2020-02-18 12:51

Tot ceea ce ai fi vrut să știi și încă nu ai aflat despre COZONAC

 |  02:45
Tot ceea ce ai fi vrut să știi și încă nu ai aflat despre COZONAC

Cozonacul este o prăjitură tradiţională românească. Sună cum sună, însă așa se spune. În egală măsură, frumosul și pufosul cozonac e și un desert bulgăresc (kozunak), sau un produs de patiserie italiană, numit „panettone”. Ideea e că, după multe transformari si metode de preparare, cozonacul s-a consacrat la fiecare popor într-un alt fel. Știți expresia aceea populară: „Câte bordeie, atâtea obiceie!”.

Arheologii au descoperit printre ruinele din Egipt, cuptoare pentru copt și desene ce datează de acum 4.000 de ani, care dovedesc că în această cultură se făcea pâine dospită de diverse feluri, un fel de “strămoș” al cozonacilor.

În forme lungi și înguste

Cozonacul era popular în Evul Mediu, ca desert, pentru că ținea mai mult timp! În Marea Britanie, prima rețetă de cozonac apare într-o carte de bucate din 1718, cu recomandarea de “A fi copt în forme lungi și înguste”. Incredibil, această formă a devenit cea mai populară. Maria Antoaneta, controversata regină a Franței, a rămas în memoria oamenilor prin fraza: "Dacă n-au pâine, să mănânce cozonac”, dar cuvântul "cozonac" nu se referea la popularul desert…Ci la firimiturile pe care, la sfârșitul, zilei brutarul le aduna de pe formele folosite sau din cuptor și le scotea afară pentru cerșetori. Printre altele, în Anglia există o tradiție potrivit căreia în timp ce se frământă aluatul de cozonaci, dacă îți pui o dorință și apoi cozonacii vor crește în cuptor, dorința se va îndeplini.

Prin dospire aluatul crește, la fel cum prin credință omul se dezvoltă

Grecii au și ei cozonacul lor: plakous – se face cu miere, stafide și nucă. Romanii au…furat de la greci drojdia și pâinea dospită, dar au adăugat în cozonac fructe uscate. La inceput au fost doar doua varietăți numite "libum" și "placenta", de la cea din urmă venind termenul de "pască" din prezent. Fiecare popor se pare că a dezvoltat o…preferință pentru un anume tip de cozonaci. De exemplu, potrivit statiscilor, românii îl preferă pe cel pufos și mult crescut, frământat cu drojdie de bere!

Important este faptul că minunatul cozonac a devenit o prăjitură simbol a sărbătorilor importante ale creștinismului. De fapt, la bază, cozonacul este o pâine mai deosebită, cu o rețetă care a fost îmbunătățită în timp. Și să nu uităm un lucru semnificativ și anume: cozonacul este un simbol al transformarii spirituale, aceasta fiind legata de principiul activ al dospirii - prin dospire aluatul crește, la fel cum prin credință omul se dezvoltă.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-12-21Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine