2020-07-11 16:30

Vine frica, gata cu PROSTITUȚIA stradală, plus altele: Ce aduce pandemia, în viziunea Aurorei Liiceanu

 |  20:12
Vine frica, gata cu PROSTITUȚIA stradală, plus altele: Ce aduce pandemia, în viziunea Aurorei Liiceanu

Cum ne afectează pandemia mai departe? Este, desigur, întrebarea care stă pe buzele tuturor. Deocamdată am înțeles cu toții că crește gradul de suspiciune, că relațiile dintre oameni se vor schimba și multe altele. Se pare însă că situația este mult mai profundă.

Psihologul Aurora Liiceanu explică aceste consecințe psihologice ale epidemiei de coronavirus. „Se va dezvolta suspiciunea, codul cultural al intimității se va schimba. Acum câțiva ani a apărut un dicționar de comunicare non-verbală, despre care cred acum că este curată arheologie. Gesturile par să se schimbe. Am văzut că în Elveția oamenii au început să se salute cu coatele și cu vârfurile pantofilor, cu toate că îmbrățișările și datul mâinii fac parte dintr-un cod cultural foarte bătătorit. Sigur, cu cotul nu te poți freca la ochi, deci nu e periculos. Psihologii spun foarte bine, o viață nouă înseamnă noi obișnuințe și probabil că se vor crea noi obișnuințe cu frustrările de rigoare: se va mări autocontrolul, ceea ce înseamnă că ne vom abține de la gesturile și obișnuințele noastre mai vechi. Dacă mă gândesc la mine, pot să vă spun că nu am niciun chef să mă duc la restaurant cu prietenii purtând măști și stând la doi metri distanță. Când ți se spune să stai la doi metri distanță, te și amuzi, gândindu-te la pedichiură, unde nimeni nu are picioare de trei metri sau de doi metri și jumătate”, spune psihologul Aurora Liiceanu în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă.  

Dispar scenele de extaz de după goluri?

La întrebarea “Cum ne va afecta această distanță care se va impune între oameni?”, Aurora Liiceanu evidențiază că în psihologie se numește proxemică și este știința felului în care ne raportăm la spațiu. Există o provocare pentru această știință, în această perioadă, în care spațiul dintre oameni crește pentru a duce la un nou tip de protecție. (...) Scenele de extaz, de după goluri și cum săreau jucătorii unii în brațele altora s-ar putea să dispară. Ceva-ceva se va schimba, dacă nu o va face individul, distanțarea se va face sub presiunea societății. Deja prin virtual și prin această distincție între real și virtual, ceva se schimbase. Peste acest virtual, care coexista cu socializarea directă, a venit pandemia, care a întărit distanța între oameni și lipsa de prezență fizică”.

Ce va sta la baza acestei schimbări, tot psihologul o spune: „Frica și incertitudinea”. În plus, “va dispărea, pentru o vreme, nomadismul turistic, în care toată lumea bătea mapamondul în sus și în jos. Noile condiții de proximitate care vor fi impuse pentru a nu crește numărul de infectați vor schimba total multe obiceiuri sociale, nu doar călătoriile”

Orașe și aglomerări urbane, care au devenit periculoase

Există însă și o notă de optimism...„E posibil să fie o întoarcere către natură, dat fiind că oamenii pot lucra de oriunde ar fi. Acest lucru a fost și după cutremurul din 1977, când oamenii nu mai voiau să stea în blocuri, care erau periculoase. Acum vorbim de orașe și aglomerări urbane, care au devenit periculoase. Putem fi optimiști dacă ne uităm la teoriile lui James Lovelock, în special la principiul Gaia, înțelegem că organismele interacționează cu împrejurimile lor anorganice de pe Pământ pentru a forma o auto-reglare, un sistem complex care contribuie la menținerea condițiilor de viață de pe planetă. Are chiar o carte care se numește Avertismentul final (The Vanishing Face of Gaia: A Final Warning, 2009), în care explică de ce planeta e pe cale să fie distrusă de oameni”.

Ce a mai schimbat pandemia? Răspunde tot Aurora Liiceanu că „relațiile. Epidemia a schimbat cel mai mult relațiile, iar acest lucru este o provocare profesională pentru psihologi. Am citit într-o publicație din SUA despre cuplurile indecise, care s-au speriat atât de mult de izolare și într-o mare majoritate au decis să se mute împreună. O catastrofă care îi face pe oameni să ia decizii. Omul modern este în general confuz și indecis, așa a apărut și termenul de procrastinare care definește un comportament caracterizat prin amânarea acțiunilor pentru mai târziu. Oferta aceasta consumeristă, atât de largă, îi face pe mulți oameni să nu mai poată lua decizii: prea mulți stimuli îngreunează capacitatea de a decide și de a duce la amânare și confuzie. Sunt stări psihologice pe care oamenii nu le prea iau în serios”.

S-a dus timpul mulțimilor!

Nu în ultimul rând, tot reputatul psiholog mai spune, în cadrul interviului, că mulți vor fi mai deprimați, și cei tineri chiar: „Și ei vor suferi, pentru că, deși trăiesc în cohorte, în găști, mulți tineri sunt foarte însingurați. Ceva le lipsește. Nici ei nu știu ce, nici noi nu știm ce. Mulțimea celor care mergeau la concerte, pe stadioane, părea o soluție pentru acești însingurați: mulțimile păreau să-i protejeze afectiv. Dar nu e așa, mulțimile erau un fel de imersii care furnizau o stare de bine, de scurtă durată, pentru că, apoi, cei dependenți de astfel de mulțimi cădeau, din nou, în singurătate. Timpul mulțimilor s-a dus.”

Apoi, vor crește suspiciunea, obsesia pentru sănătate, ipohondria, paranoia și bipolaritatea vor crește: „Psihologii sunt foarte interesați, în acest moment, cum se va schimba intimitatea. Nu știm. Cum se vor face filmele, cum se vor schimba gesturile, cum se vor apropia oamenii din nou?”. La ultima întrebare din cadrul interviului, și anume dacă prostituția în forma ei clasică va dispărea, Aurora Liiceanu spune că „se va muta în mediul virtual. Sunt atâția oameni care își trăiesc sexualitatea în mediul virtual!”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-05-16Parerea ta...

CONSTANTIN
15 Mai 2020

Tipa nu stie nimic precis dar,pentru a si primi arginti ,da cu speculatii ca la Meteo/si acolo au devenit mai sigur pe ce spun?? In situatia actuala exact de asemenea speculatii avem nevoie.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz