2020-08-10 23:00

Se schimbă piața muncii? Ce avantaje VÂNEAZĂ românii care vor să fie freelanceri

 |  17:19
Se schimbă piața muncii? Ce avantaje VÂNEAZĂ românii care vor să fie freelanceri

Conform noilor studii Eurostat, 17% dintre români sunt freelanceri. Astfel România se află pe locul 4 în Europa în ceea ce privește numărul persoanelor liber profesioniste. Această tendință de a lucra ca freelancer este din ce în ce mai răspândită de la an la an. Oare de ce?

Ea oferă, în special tinerilor care o practică, libertatea de a lucra de oriunde și oricând. Însă, în același timp, vine la pachet cu o doză mare de instabilitate a programului și volatilitate a veniturilor, potrivit analiștilor pieței muncii. IT-ul și domeniile creative sunt în continuare predominante în topul nișelor în care activează cei mai mulți freelanceri. Însă, cu toate acestea, există o mulțime de liber profesioniști și în domenii precum: arta, actoria, domeniul juridic sau cel financiar, spun specialiștii.

Românii, între actorie și marketing

Mulți dintre tinerii absolvenți ai facultăților de artă au terminat școala și au ales să lucreze independent, fie de voie, fie de nevoie, neavând un loc asigurat în cadrul teatrelor de stat sau în cadrul unor organizații de profil. De asemenea, mulți absolvenți, spre exemplu, ai unor cursuri de teatru din București au ales în ultimii ani să formeze trupe de teatru independente și să participe la spectacole în întreagă țară. Câștigându-și astfel un renume și asigurându-și o formă de venit. De asemenea, absolvenții facultăților de Marketing aleg să lucreze din ce în ce mai des sub formă unor colaborări de tip freelancing. Aceștia se alătură unui întreg val de liber profesioniști, aplicând la proiecte listate pe platforme de specialitate sau colaborând între ei, în cadrul unor comunități de profil.

Cât se poate câștiga

În cadrul unui studiu realizat recent de platforma de anunțuri Ejobs, specialiștii în recrutare au aflat că peste 50% dintre români și-ar dori de fapt o carieră în freelancing, chiar dacă aceasta ar veni la pachet cu instabilitatea unui loc de muncă. Românii văd însă oportunitățile din această direcție. Și anume, ca freelancer poți câștiga mult mai mulți bani, odată ce ai ajuns cunoscut, decât din postura de angajat. Un freelancer este, de asemenea, liber să își întocmească propriul program. Acestea sunt printre avantajele cele mai vânate de către românii care doresc să intre în orice domeniu pe piața muncii, în calitate de lucrător independent. Potrivit analiștilor, declarațiile reprezentanților acestei bresle relevă cu ușurință de ce doresc 5 din 10 români să aleagă drumul freelancingului.

Un fotograf independent poate câștiga cu ușurință peste 2000 de euro pe lună din serviciile sale, potrivit PayScale. În timp ce un designer web sau un programator se poate apropia și de dublul acestei sume, potrivit JohnMorrisOnline. De asemenea, un blogger independent care și-a creat o rețea de colaboratori pentru care oferă conținut, poate câștiga, potrivit acelorași surse, până la 1000 de euro pe lună fără mari eforturi, după câțiva ani de experiență și după o expunere constantă a blogului său în media.

Nevoie mai mare de libertate şi autonomie

Un alt studiu realizat de eJobs România în septembrie anul trecut a scos de asemenea la iveală multe lucruri interesante, care schimbă oarecum paradigma pieței muncii din România. Astfel, pentru 48% dintre cei care au participat la chestionarul derulat de eJobs, cariera ideală înseamnă să fie antreprenori sau freelanceri, în timp ce doar 36% sunt mulţumiţi de statutul de angajat full-time. 6,2% dintre respondenţi ar fi fericiţi dacă ar putea lucra doar part-time, în timp ce 9% nu au o perspectivă clară despre cum ar trebui să arate cariera ideală. Asta în ciuda faptului că aproape 60% dintre cei care au răspuns cred că este mai greu să fii antreprenor decât angajat.

"Statutul de antreprenor păstrează în continuare o aură de miraj pentru o parte din ce în ce mai mare dintre români. Deşi sunt conştienţi că nu este neapărat uşor, ba dimpotrivă, visează ca, la un moment dat, să-şi deschidă propria afacere sau să lucreze ca freelanceri. Iar această dorinţă este generată, în principal, de o nevoie mai mare de libertate şi autonomie. Cu toate acestea, doar 12% dintre participanţii la acest studiu sunt, în prezent, antreprenori sau freelanceri", spune Bogdan Badea, CEO eJobs România.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-01-13Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz