2020-07-02 10:04

Dan Diaconescu, amendat cu 20.000 de lei pentru “campania de intimidare a DNA”. DNA a sesizat CNA pentru că jurnalistul denigrează instituţia, răzbunându-se pentru dosarul de şantaj

 |  17:09
Dan Diaconescu, amendat cu 20.000 de lei pentru “campania de intimidare a DNA”. DNA a sesizat CNA pentru că jurnalistul denigrează instituţia, răzbunându-se pentru dosarul de şantaj

Direcţia Naţionala Anticorupţie a sesizat ConsiliulNaţional al Audiovizualului cu privire la o serie de emisiuni realizate de DanDiaconescu la postul OTV, în care jurnalistul, judecat pentru şantaj, “a iniţiat o campanie dedenigrare şi de intimidare” la adresa Direcţiei şi a procurorului GheorgheBocşan. În urma sesizării, OTV a fost amendat de către CNA cu 20.000 de lei. Deasemenea, DNA a sesizat CNA şi cu privire la televiziunea Realitatea TV, undeDiaconescu ar fi făcut afirmaţii imparţiale la adresa instituţiei. Înconsecinţă, Realitatea TV a scăpat de amendă, dar a fost atenţionată să oferedreptul la replică al DNA, dacă Direcţia îl va cere.

ConsiliulNaţional al Audiovizualului (CNA) a analizat în şedinţa de marţi emisiunile"Dan Diaconescu Direct" difuzate pe 28, 29 octombrie şi 1, 2, 9 şi 11noiembrie pe OTV. În urma respectivelor emisiuni, Direcţia NaţionalăAnticorupţie (DNA) a trimis la CNA o serie de sesizări, semnate de procurorul-şefal Direcţiei, Daniel Morar, informează Mediafax. “În data de 25 octombrie,jurnalistul Dan Diaconescu, asociat majoritar la SC Ocram Televiziune SRL şirealizator de programe la postul de televiziune OTV, a fost trimis în judecatăîntr-un dosar instrumentat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentrudouă infracţiuni de şantaj. Ulterior, începând cu 28 octombrie 2010, în cadrulemisiunii «Dan Diaconescu Direct», care se difuzează zilnic la postul deteleviziune OTV, jurnalistul Dan Diaconescu a iniţiat o campanie de denigraresusţinută la adresa instituţiei, a procurorului care a instrumentat cauzapenală şi a şefului secţiei la care lucrează procurorul respectiv”, se arată însesizare.

Totodată,DNA solicită CNA să analizeze dacă, prin conţinutul, modalitatea şi cadrul detransmitere a informaţiei, emisiunile respective de la OTV “respectăprevederile legale în vigoare, standardele etice şi deontologice aplicabileprofesiei, limitele acceptabile ale discursului public, în speţa Deciziei nr.187 din 3 aprilie 2006 privind Codul de reglementare a conţinutuluiaudiovizual, norme legale privind insulta, calomnia şi caracterul defăimător alafirmaţiilor, precum şi dreptul constituţional al cetăţeanului la o informarecorectă”.

DNA acuză ultilizarea uneiinstituţii media în interes personal

DNAsolicită CNA să aprecieze în ce măsură, pe parcursul emisiunii, a fostrespectat principiul fundamental conform căruia libertatea de exprimare nupoate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nicidreptul la propria imagine. "În plus, solicităm să evaluaţi dacă emisiuneamenţionată conţine aspecte susceptibile de a influenţa actul de justiţie,raportat la prevederile art. 5 din Codul deontologic al ziaristului adoptat deClubul Român de Presă, potrivit căruia «se vor evita comentariile şi luările depoziţie asupra unor cauze aflate pe rol în justiţie, pe considerentul caziaristul să nu se substituie instituţiilor şi puterilor publice». În situaţiade faţă, semnalăm contextul special şi anume utilizarea, în mod direct, a uneiinstituţii media în apărarea unui interes strict personal, în considerareafaptului că jurnalistul Dan Diaconescu are calitate de inculpat în dosarulpenal care a făcut obiectul emisiunilor menţionate. În plus, se recurge laprezentarea unui act de justiţie drept o vendetă între două persoane:jurnalistul Dan Diaconescu şi procurorul de caz", se mai afirmă însesizarea DNA.

“Sunt judecători care favorizeazăpermanent comenzile regimului la putere”

Potrivitsesizării DNA, în emisiunea din 28 octombrie, Dan Diaconescu li se adreseazătelespectatorilor: “Iată un rechizitoriu în care un jurnalist sau un cetăţeansimplu, ca mine, aşa cum sunteţi şi dumneavoastră, cei de acasă, poate ficondamnat, poate fi închis în baza unor editoriale şi nu glumesc deloc cândspun, în baza unor articole din presă”. În emisiune, potrivit DNA, DanDiaconescu a mai spus: “Trebuie să ştiţi că la judecătoriile de sector, înBucureşti cel puţin, dar o să vă explic şi în ţară cum stau lucrurile, deregulă, sunt judecători care favorizează permanent comenzile regimului laputere”.

“Potrivitstrategiei de comunicare a DNA, în cazul dosarelor penale finalizate cutrimitere în judecată, cum este cazul în speţă, instituţia se rezumă la a emiteun comunicat de presă în care prezintă pe scurt infracţiunile reţinute însarcina inculpaţilor, o succintă stare de fapt care rezumă rechizitoriul (actulde inculpare), numele instanţei sesizate, măsurile asigurătorii, dacă estecazul, şi menţionarea principiului prezumţiei de nevinovăţie. La data de 25octombrie 2010, DNA a informat opinia publică cu privire la sesizarea instanţeide judecată în cauza care a făcut obiectul dezbaterii televizate, printr-uncomunicat pe site-ul instituţiei (...) şi transmis prin poştă electronicăinstituţiilor acreditate. Odată ajuns în instanţă, rechizitoriul devine actpublic”, se mai spune în sesizarea DNA.

DNA asesizat şi alte emisiuni “Dan Diaconescu Direct”. “Vă semnalăm câteva fragmentedin emisiunile din 9, respectiv 11 noiembrie, enunţuri care sunt susceptibile areprezenta tentative de intimidare la adresa procurorului Gheorghe Bocşan. Deasemenea, sunt preluate informaţii neverificate, cu caracter calomnios, din aşa-zisemesaje ale telespectatorilor referitoare la tatăl procurorului Gheorghe Bocşan”.

Ieri, CNA a decis să amendeze postul OTV cu20.000 de lei pentru emisiunile în care Dan Diaconescu a făcut afirmaţii imparţialereferitoare la DNA şi la procurorul Gheorghe Bocşan. Prezentla şedinţa CNA, Doru Iuga, reprezentantul postului OTV, a spus: “În timpulanchetei făcute de procuror nu s-a pomenit niciodată despre procuror, nu l-amdat la televizor. Din momentul în care a trimis rechizitoriul şi dosarul adevenit public, Dan Diaconescu a făcut aceste serii de emisiuni. În emisiuni,Dan Diaconescu a discutat pasaje din acest rechizitoriu care a devenit public”.

DNA asesizat CNA şi cu privire la Realitatea TV

DNA asesizat CNA şi cu privire la emisiunea "Ora de foc" difuzată pe 2noiembrie la Realitatea TV, în care invitatul Dan Diaconescu a făcut o serie deafirmaţii "nereale" despre Direcţie şi despre procurorul GheorgheBocşan. Potrivit sesizării DNA, Diaconescu a făcut "numeroase aprecieridespre rechizitoriul în baza căruia a fost trimis în judecată pentru săvârşireaa două infracţiuni de şantaj", fără a se prezenta punctul de vedere alinstituţiei. După ce propunerea de amendare a Realitatea TV cu 15.000 de lei nua primit numărul necesar de voturi pentru a putea fi aplicată, Gelu Trandafir,membru al CNA, a propus transmiterea unei scrisori de atenţionare televiziuniişi, în condiţiile în care DNA va solicita un drept la replică, postul trebuiesă îl acorde. Propunerea lui Gelu Trandafir a întrunit numărul necesar devoturi pentru a fi aplicată.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638949-03-27Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz