2020-07-02 10:24

Dialog cu un designer…modest: Cu sinceritate, despre a fi sau a nu fi VEDETĂ

 |  19:58
Dialog cu un designer…modest: Cu sinceritate, despre a fi sau a nu fi VEDETĂ

Vedete…Vedetism…Termeni care trimit cu gândul la strălucire, cuvinte care aduc în minte până și copiilor dorința de a fi pe culmi, ori de a fi precum cutare, ori cutare. Toată lumea poate fi în centrul atenției, depinde însă cum. Iar a fi om primează, înaintea statutului de vedetă.

Florin Burescu este un tânăr designer vestimentar, care a pornit pe drumul modei în anul 2012, odată cu lansarea primei colecţii de papioane confecţionate… din rochiile mamei sale. Nu avea prea mulți bani pentru a cumpăra materiale şi tocmai de aceea rochiile pe care nu le mai purta mama au devenit papioanele lui de succes. Așa și-a atras porecla Domnul Papion, succesul nu a întârziat să apară, diverse vedete au început să apeleze la el, afacerea a crescut și așa a ajuns să creezee, în atelierul său din Craiova, nu doar papioane, ci şi rochii de zi şi de seară, ori  chiar obiecte vestimentare din portul popular românesc. Știți cum, de aici și până la a ajunge în centrul atenției nu mai e decât un pas. În general, Florin Burescu e considerat o persoană modestă, fără aere de vedetă - deși creațiile sale ajung și la unele persoane care respiră acest aer. El spune că “respectul pentru munca mea trebuie să fie același ca pentru munca unei femei de serviciu”…

Uneori însă e bănuit că…cochetează cu vedetismul. Tocmai de aceea am dialogat cu el pe o temă la modă, abordată cu sinceritate:  “A fi sau a nu fi vedetă”.  

Florin Burescu, realizezi ținute pentru multe vedete, participi la diverse evenimente prin natura profesiei și vreau să te întreb în primul rând...ești panou addicted? Vrem nu vrem, cu toții ne așezăm în fața unui panou „de eveniment” și zâmbim frumos așteptând sa fim fotografiați în diverse ipostaze. După aceea postăm...Este o formă de expunere bună sau rea? Știu că la un moment dat ți s-a reproșat, în câteva comentarii pe facebook (la care de altfel ai răspuns, tot public), că te expui prea mult.

“Vedetă” este un apelativ din ce în ce mai des întâlnit, însă din punctul meu de vedere în România există foarte puține vedete. Noi oamenii confundăm vedetele cu persoane publice. Din punctul meu de vedere o vedetă are o carieră. Cu realizări multiple în spate, nu doar o persoană care apare la televizor. Dacă ne operăm tot ce se poate și ce nu se poate și ne injectăm toate zonele corpului, iar în rest nu facem nimic din punct de vedere profesional asta nu înseamnă că suntem vedete. M-aș bucura să pot deschide televizorul iar dintre toți cei pe care îi văd acolo să pot spune că acela este X, după care să urmeze funcția lui. Din păcate nu văd acest lucru și deschid televizorul de multe ori întrebându-mă oare cine este acea persoană sau, mai bine spus, ce funcție are.

Așa este sunt o persoană destul de des prezentă la diverse evenimente sociale, mondene sau de business. Îmi place să merg la astfel de evenimente și cred că este necesar pentru o persoană publică, nu doar pentru a poza în fața unui panou și a expune pe rețelele de socializare. Astfel de evenimente au rolul de a lega conexiuni profesionale, de a facilita întâlnirea cu oameni din diverse domenii, oameni cu care la un moment dat poți colabora și poți realiza proiecte frumoase, de care publicul larg să se bucure. Este adevărat că desfășor mai multe activități însă…Dacă stăm și analizăm puțin ne vom da seama că toate se leagă între ele. Activitatea de bază este aceea de designer vestimentar. Fascinat de lumina reflectoarelor încă de copil am pornit în viață lucrând la un post de televiziune încă de la vârsta de 14 ani. Datorită acestui lucru pot modera și prezenta tot felul de evenimente și asta nu mă poate decât bucura și în același timp ajută să-mi promovez activitatea de bază.

E greșit să îți dorești încă din copilărie să fii vedetă? Copiii, când sunt întrebaţi ce vor să devină atunci cînd vor fi mari, răspund, mulţi dintre ei, că vor să se facă "vedete"…

Ca un copil să își dorească să devină vedetă nu este greșit, în schimb, așa cum am menționat mai sus o vedetă adevărată are o carieră și are nu o realizare, ci foarte foarte multe. Dacă un copil înțelege adevăratul sens al cuvântului “vedetă”, atunci este foarte bine:  să lupte să ajungă acolo. Dacă în viața de zi cu zi nu face nimic altceva decât să trăiască pe banii părinților, atunci este greșit. Și atunci noi trebuie să explicăm că cel mai bine și cel mai corect este să avem o meserie de bază, iar dacă acea meserie ne poate aduce notorietate este foarte bine.

Unele vedete de la noi nu au studii…Nu că ar fi un capăt de lume. Tu ai terminat Facultatea de Litere la Universitatea din Craiova. Ai urmat cursuri de design grafic în Spania şi cursuri de complementaritate a culorilor în România. Ce caută un “literat” în fashion?  

Îmi place cum ai spus că avem vedete ce nu au studii, dar asta nu e un capăt de lume. Nu vreau să înțelegeți că încurajez lipsa învățământului ci din contră, sprijin și susțin învățământul cu toată tăria mea, este esențial în schimb să poată exista dansatori, cântăreț sau diverși oameni talentați, dăruiți de Dumnezeu, care își pot face o carieră strălucitoare având noțiunile de bază obținute în urma învățământului obligatoriu. Așa este, eu am terminat Facultatea de Litere, o facultate pe care am ales-o strategic, și spun strategic pentru că mi-am dorit ca de la 18 ani, imediat ce termin liceul să mă pot angaja cu normă întreagă și să-mi strâng bani pentru a-mi îndeplini visul. Facultatea de Litere a fost facultatea cu cele mai puține cursuri practice unde prezența era obligatorie. Recunosc că nu am fost la unele cursuri,  dar atunci când a fost vorba despre a învăța, am învățat nu pentru un profesor , ci pentru mine, Pentru a reuși să pot spune oamenilor corect ceea ce gândesc și visez.

Știi ce înseamnă cuvântul vedetă? Citez din DEX: 1. Actor sau actriță care dețin un rol principal într-un spectacol, mai ales într-un film (și se bucură de renume, de mare popularitate); 2. persoană care vrea să iasă în evidență, să epateze. Ce alegi?

Aleg varianta 1 - Actor de succes. Restul pot fi cel mult persoane publice. M-aș bucura ca cei care conduc televiziuni și tabloide să selecteze și să aducă în fața noastră oameni care au cu adevărat ceva de spus.

Spuneai undeva că te-ai dedicat modei chiar dacă, atunci când erai mic, în casa ta nu găseai ac și aţă….

Este adevărat că în casa mea nu a există ac și ață pentru că mama și tata nu au știut niciodată să coasă și sincer nici nu le-a plăcut și nu și-au dorit să învețe. Ambiția mea a fost una destul de mare și eu cred că atunci când îți dorești ceva cu adevărat se poate îndeplini dacă muncești, te străduiești și lupti.

Cum se face că ai rămas modest, în ciuda faptului că unii zic că prea te expui? 

Eu încă nu mă consider o vedetă, ci o persoană publică. Modestia, respectul oferit oamenilor de lângă mine m-au ajutat să pășesc corect în carieră. Respectul pentru munca mea trebuie să fie același ca pentru munca unei femei de serviciu. Îmi doresc din suflet să pot fi mereu rațional, pentru că doar atunci voi fi cu adevărat pe sufletul oamenilor


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2020-02-16Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz