2020-06-05 09:53

Adrian Păunescu nu a vrut flori la ultima aniversare. S-a temut că îi vor aduce moartea

 |  18:57
Adrian Păunescu nu a vrut flori la ultima aniversare. S-a temut că îi vor aduce moartea

Andrei Păunescu, fiulregretatului Adrian Păunescu, povesteşte, într-un text publicat pe blogul său,că poetul nu a dorit să primească flori cu ocazia ultimei sale aniversări, căcise temea că acestea „ar putea avea semnificaţia unui alt eveniment, desigur,moartea”. Andrei mai destăinuieşte şi câteva întâmplări petrecute cu puţin timpînainte ca tatăl lui să se stingă din viaţă, inclusiv felul în care a decurscreaţia ultimei poezii scrise de acesta pe patul de spital, „De la un cardiac,cordial!”.

La trei săptămâni de latrecerea în eternitate a poetului Adrian Păunescu, fiul lui, Andrei, a notat,pe blogul său, lucruri petrecute când artistul era încă în viaţă şi care capătă,azi, o valoare sentimentală aparte. Astfel, Andrei Păunescu povesteşte despre ovizită pe care i-a făcut-o tatălui său pe 31 octombrie, când fondatorulCenaclului Flacăra se afla internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca. „Pe la ora 14.00, doctorul Şerban Brădişteanu lasă ordin să mi se permitănu doar să intru la tata în rezervă să-l văd, ci şi să stau câteva ore. Ştie căam traversat înapoi continentul, din Portugalia, ca să fiu aproape de A.P.,care s-a internat pe 26 octombrie după-amiază, imediat ce eu abia plecasem spreaeroport. Nu îi aduc flori. A.P. a considerat mereu că e o cheltuială fără rostsă faci cadou flori, care nu au nici o utilitate practică şi care se şi usucărepede - poate de aceea lua ca un titlu de glorie (contra)performanţa de a nufi oferit niciodată flori femeilor, ci alte dovezi, mult mai puternice, dedragoste. Şi la ultima aniversare din 20 iulie 2010, în SMS-urile-invitaţie,trimise prin intermediul Anei şi Carmenei (aşa îi plăcea să spună, ca să-ifeminizeze numele) zecilor de posibili oaspeţi, a ţinut neapărat să scrie că nuvrea flori, care ar putea avea semnificaţia unui alt eveniment, desigur,moartea”, scrie Andrei pe blogul său, andreipaunescu.blogspot.com.

„Hai să-ţi dictez vreo douăstrofe, trei!”

În povestea sa, AndreiPăunescu ajunge şi la momentul în care tatăl lui se hotărăşte să scrie opoezie, ultramediatizată ulterior, „De la un cardiac, cordial!”. „Pe la ora16.30, mi-a spus să iau o hârtie, să facem sumarul pentru emisiunea sa de laRadio Reşiţa. Mi-a spus să-i fac propuneri de piese, dar, înainte de toate,văzându-mă cum îi stau în faţă, pe scaunul de lângă pat, cu pixul şi hârtiagata de scris, mi-a spus: «Hai să-ţidictez două strofe, trei!» şi a şi început, ca niciodată de rar, săspună versuri: «De-aicea, de pe patulde spital...» Mi-a dictat cele şase strofe în 35 de minute, cu pauzelungi. Mult timp, faţă de viteza cu care scria altădată. La ultima strofă, mi-acerut părerea, dacă să spună «pâine şidreptate» sau «minima dreptate».I-am spus că mi se pare mai bine «minimadreptate» şi mi-a dat credit. În alte dăţi, dacă îi spuneam că ovariantă e mai slabă decât alta, lua partea propriului vers care nu convinseseşi îl alegea ostentativ, din solidaritate cu posibilele puncte mai slabe aleoperei sale, neacceptând că poate scrie uneori mai bine, alteori mai puţinbine. I-am propus să şi înregistrăm audio-video poezia, ca să o dau înemisiunea mea de marţi şi să o trimit şi la Radio Reşiţa şi la Radio Craiova.Deşi stătea în pat, pe partea stângă, a luat o atitudine ca de soldat înexerciţiul funcţiunii, s-a aşezat mai bine în cotul stâng şi a recitat. Laultima strofă, a ezitat. A simţit că, la penultimul vers, lipsesc nişte silabe(«Dă-mi, Doamne, încă nişte ani»).Mi-a spus: «Să nu creadă cineva că,dacă sunt în spital, mi-am pierdut şi minţile. Să refacem». A adăugatcuvântul „viaţă” pe care l-ampus la locul său în vers («Dă-mi,Doamne, viaţă, încă nişte ani»), apoi a considerat poezia gata şi areînregistrat audio ultima strofă, urmând ca eu să fac modificarea la studio.”

Adrian Păunescu s-a stins dinviaţă pe 5 noiembrie, la Spitalul de UrgenţăFloreasca din Capitală, unde a fost internat din 26 octombrie cu problemecardiace, renale şi hepatice.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-04-08Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine