2020-04-05 20:23

Se află într-un buncăr: Arca vegetală a lui NOE

 |  00:11
Se află într-un buncăr: Arca vegetală a lui NOE

Într-un munte din apropiere de Longyearbyen, capitala Arhipelagului norvegian Svalbard, pe insula Spitzberg, la o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri de Polul Nord. Acolo se află un buncăr, care păstrează ceva deosebit.

"Arca lui Noe vegetală" e cea mai mare rezervă mondială de seminţe, construită în Arctica. Această Arcă a primit de curând o cantitate importantă de seminţe ce va fi depusă în pivniţele sale, cu scopul de a proteja biodiversitatea de pericole, în special în faţa celor climatice, potrivit AFP. La modul general, peste 60.000 de eşantioane de seminţe, deţinute de 36 de bănci genetice regionale şi internaţionale, vor fi aduse în acest buncăr ascuns într-un munte din apropiere de Longyearbyen, capitala Arhipelagului norvegian Svalbard, pe insula Spitzberg, la o distanţă de aproximativ 1.000 de kilometri de Polul Nord.

În trei pivnițe subterane

"Pe măsură ce ritmul modificărilor climatice se intensifică şi pierderea biodiversităţii creşte, apare o nouă tendinţă în eforturile depuse pentru a salva culturile alimentare ameninţate cu dispariţia", a declarat Stefan Schmitz, directorul fundaţiei Crop Trust, care administrează această rezervă mondială de seminţe. Printre seminţele ce vor fi depozitate de instituţii din Brazilia, Statele Unite, Germania, Maroc, Mali, Israel şi Mongolia figurează culturi de bază, curente, dar şi varietăţi sălbatice, mai puţin utilizate. În urma noului transport, numărul total al varietăţilor depozitate în cele trei pivniţe subterane ce formează "seiful Judecăţii de Apoi" - o altă denumire a rezervei de seminţe, va ajunge la aproximativ 1,05 milioane.

Dorindu-se un fel de plasă de siguranţă în faţa catastrofelor naturale, războaielor, modificărilor climatice, bolilor şi lipsei de pricepere a oamenilor, această structură insolită a fost creată în 2008 graţie unei finanţări oferite de Norvegia. Utilitatea sa a fost evidenţiată recent şi de conflictul sirian: în 2015, oamenii de ştiinţă au putut să recupereze din Svalbard dublurile unor seminţe dispărute în urma distrugerii băncii de gene din oraşul Alep. Statele şi instituţiile depozitare rămân proprietarele seminţelor şi pot să le recupereze oricând doresc. Buncărul arctic a avut de suferit el însuşi de pe urma schimbările climatice: în 2016, depozitul a fost afectat de o infiltraţie de apă la nivelul unui tunel de acces, cauzată de topirea permafrostului, acel sol ce ar trebui să rămână îngheţat în permanenţă, dar care a devenit în acel an o "victimă" a creşterii temperaturilor mondiale.

De atunci, Norvegia finanţează lucrări special concepute pentru a creşte rezistenţa rezervei mondiale de seminţe, în contextul în care mediul arctic va deveni tot mai cald şi mai umed. Potrivit oamenilor de ştiinţă, Arctica se încălzeşte de două ori mai repede decât restul planetei noastre.

Dăruire și schimb de semințe

De curând în România, la Alba Iulia s-a desfășurat proiectul “Semințe Libere” - un eveniment de dăruire și schimb de semințe. Începând cu ianuarie 2014, proiectul Semințe Libere răspândește semințe locale, tradiționale și rare în comunitățile locale de grădinari amatori sau pricepuți din întreaga țară. Evenimentele de schimburi de semințe, cum a fost cel de la Alba Iulia, creează oportunitatea pentru cei interesați de a dărui și primi gratuit semințe, bulbi, butași, flori din surplusul din grădina personală.

Mai mult de atât, acest prilej aduce împreună comunitatea pentru a explora modurile în care putem trăi mai sănătos și în armonie cu natura. Nouă pentru acest an este vestea buna a creării Băncii de semințe Casa Semințelor, implementată prin Asociația România În Tranziție, cu mentorat de la Arche Noah (Arca lui Noe) - asociația internațională a salvatorilor de semințe. Scopul principal al băncii sunt de a pune în siguranță și apoi de a înmulți împreună cu membrii băncii soiurile tradiționale românești.

La noi, decizie istorică

În 2019, guvernul României a adoptat o hotărâre privind înfiinţarea Băncii de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice şi medicinale Buzău. Aceasta este o decizie s-ar putea spune istorică, deoarece s-a mai încercat la un moment dat să se creeze o astfel de bancă, în anii '80 și nu s-a finalizat. Această bancă de resurse genetice vegetale va pune la adăpost fondul de gene din România în domeniile amintite. România are cea mai mare varietate de plante regionale şi tradiţionale din Europa în acest moment şi, neavând până în prezent această bancă, de-a lungul timpului s-au pierdut foarte multe seminţe. Iar ţara noastră a devenit dependentă de importul de seminţe pentru o serie de plante.

S-a ales Buzăul pentru localizarea acestei bănci având în vedere tradiţia existentă acolo. Este cel mai vechi bazin legumicol din ţară în care activează, din anul 1957, Staţiunea de cercetare - dezvoltare legumicolă Buzău şi totodată prima unitate de cercetare de profil din România.

Foto: TopDesat


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine