2020-08-08 05:22

Scrisoare deschisă. Se denunță așa-numita CULTURĂ a anulării

 |  22:10
Scrisoare deschisă. Se denunță așa-numita CULTURĂ a anulării

Peste 150 de scriitori și activiști semnează o scrisoare deschisă în care denunță așa-numita cultură a anulării - cancel culture, pornită în urma protestelor din Statele Unite.

Astfel, Salman Rushdie, Margaret Atwood și JK Rowling – autoarea seriei Harry Potter, sunt printre cei peste 150 de scriitori și activiști care semnează această scrisoare deschisă. Cultura anulării constă în pedepsirea imediată a companiilor și indivizilor suspectați de ofensare a unor minorități sau categorii sociale.

Noam Chomsky, șahistul Garry Kasparov și jurnalistul Malcolm Gladwell au semnat și ei scrisoarea deschisă apărută în Harper’s Magazine. Și în care se subliniază că, deși nevoia de recunoaștere rasială din ultima perioadă e de aplaudat, liberul schimb de informații și idei, funadamental pentru o societate liberală, devine pe zi ce trece mai restricționat - https://harpers.org/a-letter-on-justice-and-open-debate/.

Anumite cărți sunt retrase

JK Rowling apare printre semnatarii scrisorii la scurt timp după ce a fost acuzată online de ofensă adusă comunității trangender.  Cei peste 150 de scriitori și activiști atrag atenția că mulți editori sunt concediați pentru publicarea unor materiale controversate, anumite cărți sunt retrase sub pretextul lipsei de autenticitate, unii jurnaliști nu sunt lăsați să scrie despre anumite subiecte, iar mulți profesori sunt investigați pentru că au citat din opere literare neconforme cu credințele contemporane. Semnatarii atrag atenția asupra faptului că această cultură a anulării a provocat un val de frică în rândul jurnaliștilor și artiștilor, afectându-le astfel activitatea.

Pentru noi, românii, toate aceste lucruri sună extrem de cunoscut…Și seamănă pe alocuri cu acel trecut ceaușist care, vrem nu vrem, face parte din istoria noastră…


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-07-09Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz