2020-04-08 11:39

"Tu floare de colț”: Ce nu știați despre cea mai ROMANTICĂ floare montană

 |  19:00
"Tu floare de colț”: Ce nu știați despre cea mai ROMANTICĂ floare montană

Artista germană Rita Fürstenau a creat un Google Doodle pentru a celebra Floarea de colţ, cea mai romantică floare montană. Floarea-de-colț, numită și „floarea-reginei”, sau Leontopodium nivale este o specie de plante erbacee, perene, care crește în munți calcaroși, în pajiști de pe versanți abrupți și însoriți sau pe stânci.

Termenul pentru această plantă atât în limba engleză, cât și în limba germană este „edelweiss”, fiind compus din cuvintele „nobil” și „alb”, în limba germană „edel”, respectiv „weiss”. De aceea, în data de astăzi, 5 martie este sărbătorită floarea-de-colț, deoarece cuvântul „edelweiss” a fost descoperit pentru prima dată în scris pe 5 martie 1784. Floarea de colţ are denumirea ştiinţifică Leontopodium nivale, ceea ce înseamnă "piciorul leului", şi a fost descoperită pe 5 mai 1784. A intrat rapid în folclorul alpin, fiind temă predilectă în cântecele populare. De numele său sunt legate numeroase legende care au în centru eroi şi aventurieri care sunt în căutarea Florii de colţ, pentru a o dărui femeii iubite.

Este marcă de bere și e pictată pe avioane

Floarea de colţ este atât de profund asociată cu dragostea și fidelitatea, încât oferirea cadou persoanei iubite a unei astfel de flori era echivalentă cu acordarea unui inel de logodnă, potrivit Google. Floarea de colţ este, de asemenea, sinonimă cu Alpii și vara; ea apare pe o faţă a monedei Austriei de 2 eurocenţi, este marcă de bere și este pictată pe avioane aflate în exploarea Swiss Airlines.

În tradiția românească are o semnificație aparte, fiind considerată un simbol al dragostei. Se spune că, pentru a-și dovedi dragostea și curajul, tinerii colindau zonele stâncoase ale munilor pentru a culege flori de colț și a le oferi iubitelor. Denumirea ei populară la noi e: albumeală, albumiță, edelvais, (reg.) flocoșea, steluță, floarea-doamnei.

Monument al naturii din 1933, la noi

Dacă în România planta ajunge doar până la înălțimea de maximum 20 cm, ea poate crește în alte țări până la 50 – 80 cm. Inflorescența este îmbrăcată cu frunze păroase, unele mai mari, altele mai mici și care iau forma unei steluțe. Aceasta este formată până la zece inflorescențe cu numeroase și minuscule flori, încadrate de 5-15 bactee albe, dispuse radiar, ce dau întregului ansamblu înfățișarea unei flori. Planta este acoperită cu peri catifelați, argintii, ce îi conferă o eleganță deosebită. La noi crește în Munții Carpați, fiind declarată monument al naturii din 1933 și ocrotită prin lege. Floarea reginei poate fi întâlnită în Munții Maramureșului și Munții Rodnei, Obcinele Bucovinei, Rarău, Ceahlău, Ciucaș, Munții Bucegi, Făgăraș, Cozia și Retezat.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-03-05Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine