2020-04-08 08:53

Corina Chiriac, gratis la Callatis: “Fac o faptă bună pe criza asta!”

 |  18:56
Corina Chiriac, gratis la Callatis: “Fac o faptă bună pe criza asta!”

Dacă pentru Festivalul Mamaia s-au găsit fonduri peultima sută de metri şi organizatorii anunţă că nu vor fi probleme în acordareapremiilor pentru concurenţi şi a onorariilor pentru artiştii invitaţi, în ceeace priveşte Festivalul Callatis, veştile sunt ceva mai triste, pentru că laMangalia artiştii vor trebui să cânte gratis. Pe scenă au acceptat să urce numemari ale muzicii româneşti, chiar şi ştiind că nu vor primi bani pentru prestaţialor, din dorinţa de a sprijini muzica românească şi de a-şi bucura fanii careau nevoie de alinare sufletească în aceste vremuri aprige. Corina Chiriac,Mirabela Dauer, Mihai Constantinescu, Aurelian Temişan, dar şi mai tinerii Andreea Bălan, Keo sau MihaiTraistariu vor urcă pe scena de la Callatis doar pentru a încânta publicul, şinu propriul buzunar. În schimb, trupa Sistem a refuzat categoric să fiesolidară cu colegii de breaslă şi a avut pretenţia să primească cei 5.000 deeuro pe care îi percep de obicei la concerte.

Dacă pentru anul trecut, Festivalul de la Mamaia aprimit un buget cu 20% mai mic faţă de 2008, evenimentul de anul acesta a scăpatca prin urechile acului de anulare. Criza financiară şi temerea sponsorilor dea investi bani într-un proiect muzical era să lase Mamaia fără festival, însăproblemele au fost rezolvate pe ultima sută de metri. Şi reprezentanţii Primărieidin Constanţa înclinau să creadă acelaşi lucru, iar cei mai importanţi artiştiai noştri habar nu aveau dacă mai merg sau nu, anul acesta, la Mamaia, cu doardouă săptămâni în urmă. Festivalul va avea loc în luna august, însăorganizatorii păstrează deocamdată secretul privind data exactă la care se vadesfăşura evenimentul, artiştii care vor urca pe scenă şi bugetul alocat anulacesta. În schimb, organizatorii ne anunţă că nu sunt probleme cu banii şi căartiştii invitaţi să cânte îşi vor primi onorariul, la fel şi concurenţii, carenu vor pleca acasă fără premii în bani sau maşini.

Trăistariu: “Sunt colegi care nu pot da cu piciorul labani”.

O soartă nu la fel de fericită are Festivalul de laMangalia, Callatis, care nu se bucură de atenţia sponsorilor şi nici de fonduridin partea administraţiei locale, aşa că artiştii invitaţi nu vor primionorariu. În schimb, primăria le-a promis cazare şi masă, dar şi o vacanţă decâteva zile la malul mării. Chiar Mihai Trăistariu a fost cel care i-a datideea primarului Mangaliei, Mihai Claudiu Tusac, de a încerca să convingă artiştiisă cânte gratis. Trăistariu a fost cel care s-a înscris primul pe listă, iardupă el au mai acceptat şi alţii. “Pentru mine este mai uşor, că locuiesc înConstanţă, aşa că nu am nevoie de cazare, de nimic. Mă gândesc că merg laserviciu şi gata, nu am pretenţii pentru că am înţeles că este greu. Maidificil este pentru alţi colegi de breaslă care au stabilite cântări, nunţi înperioada aia şi nu pot da cu piciorul la bani. Mai ales că în timpulfestivalului este şi Sfânta Maria şi unii au treabă atunci, dar este foartebine că unii se aleg cu promovare, dacă nu cu bani!”, ne-a declarat Trăistariu.

“Trebuie făcută o punte între Callatis 2009 şiCallatis 2011!”

Printre cei care sunt solidari cu Mihai Trăistariu seafla Aurelian Temişan, Alexandra Ungureanu, Carmen Trandafir, Mirabela Dauer,Mihai Constantinescu, Ovidiu Komornic, Dj. Project, Keo, Julia, Andreea Bălan,Blaxy Girls, Celia, Provincialii, Luminiţa Anghel şi trupa Alb Negru. CorinaChiriac ne-a declarat că ea nu a avut nevoie de muncă de lămurire din parteaorganizatorilor şi, cum a primit scrisoarea “SOS Callatis”, s-a hotărât pe locsă accepte invitaţia acestora de a participa la festivalul care va avea locîntre 12 şi 15 august. “Muzica vă continua să dăinuiască în sufletele noastrechiar dacă vremurile sunt atât de aprige şi se simte o lipsă acută de bani întoate buzunarele. Trebuie să o răspândim din iubire pentru muzică, iar unartist care se respectă trebuie să facă un astfel de efort. Desigur, nu poatedeveni o regulă pentru că trebuie să trăim şi noi, dar anul acesta la Callatistrebuia să facem o punte între festivalul de anul trecut şi cel de anul viitor,când sperăm să fie mai bine. Din păcate, pentru unii este un efort prea mare săvină şi să cânte gratis pentru că nu toţi au afaceri, firme, economii, nu aualtă sursă de câştig, şi în ziua de azi orice ban este binevenit. Poate că uniiau din timp evenimente stabilite şi nu mai au cum să le refuze, mai ales dacăsunt plătiţi. Nu trebuie judecaţi artiştii pentru că trebuie şi ei să supravieţuiască,mai ales cei din tânăra generaţie. Eu măcar am 40 de ani de carieră şi am avutocazia să cânt gratis la festivaluri, la concursuri, la televizor. Fac partedintr-o generaţie care s-a învăţat cu greutăţile şi cu situaţiile limită. Niciînainte de '89 nu era bine, dar nici acum. Asta este, trebuie să facem o faptăbună pe criza asta pentru ca festivalul de la Callatis să supravieţuiască. Dacăputem să sprijinim, de ce nu?”, a declarat Corina Chiriac pentru “Puterea”.

Sistem nici nu se gândeşte să urce pe scenă fără 5.000de euro

În timp ce artiştii “de aur”şi-au plecat capetele înfaţa unei asemenea rugăminţi de a salva Festivalul Callatis de la dispariţie,cei mai tineri au întors spatele iniţiativei. Printre cei care au refuzatcategoric să urce pe scenă fără bani este şi trupa Sistem, băieţii nedorind săle cânte fanilor fără onorariul de 5.000 de euro pe care îl percep de obiceipentru un concert. Nici Luminiţa Anghel, artistă care a participat împreună cuSistem la concursul Eurovision, nu a reuşit să-i convingă, însă cântăreaţa esteferm convinsă că pe scena de la Callatis vor urca, într-un final, oameni devaloare ai muzicii româneşti. “Cred în solidaritatea colegilor mei de breaslă, înaceastă perioadă grea pe care o traversăm cu toţii, de a ni se alătură înaceastă luptă de a salva una dintre puţinele forme importante de exprimareartistică naţională care este Festivalul de la Mangalia - Callatis. Estemomentul în care vom vedea câţi dintre cei care de-a lungul anilor au călcat peaceastă scenă vor accepta ca, de această dată, să facă un act caritabil pentrusalvarea continuităţii acestui festival. Este un act de curaj şi de onoare,prin care noi toţi vom arăta cât de important este pentru noi publicul”, ne-adeclarat Luminiţa Anghel.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-06-19Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine