2020-06-05 00:48

Cauzele şi simptomele artritei reumatoide, care îi afectează şi pe copii, nu doar pe vârstnici

 |  17:49
Cauzele şi simptomele artritei reumatoide, care îi afectează şi pe copii, nu doar pe vârstnici

Gabriela Dumba

În fişa medicului se cheamă poliartrită reumatoidă, popular îi spunem reumatism, iar toamna auzim tot mai des în jurul nostru, în special pe cei trecuţi de prima tinereţe, ca “a început să doară reumatismul”. Poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează articulaţiile mâinilor şi ale picioarelor şi, din cauza frigului şi a umezelii, durerile pe care le implică această afecţiune se acutizează. Poliartrita reumatoidă duce la dizabilitate, distrucţie articulară şi este potenţial letală prin afectarea organelor interne, o altă consecinţă majoră fiind deficitul funcţional ireversibil: pierderea capacităţii de muncă.

Bolile articulare reprezintă jumătate din totalul bolilor cronice de după vârsta de 65 de ani, iar poliartrita reumatoidă este o boală inflamatorie care afectează articulaţiile mâinilor şi ale picioarelor, de unde rezultă tumefacţii, dureri şi distrucţie articulară. Este cea mai frecventă boală articulară de tip inflamator, afectând 1% din populaţia generală.

De cauză necunoscută, poliartrita reumatoidă face parte din bolile autoimune în cursul cărora organismul produce anticorpi (factor reumatoid) îndreptaţi împotriva propriilor ţesuturi. Incidenţa poliartritei reumatoide este mai mare în rândul femeilor decât în rândul bărbaţilor (trei din patru bolnavi sunt femei), iar statisticile arată că se instalează între 25 şi 50 de ani.

Poate să apară şi la copii, iar atunci vorbim despre poliartrită reumatoidă juvenilă, însă simptomatologia şi prognosticul sunt uşor diferite faţă de adulţi. “Fiind o boală autoimună, propriul organism atacă ţesuturile articulare moi şi pe cele conjunctive din componenţa altor structuri ale corpului, cum ar fi vasele sanguine şi plămânii.

În final, se produc eroziuni ale cartilajelor, oaselor şi ligamentelor articulare, cu apariţia în articulaţiile afectate a deformărilor, instabilităţii şi fibrozei. Viteza distrucţiei articulare variază de la o persoană la alta, tabloul clinic fiind influenţat de numeroşi factori, printre care predispoziţia genetică”, informează Conf. Dr. Denişa Predeteanu.

Simptomele poliartritei reumatologice

- redoarea matinală (anchilozare)

- tumefierea articulaţiilor

- stare generală de oboseală

- durerile sunt din ce în ce mai mari, pe măsură ce evoluează boala

- inflamaţia apare în mod simetric în cele două jumătăţi ale corpului, primele afectate fiind articulaţiile mici, ale degetelor mâinilor şi picioarelor, ale încheieturilor de la mâini, de la glezne.

- Articulaţiile sunt inflamate, înţepenite, deformate, dureroase, mai ales noaptea şi la începutul zilei sau după o perioadă prelungită de inactivitate

- din punct de vedere estetic, boala poate afecta şi aspectul articulaţiilor care se măresc din cauza tumefacţiei sau se deformează. Se mai pot produce mici luxaţii falangiene, cu devierea degetelor de la fiecare mână către degetul mic. De asemenea, la nivelul articulaţiilor tumefiate se pot produce compresii ale nervilor din vecinătate, cu apariţia anesteziei sau paresteziei (sindrom de tunel carpian)

- până la 30% dintre persoanele care suferă de poliartrită reumatoidă prezintă şi chisturi noduli reumatoizi, adică nişte proeminenţe de consistenţă dură, situate imediat sub piele.

Strategiile actuale de abordare a poliartritei reumatoide se bazează pe: un diagnostic precoce, tratament precoce şi un control strict al bolii. Terapiile moderne sunt capabile să inducă remisiunea, dar intervenţia reumatologului ar trebui să fie făcută înaintea apariţiei leziunilor structurale. În cele mai multe cazuri, pacienţii ajung la medicul reumatolog cu dizabilităţi deja instalate, în această situaţie remisiunea fiind aproape imposibilă.

Şi copiii sunt afectaţi de artrită!

Artrita idiopatică juvenilă reprezintă un grup heterogen de artrite de etiologie necunoscută, care apare la copiii sub 16 ani şi persistă o perioadă mai mare de şase săptămâni, afectând  între 16 și 150 de copii din 100.000.

Artrita idiopatică juvenilă este cea mai comună boală reumatică la copil şi o cauză importantă de dizabilitate pe termen scurt şi lung. Are un impact funcţional major, cu afectarea creşterii osoase ce duce la nevoia de protezare la vârsta tânără. De foarte multe ori, copiii diagnosticaţi cu artrită idiopatică juvenilă nu pot merge la şcoală şi nu pot participa la activităţi normale pentru vârsta lor.

“Artrita idiopatică juvenilă poate fi de mai multe feluri: sistemică (la una sau mai multe articulaţii, însoţită sau precedată de febră zilnică, neîntreruptă, timp de minim 3 zile, dar şi de alte simptome), oligoarticulară (afectează 1-4 articulaţii pe durata primelor 6 luni de boală), poliarticulară FR (+)  şi FR (-) (afectează 5 sau mai multe articulaţii pe durata primelor 6 luni de boală), psoriazică, în asociere cu entezite (inflamaţii ale inserţiilor osoase ale tendoanelor şi ligamentelor) şi nediferenţiată (care nu îndeplinește criteriile din nici o altă categorie).

De aceea, abordarea terapeutică este diferenţiată în funcţie de forma de boală, activitatea ei şi manifestările extraarticulare. Abordarea multidisciplinară (reumatologie pediatrică, ostopedie, recuperare medicală, oftalmologie) este obligatorie în managementul corect al pacienţilor cu artrită idiopatică juvenilă”, spune Dr. Cătălin Codreanu.

Simptomele artritei juvenile reumatoide

- durere articulară şi edeme ce apar şi dispar, dar adesea sunt persistente

- redoarea articulară (rigiditatea, limitarea mişcărilor articulare) ce durează mai mult de o oră în timpul dimineţii

- iritabilitate

- refuzul de a umbla sau protejarea articulaţiei (părintele observă copilul şchiopătând sau că evită să folosească unele articulaţii)

- durerea este un simptom comun al artritei idiopatice juvenile, însă este posibil ca  pacientul-copil să nu o identifice ca fiind o problemă. Copilul poate fi mai neliniştit de rigiditatea articulaţiilor şi să le descrie mai bine şi mai degrabă pe acestea. Unii specialişti sunt de părere că unii copii nu-şi exprimă sau nu identifică durerea din cauza aversiunii faţă de procedurile medicale.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-09-21

Mai multe imagini:
Cauzele şi simptomele artritei reumatoide, care îi afectează şi pe copii, nu doar pe vârstnici
zoom
Cauzele şi simptomele artritei reumatoide, care îi afectează şi pe copii, nu doar pe vârstnici
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine