2020-08-07 22:08

27 decembrie, Teatrul Maghiar de Stat: „Strigăte şi şoapte” se aud la Cluj

 |  15:46
27 decembrie, Teatrul Maghiar de Stat: „Strigăte şi şoapte” se aud la Cluj

Regizorul Ingmar Bergman este considerat unul dintre cei mai marcanţi regizori de film ai tuturor timpurilor. După Woody Allen, Ingmar Bergman a fost cel mai mare cineast de la inventarea camerei de filmat.

„În centrul evenimentelor avem patru personaje feminine: Agnes, aflată pe patul de moarte şi surorile sale, Karin şi Maria, şi Anna, servitoarea - strigătele şi şoaptele din titlu aparţin acestor patru femei. Filmul a fost distins cu Premiul pentru Cea mai bună regie şi Cel mai bun scenariu din partea Criticilor de Film din New York, şi a primit nu mai puţin de cinci nominalizări la Premiile Oscar în categoria Cel mai bun scenariu original, Cea mai bună imagine, Cel mai bun film, Cea mai bună regie şi Cele mai bune costume.„Îmi place să fac pariuri imposibile cu mine însumi. Să transpun pe scenă «Strigăte şi şoapte», unul din filmele-cult cele mai tulburătoare din istoria cinematografului - iată un risc pe care mi-l asum, neştiind unde va duce, neştiind dacă în teatru putem recrea experienţa de neegalat a filmului. Bergman spune: «A fi regizor de film este câteodată o adevărată fericire: ca atunci când pe faţa unui personaj apare o expresie spontană, iar camera o înregistrează.

Acest lucru s-a întâmplat astăzi. Camera a imortalizat clipa. Durerea a fost prezentă pentru câteva secunde în clipa în care pelicula a prins-o. Apoi a dispărut pentru totdeauna. Astfel de momente mă fac să cred că toată munca noastră nu a fost în zadar. E posibil ca eu să trăiesc pentru aceste scurte momente. Întocmai ca un pescuitor de perle».Oare putem să recreăm şi în teatru aceste scurte momente de adevăr? Bergman repeta cu actriţele sale înaintea filmării. Încercăm să descoperim cum a început acest proiect. Să ne imaginăm cum ficţiunea filmului devine realitate, să încercăm să pătrundem în misterul creaţiei unuia dintre cei mai mari regizori lucrând intim cu patru actriţe de excepţie. Patru femei constituie nucleul poveştii. Agnes care e pe moarte; surorile ei Karin şi Maria, care au venit să fie cu ea, şi servitoarea Anna. Strigătele şi şoaptele din titlu le aparţin acestor femei“,  spune  regizorul piesei Andrei Şerban.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 639585-11-11

Mai multe imagini:
27 decembrie, Teatrul Maghiar de Stat: 'Strigăte şi şoapte” se aud la Cluj
zoom
27 decembrie, Teatrul Maghiar de Stat: 'Strigăte şi şoapte” se aud la Cluj
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz