familie, fără intenție sau scop ascuns! Puneți vă rog la locul ei...căciula primei litetere din alfabet și iertați-mi îndrăzneala....n-o s-o mai repet!
CEZAR PâRLOG
15 Oct 2015

Vă aștept în continuare să îmi citiți elucubrantele crochiuri; iar daca veți mai și zîmbi, bucuria va fi și a mea. Și, așa cum era scris pe manifestele din al doilea Război Mondial, „citește și dă mai departe!”
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine