2020-07-02 12:32

Stop-cadru

 |  16:43

Cezar Pârlog

„Eşti tare, stimabile, la machiaverlîcuri...”, îi zise ea privindu-i galeş farurile roşii cu leduri, crezînd că-l rătăcește printre arhaisme. E drept, găsise de vreo săptămînă, prin podul casei, un dicţionar de pe vremea străbunicului, mare fruntaş unionist și deja devenise altă persoană, nu vînzătoarea de la tonetă „care era”. Dar el, tînărul studios, era deja departe, orbitînd plenar şi circumterestru pe alte lungimi de undă.

Există fericire!, tocmai îşi spusese, visînd cu ochii întredeschişi, adolescentul miop, dioptrii minus doișpe, lentile sferice şi heliomate, două mii patru sute pe casa de marcat, cam mult, ăsta-i adevărul, ce nu face un om pentru sănătatea lui! Îi auzi cuvintele pline de încărcătură și numaidecît totul se duse de rîpă ca un castel din cărţi de joc, dărîmat de curentul pizmaş făcut prin uşa crăpată de pisica vecinului, tocmai cînd s-a ajuns la ultimul nivel, la fix doi centimetri sub tavan; Zorba Grecul, mic copil!

Ridică brusc privirea exact cînd avea loc momentul solemn al uniunii liber consimţite şi oficiale cu frumoasa muză. E drept, nu-i prea plăcea primarul chelios, tricolorul îi stătea strîmb, avea pantalonii şifonaţi, era prea roşu la faţă şi deţinea o mutră de beţivan. Bine măcar că avea un stilou Pelikan, de-ăla bun.

Scutură discret din cap, cît să-şi alunge visul care nu se lăsa uşor dus, şi deschise portiera. Urcă, o trînti cu zgomot, răsuci cheia şi porni în trombă, cu scrîşnet de cauciucuri.

Biletul, împăturit neglijent, prins la unul dintre ştergătoare, l-a văzut imediat. Pe hîrtia albă ghicea conturul de ruj al unor buze, sau poate o inimioară roz. Coborî geamul, scoase mîna şi încercă să ajungă la el, nu reuşi, mai încercă o dată, apoi, în aplauzele publicului, se scărpină gînditor între picioare.

Uitînd instantaneu că Eleonora existase vreodată.

*

(din volumul „Life stuff sau Învăţături pentru Andreea”, în curs de apariţie la Editura Tracus Arte)

*

Cezar Pârlog este autorul volumului de proză scurtă „Flori, fete, fiţe sau băieţi”, apărut la Editura Tracus Arte în anul 2014, care a obţinut Premiul Naţional „Vasile Voiculescu” la secţiunea proză, ediţia XXVI, 2015.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-05Parerea ta...

CREIONUL CHIMIC
05 Mai 2016

Ce să-nțeleg aici, că un adolescent întârziat, asezonat cu coșuri pe față ce le vrea rezolvate pentru totdeauna, miop adevărat, dar intelectual...s-a-ndrăgostit de-o vânzătoare ”care este” impresionându-l cu arhaisme/pâine făcându-l s-o va(r)ză frumoasă, cumpărându-și ”ochelari de cal”, la un preț de nimic...cam vreo două mii patru sute ( nu știu dacă-n lei, dolari, mărci sau euroi pen’ că nu s-a specificat) și s-o ia ȘI de nevastă, nu?
CREIONUL CHIMIC
05 Mai 2016

Păi când te-ncurci c-o fată ”de tonetă”, înseamnă că muza ta reală, a fost în concediu (ea știe de care...)! Eleonora apărând-întârziată trimițându-i timid bezele... târzie, însângerate (pe hârtie igienică) sau poate era o inimioară (întoarsă cu vârful-n sus), făcându-l să se gândească că-l ”mănâncă” brusc, între picioare -:) nu că l-ar fi strâns lenjeria intimă ori pantalonii de la costumul de ginerică, ci c-a preferat ( ca prostu ) să-și ia de nevastă, în loc de-o modernistă-muză, o arhaică tonet-istă! Cine știe, poate se dă jos din mașină și cere-un sfat bețivanului de primar care a văzut multe la viața lui, și o dă cotită după ceva zile, din pricină de MIOPIE MINTALĂ sau nepotrivire de caracter(e)...ca să-și ostoiască săraca inimioară, cu alte Eleonore!
CREIONUL CHIMIC
05 Mai 2016

Cert e, că nu prea am înțeles metamorfozarea ”ginerului” de la sfârșit de articol, doar dacă nu suferea, pe lângă miopie, și de dublă personalitate! Dintr-o dată îndrăzneț, șugubăț (în gândire și visare cu ochii deschiși), trântind portiere și demarând în forță pe lângă aplaudacii ”de servici” care, telepați, și-au dat seama de trezirea lui la realitatea înconjurătoare – singur, dar la volanul unei mașini și c-o promisiune-n geam care-a zburat, dar a rămas în a sa minte! Ăsta da STOP-CADRU!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz