2020-02-18 00:39

Ce spune psihiatrul despre boala cântăreţei care se vedea „nevrednică şi fizic defectă”: „E posibil ca Mădălina să fi avut halucinaţii vizuale”

 |  16:35
Ce spune psihiatrul despre boala cântăreţei care se vedea „nevrednică şi fizic defectă”: „E posibil ca Mădălina să fi avut halucinaţii vizuale”

Motivele clare pentrucare Mădălina Manole a hotărât să încheie socotelile cu viaţa vor rămâne,probabil, un mister pentru totdeauna. Din rândurile scrise de cântăreaţăînainte de a se sinucide, se pot trage însă câteva concluzii edificatoareasupra stării sale din ultima perioadă. La rugămintea noastră, mediculpsihiatru Cristina Iordache a analizat scrisoarea de adio a Mădălinei Manole şia încercat să determine ce fel de tulburare psihică i-a provocat artisteidepresia ce a împins-o la moarte. Printre altele, doctoriţa crede că esteposibil ca Mădălina, o femeie frumoasă, să fi văzut în oglindă o imaginedistorsionată a propriei persoane, din cauza unor halucinaţii vizuale descrise prindenumirea de dismorfofobie.

„O nevrednică”, „un rebut” cu „un milion dedefecte”, „o complexată”, astfel se vedea pe sine însăşi Mădălina Manole,înainte de a decide să-şi curme viaţa, în zorii zilei de 14 iulie. De ce seconsidera artista astfel, când era limpede că „fata cu părul de foc” nu eradoar o cântăreaţă excepţională, ci şi o femeie frumoasă? „Cu siguranţă, sufereade o tulburare psihică cu debut cu mulţi ani în urmă şi netratată, probabil dincauza lipsei de educaţie medicală a anturajului, precum şi a ideilor preconceputeasupra bolii psihice, idei încă existente, din păcate, în societatea noastră. Din această cauză s-aajuns la pierderea atâtor vieţi prin suicid, pentru că boala psihică esteconsiderată o stigmă, ceva ruşinos. Este incorect şi de neiertat, mai alespentru oameni care pretind că au un nivel cultural - educaţional peste medie. Deci,probabil din cauza privării afective, a dezvoltat o tulburare de percepţieprivitoare la propria persoană. Se vedea urâtă, nedemnă, complexată. Aceastătulburare este chiar la limita psihoticului, posibil să fi avut şi halucinaţiivizuale privitor la aspectul ei (dismorfofobie). De aici şi ideile denedemnitate, de culpabilitate, precum şi micromanice (nu a făcut nimic, nu estebună de nimic etc). Deci, depresie cu simptome psihotice ar fi părerea mea, iarsuicidul a fost aşa-numitul suicid altruist, în cadrul căruia pacientul credecă trebuie să moară pentru ca celor dragi să le fie bine”, crede CristinaIordache, doctor în ştiinţe medicale, medic primar psihiatru la Spitalul dePsihiatrie şi Neurologie din Braşov şi coordonator al unei secţii de neuro-psihiatriedin judeţ.

Primele tentative, unfel de tatonări

Înainte de a face pasul final spre moarte, Mădălina a mai avut câtevatentative de sinucidere, trei, conform soţului ei, Petru Mircea. Mediculpsihiatru Cristina Iordache este de părere că artista şi-a dorit cu adevărat sătermine cu viaţa. “Am studiat cu atenţie mesajul şi, coroborând cu cele văzutela tv, sunt convinsă că a vrut cu adevărat să moară. Nu a fost un moft, nu afăcut-o nici pentru impresionare, ci a ales osubstanţă care să nu-i lasenici o şansă. Tentativa sau tentativele anterioare (informaţiilesunt contradictorii)au fost ca o repetiţie sau tatonare. Nu pot şti exact pentru ce, poatepentrucă nu ştia exact cum să facă (vezi scrisoarea: “Mă gândesc la voitoţi, dar şi la cum să fac ca să nu mai fiu!”) sau poate îşi testa rezistenţa,poate încănu avea, la acel moment, hotărârea de nezdruncinat de a muri”.

Fragmente din scrisoarea artistei

“Sunt o neputincioasă, onevrednică, o complexată, am un milion de defecte şi asta mă face săcred că trebuie să mă opresc aici cu viaţa mea. Nimeni altcineva nu estevinovat de starea mea, DOAR EU! VOI TOŢI MĂ IUBIŢI şi mi-aţi arătat lucrul ăstatot timpul. Şi totuşi, eu gândesc că trebuie să mă opresc aici cu viaţa. AŞAGÂNDESC EU, AŞA TREBUIE!!! (...) “Cum să închei rândurile astea??? Cum??? Sunt de neiertat, mă gândesc laVOI TOŢI, DAR ŞI LA CE SĂ FAC SĂ NU MAI FIU!”. De notat este şifaptul că SMS-ul scris de cântăreaţă pe propriul său telefon, cu scurt timpînainte de a muri, transmite aceeaşi idee: că se simţea “fizic defectă”, “unrebut” şi că “nu se mai suporta”.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-20Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine