2020-07-02 19:47

Dejunul Kollath, o singură masă, multiple beneficii. Profesorul Werner Kollath a dezvoltat conceptul de aliment integral

 |  15:30
Dejunul Kollath, o singură masă, multiple beneficii. Profesorul Werner Kollath a dezvoltat conceptul de aliment integral

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, însă contează foarte mult ceea ce punem pe masă la prima oră a zilei pentru că organismul are nevoie de substanţe nutritive pentru a face faţă solicitărilor fizice şi intelectuale de peste zi. Astfel, alimentele de tip fast-food, sucurile carbogazoase, făinoasele albe, dulciurile nu au ce căuta la micul dejun, chiar dacă avem o zi întreagă în faţă pentru a arde caloriile acumulate dis-de-dimineaţă. În schimb, dieticienii ne sfătuiesc să alegem lactatele, cerealele integrale, fructele. În acest sens, profesorul Werner Kollath (1892-1970), dietetician şi doctor în medicină, a descoperit metoda de a face grâul integral mult mai uşor digerabil, fără nici un fel de fierbere. Prin adăugarea de fructe, seminţe, miere şi scorţişoară, acest dejun dobândeşte şi un gust plăcut, care-i completează valoarea alimentară excepţională. A împrumutat acestui aliment numele său, “Kollath”, un preparat celebru în toată lumea.

Profesorul Werner Kollath, dietetician şi doctor în medicină, a dezvoltat conceptul de aliment integral. El a realizat o clasificare a alimentelor, în funcţie de gradul lor de procesare. Alimentele integrale sunt cele care au cea mai ridicată valoare nutritivă şi beneficiile cele mai mari asupra sănătăţii. Profesorul Kollath a conceput o metodă excepţională de a face grâul digerabil, fără nici un fel de prelucrare. Se păstrează astfel proprietăţile curative ale grâului, iar acest mic dejun oferă un aport energetic complex.

Grâul în formă crudă este greu de digerat. Dr. Kollath a decis să înmoaie peste noapte grâul integral măcinat într-un vas de sticlă sau lut, scrie solarisplant.ro. În acest proces se foloseşte doar apă şi rezultă o pastă semifermă, plină de enzime benefice celulelor. Aşa a apărut Dejunul Kollath, o alternativă la alimentele grase, procesate şi pline de colesterol pe care le consumăm la primele ore ale zilei.

Ingredientele dejunului Kollath

- 40-50 g (3-4 linguri) de făină integrală de grâu. Pe cât posibil, urmăriţi ca grâul să fie organic, netratat chimic. Puteţi, de asemenea, măcina proaspăt grâul, folosind o simplă măcinătoare de cafea.

- Nuci mărunţite (alune sau migdale), stafide (curmale, smochine, prune uscate), eventual nucă de cocos rasă.

- Mere (banane, portocale, pere, fragi, cireşe, căpşuni, prune, piersici, caise sau orice fructe de sezon bine coapte).

- Miere şi scorţişoară pentru un plus de antioxidanţi şi gust.

Preparare

Seara, se pune făina integrală de grâu într-un vas din ceramică sau sticlă. Se adaugă 3-5 linguri de apă. Se amestecă bine conţinutul şi se lasă la temperatura camerei până a doua zi dimineaţă. Astfel, toată noaptea, făina va absorbi apa, devenind o pastă, scrie armonianaturii.ro. Între timp, au loc transformări chimice de fermentaţie, cărora li se poate atribui o bună parte din valoarea dietetică a dejunului, precum şi digerarea sa. Într-un vas întins se pun la înmuiat 15-20 g fructe uscate (nuci, smochine, stafide, curmale, prune uscate, seminţe de floarea soarelui decojite şi neprăjite, etc.), mărunţite. Minimal, se pot folosi doar câteva nuci.

A doua zi dimineaţă, conţinutul celor două vase se va amesteca, folosindu-se totodată şi apa de la înmuierea fructelor. Minimal, se adaugă apoi 100 g de mere rase şi stafidele. Merele vor fi râse în momentul servirii, pentru a se evita oxidarea. Se pot folosi însă şi alte fructe (tăiate ori zdrobite), în funcţie de posibilităţi şi de inspiraţie. Se pudrează apoi acest amestec cu scorţişoară. Se poate adăuga miere. Dacă nu aveţi timp pentru toată această operaţiune sau vi se pare foarte complicat, aflaţi că în farmaciile naturiste se găsesc aceste produse gata preparate, doar trebuie să urmaţi indicaţiile de pe ambalaj.

Beneficiile dejunului Kollath

- este bogat în enzime care înlesnesc digestia

- conţine vitamine, în special cele de tip B

- are în compoziţie antioxidanţi, care duc la eliminarea radicalilor liberi şi protejează corpul de boli

- conferă energie şi poftă de viaţă

- oferă strălucire părului şi fortifică unghiile

- conferă saţietate pentru cel puţin patru ore şi face să dispară senzaţia de foame falsă specifică dimineţilor

- creşte rezistenţa la stres şi diminuează tendinţa de a consuma dulciuri

- reglează greutatea. Cei care mănâncă dimineaţa acest dejun nu vor avea senzaţia de foame înaintea mesei de prânz şi vor consuma o porţie mai mică de mâncare la prânz; în schimb, cele care vor să se împlinească în mod echilibrat, vor constata că fiecare funcţie digestivă este mult îmbunătăţită, iar greutatea va creşte.

- tratează constipaţia

- creşte rezistenţa fizică şi intelectuală. Măreşte capacitatea de concentrare deoarece aparatul digestiv nu mai este îngreunat de un dejun greu, având în vedere că digestia acaparează în general 70% din energia corpului

- diminuează dorinţa de a mai consuma excitante psihodinamice (cafea, tutun, alcool)

- Prin multiplicarea celulelor dermei, datorate unei mai bune irigaţii a ţesuturilor subcutanate, tenul devine roz, fără erupţii. Eczemele, furunculele şi pecinginile dispar


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2014-08-06Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz