2020-04-09 04:24

Colagenul, o armă eficientă în lupta cu ridurile. Alimente care ajută organismul să producă proteina esenţială pielii şi articulaţiilor

 |  20:09
Colagenul, o armă eficientă în lupta cu ridurile. Alimente care ajută organismul să producă proteina esenţială pielii şi articulaţiilor

Colagenul este cea mai răspândită proteină din corpul uman şi se găseşte în cartilagii, ligamente, tendoane, oase şi piele. El este responsabil pentru felul în care arată pielea. De altfel, pielea este colagen în proporţie de 70%, colagenul de tip III făcând pielea pliabilă, în timp ce colagenul de tipul I conferind pielii fermitate. Atunci când cantitatea de colagen produsă este redusă sau de slabă calitate, pielea îşi pierde elasticitatea, începe să se lase şi să se rideze. Razele ultraviolete, fumatul, un stil de viaţă dezordonat, stresul, deshidratarea, sedentarismul şi zahărul sunt unii dintre cei mai mari duşmani ai colagenului.

Originea cuvântului este greacă (n.r., “kola” înseamnă “lipici”), iar tradus înseamnă “producător de lipici”. Există mai bine de 25 de tipuri de colagen care ajută la reconstrucţia celulară sau la repararea ţesuturilor. Tipul I este cel mai abundent în organism şi poate fi găsit în oase, tendoane, ligamente, piele, albul ochilor şi alte ţesuturi, fiind de asemenea deosebit de abundent în ţesuturile cicatriciale. Tipul II se găseşte în cartilagii, tipul III în oase, măduvă, limfă, în ţesuturile cu creştere rapidă, iar tipul IV în membrana capilarelor. Scăderea cantităţii de colagen produse de piele se produce, din păcate, începând cu 20 de ani, aşa încât trebuie acordată o atenţie sporită acestui fapt încă de la o vârstă fragedă, fiind greşită concepţia potrivit căreia îngrijirea antirid este necesară după 30 de ani.

Cum poţi stimula pielea să producă mai mult colagen

- Vitamina C reduce adâncimea ridurilor şi ajută pielea să fie mai fermă, mai catifelată şi mai luminoasă. Este indicat un consum regulat de vitamina C, dar şi introducerea în alimentaţie a fructelor şi legumelor bogate în vitamina C. Spre exemplu, 100 g kiwi conţin 90 mg vitamina C, care stimulează producerea de colagen şi menţine elasticitatea pielii. Kiwi se remarcă de asemenea prin conţinutul de betacaroten, antioxidant care menţine strălucirea tenului. Pentru aceasta este suficient să mâncăm un kiwi pe zi.

- Vitamina A sau Retinolul este una dintre cele mai importante vitamine pentru piele, stimulează dezvoltarea şi creşterea celulelor, ceea ce duce la producerea de colagen şi elastină. Deosebit de eficiente sunt cremele care conţin Retinol sau/şi cele cu peptid de cupru.

- Radiofrecvenţa tripolară este un tratament cosmetic ce stimulează refacerea colagenului propriu şi a elastinei şi hrăneşte tenul atât în profunzime, cât şi la suprafaţă, contracarează efectele negative ale frigului asupra tenului, îmbunătăţeşte microcirculaţia şi combate deshidratarea şi descumarea. Radiofrecvenţa tripolară stimulează refacerea colagenului propriu şi, în plus, diminuează ridurile adânci, în timp ce ridurile mici dispar. După tratament, efectul este ca al unui lifting. Pielea feţei este fermă, iar trăsăturile întinerite.

- Indiferent de sezon, alegeţi acele cosmetice (creme hidratante sau produse pentru machiaj) care au şi factor de protecţie solară minim 25.

- Antioxidanţii sunt de o importanţă covârşitoare în menţinerea elasticităţii pielii. Roşiile, morcovii, soia, strugurii negri, avocado, ceaiul verde şi ciocolată neagră sunt doar câteva alimente bogate în antioxidanţi care distrug radicalii liberi din organism şi protejează celulele, stimulând totodată şi producţia de colagen.

- Hidratarea este importantă, cei doi litri de apă băuţi în fiecare zi făcând diferenţa între o piele ridată, ternă şi lipsită de elasticitate şi una luminoasă, netedă şi sănătoasă.

- Cerealele integrale sunt una dintre cele mai bune surse de vitamine din complexul B care stimulează regenerarea ţesutului cutanat şi previn îmbătrânirea pielii. B-urile din cerealele integrale previn apariţia acneei, a petelor roşii, a dermatitelor. În cerealele integrale se găseşte de asemenea siliciu, care stimulează producţia de colagen şi elastină în piele.

- Vitamina E, numită şi vitamina tinereţii eterne, are efect dovedit de încetinire a îmbătrânirii celulare. Se găseşte în fructe oleaginoase, nucile, dar şi alunele, fisticul, migdalele conţinând, pe lângă vitamina E, 60-70% grăsimi bune din seria acizilor graşi esenţiali omega 3, care hidratează pielea în profunzime şi îi menţin elasticitatea.

- În Japonia există o specialitate numită “beauty nabe” şi conţine colagen extras din oase de pui şi apoi transformat în răcitură şi amestecat cu diverse sortimente de legume. În alte părţi ale lumii companiile producătoare de alimente introduc colagenul în gamele lor de supe, băuturi răcoritoare, bezele şi chiar plăcinte.

- Se pot găsi în comerţ (plafar şi farmacii) diverse suplimente alimentare pe bază de colagen de tip II extras din somon sau pui şi această proteină mai este folosită ca supliment alimentar pentru susţinerea articulaţiilor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-01-22Parerea ta...

VALB
07 Sep 2015

PIFTIE = mult colagen s.a. Strabunii mancau preparate necesare sanatatii
LIVIU
24 Dec 2015

Lasa pastilele Rodica, dak vrei vitamine si minerale mananca crud, pastilele sunt acide si te imbolnavesc
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine